Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy is van ez a relativitás...

Hogy is van ez a relativitás elmélet?

Figyelt kérdés
Ugye Einstein alkotta meg,és elég érdekes,számomra kicsit hihetetlen dolgot állít.Ugye van két ember,az egyik (képzeletben) felszáll egy űrhajóval,és pl 20 éven át fénysebességgel utazik egyfolytában,miközben a másik ember itt a Földön éli az életét.20 év elteltével az utazó visszatér,és azt látja,hogy miközben ő pl 10 évet öregedett,addig a Földön 20 év telt el,és az a másik ember is 20 évvel idősebb.Namost azt olvastam,hogy az álló óra,és a mozgó óra nem pontosan ugyanúgy jár.Fénysebességnél és viszonylag sok idő elteltével ez már szembetűnő.De miért nem jár ugyanúgy a 2 óra?Hiszen az óráknak van egy belső szerkezete,ami biztosítja,hogy az 1 perc az 1 perc legyen!Nem?? (tekintsünk el az elem merültségétől)És ez miért nem független a sebességtől?Nem azt állítom,hogy nem így van,biztosan így van,sokkal okosabb emberek vannak nálam,csak egyszerűen nem értem.Ha valaki válaszol úgy válaszoljon,hogy lehetőleg meg is értsem.Tehát ne a fizika nyelvén!Köszi!
2009. szept. 24. 21:48
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

23:31 vagyok. Láttam hogy odaírtad. Én pedig odaírtam, hogy mi történi ha mégis. Ez egyben magyarázat az órás kérdésedre is. Látam azóta többen is megválaszolták.

Igen, egy könyv. Tessék itt van:

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2009. szept. 25. 19:19
 12/14 anonim ***** válasza:

Egy egész jó előadás a témában:

[link]

2009. szept. 25. 19:23
 13/14 anonim ***** válasza:
17%

annyit tudok róla hogy Einstein alkotta

a fizika 1 különlegesen érdekes témája a fénysebesség és a tér fogalmát próbálja magyarázni. akkora és annyi sebességet próbál produkálni hogy az már a képzeletet felülmúlja.

2009. szept. 25. 19:45
 14/14 anonim ***** válasza:
72%

"Namost azt olvastam,hogy az álló óra,és a mozgó óra nem pontosan ugyanúgy jár. ... De miért nem jár ugyanúgy a 2 óra?Hiszen az óráknak van egy belső szerkezete,ami biztosítja,hogy az 1 perc az 1 perc legyen!Nem??"

PONTOSAN azért fog a mozgó óra kevesebb eltelt időt mutatni, mint az álló óra, mert hál'Istennek ezek szerint jól járnak, és kimutatják, hogy a mozgó óra számára kevesebb idő telt el, mert mozgott.

Az órák belső szerkezete egyforma. Ennek megfelelően a mozgó pontosan annyival kevesebbet fog mutatni, amit Einstein egyenlete előre jelez számára.

"És ez miért nem független a sebességtől?"

Miért, miért. Mert fizikai törvény, hogy nem független. Ha felmelegítesz egy fémrudat, megnő a hossza. ugyan miért függ egy tárgy hossza a hőmérsékletétől? Mert fizikai törvény, hogy függ tőle. Ugyanígy fizikai törvény, hogy ha egy tárgy mozog, akkor lassabban megy nála az idő.

Nincs miért. Fizikai törvény, ez van. Pontosabb kifejtése elolvasható Einstein kis könyvecskéjében, amit a relativitáselméletről írt, ez kb. a legjobb bevezető könyv, a többi könyv szerintem sokkal rosszabb Einstein sajátjánál. A mélyebb kifejtést az egyetemeken lehet elsajátítani fizikus szakon, vagy pl. Einstein cikkeit lehet olvasgatni.

"Ha valaki válaszol úgy válaszoljon,hogy lehetőleg meg is értsem.Tehát ne a fizika nyelvén!Köszi!"

De hát a fizikáról milyen nyelven beszéljünk, ha nem a fizika nyelvén? :)

Einsteint azért nehéz érteni, mert kicsit megváltoztatta a klasszikus tér- és időfogalmat.

Itt egy cikk a megértéséhez.

[link]

2009. szept. 27. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!