Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy is van ez a relativitás...

Hogy is van ez a relativitás elmélet?

Figyelt kérdés
Ugye Einstein alkotta meg,és elég érdekes,számomra kicsit hihetetlen dolgot állít.Ugye van két ember,az egyik (képzeletben) felszáll egy űrhajóval,és pl 20 éven át fénysebességgel utazik egyfolytában,miközben a másik ember itt a Földön éli az életét.20 év elteltével az utazó visszatér,és azt látja,hogy miközben ő pl 10 évet öregedett,addig a Földön 20 év telt el,és az a másik ember is 20 évvel idősebb.Namost azt olvastam,hogy az álló óra,és a mozgó óra nem pontosan ugyanúgy jár.Fénysebességnél és viszonylag sok idő elteltével ez már szembetűnő.De miért nem jár ugyanúgy a 2 óra?Hiszen az óráknak van egy belső szerkezete,ami biztosítja,hogy az 1 perc az 1 perc legyen!Nem?? (tekintsünk el az elem merültségétől)És ez miért nem független a sebességtől?Nem azt állítom,hogy nem így van,biztosan így van,sokkal okosabb emberek vannak nálam,csak egyszerűen nem értem.Ha valaki válaszol úgy válaszoljon,hogy lehetőleg meg is értsem.Tehát ne a fizika nyelvén!Köszi!
2009. szept. 24. 21:48
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
26%
Azért van így, mert a téridő nem tér és idő, hanem egyben, téridő. A fénysebesség határsebesség, de nem azért, mert utána fal van. Hanem maga a téridő szerkezete olyan, hogy. És ugyanígy az idővel is.
2009. szept. 24. 22:19
 2/14 anonim ***** válasza:
45%
Hidd el, kérlek, ezt itt nem lehet elmagyarázni!
2009. szept. 24. 22:39
 3/14 anonim ***** válasza:
65%
2009. szept. 24. 23:22
 4/14 anonim ***** válasza:
63%

Ikerparadoxonnak hívják a jelenséget, [link] Fénysebességgel nem utazhat. Ha mégis ez történne, nem 20 év telne el a nyugalomba lévő megfigyelőnek 10 év utazás alatt, hanem egy pillanat alatt telne el az örökkévalóság.

Nem az órák járnak külömbözően, hanem az idő telik mindenkinek másképpen. A fénysebesség abszolut, mindenkihez képest azonos sebességgel mozog, függetlenül a megfigyelő sebességétől. Ez csak úgy lehetséges, ha a távolság és az idő rugalmas és nem létezik egyidelyűség.

De talán olvasd el Einstein Speciális relativitás elméletét. Nem túl hosszú, világos és érthető.

2009. szept. 24. 23:31
 5/14 A kérdező kommentje:

23:31-nek...Leírod,hogy fénysebességgel nem utazhat.Tudom.De oda is írtam,hogy KÉPZELETBEN!!!!!!

Elolvastam a linkelt oldalt,érdekes...A Speciális relativitás elmélet egy könyv?Vagy itt a neten van valami?Nem találtam.Még egy kérdés!!!Minden csak elméleti síkon!!Ne írjatok olyat,hogy fénysebességgel nem lehet utazni!!Én is tudom.Szóval van 2 teljesen egyforma óránk.Úgyanúgy járnak,ugyanott készültek,stb...Az egyiket feltesszük egy fénysebességgel utazó űrhajóra.Akkor a földön maradt órán eltelik 1 óra,és mutatja is a kijelző,addig az űrhajón lévő órán a kijelző azt mutatja,hogy csak pl 90 másodperc telt el?Lennének még ilyen kérdéseim,de nem fárasztok senkit...Tudom,hogy bennem van a hiba.Elhiszem,hogy így van,nem vitatom.Csak nem értem.Pl a végtelent sem tudja elképzelni senki,én sem.De én ezt sem.:) És mindenkinek köszönöm a segítséget.Ha vannak még magyar nyelvű linkjeitek,szívesen elolvasom:)

2009. szept. 25. 00:12
 6/14 A kérdező kommentje:
Ja,még egy valami,ami nem egészen ide tartozik,de egy kicsit mégis!A wikipédia azt írja,hogy a fekete lyukak olyan égitest,amelynek felszínén a szökési sebesség eléri vagy meg is haladja a fénysebességet!!Mégiscsak téves az az elgondolás,hogy a fénysebesség a legnagyobb.....?Tudom,hogy nem ember alkotta tárgy haladja meg,de akkor is meghaladja valami....Úgyhogy akkor ezt sem értem...
2009. szept. 25. 00:33
 7/14 anonim ***** válasza:
79%
A szökési sebesség az nem egy tárgy. Az egy ÉRTÉK, amivel haladnia kéne egy testnek, hogy elszökjön. Mivel ez meghaladja a fénysebességet, ezért mondjuk, hogy lehetetlen a fekete lyukból elszökni :)
2009. szept. 25. 07:51
 8/14 anonim ***** válasza:
64%

"Szóval van 2 teljesen egyforma óránk.Úgyanúgy járnak,ugyanott készültek,stb...Az egyiket feltesszük egy fénysebességgel utazó űrhajóra.Akkor a földön maradt órán eltelik 1 óra,és mutatja is a kijelző,addig az űrhajón lévő órán a kijelző azt mutatja,hogy csak pl 90 másodperc telt el?"

Igen, ha megfelelően nagy az űrhajó sebessége.

2009. szept. 25. 12:58
 9/14 anonim ***** válasza:
62%

Utolsó vagyok.

Azt elfelejtettem mondani, hogy nem fénysebességgel, hanem megfelelően nagy sebességgel mozgó űrhajón igaz ez. Ha fénysebességgel mozgóra tennéd (elvi síkon, mert olyan nem létezhet), akkor a feltett óránál egyszerűen nem telne az idő, amíg a földön maradt óránál igen. A fénysebességgel haladó objektumon az idő megáll(na). Az űrhajó utasa észre sem venné, hogy bármennyi idő eltelt az utazás alatt, mert számára nem is telt el semennyi.

2009. szept. 25. 13:01
 10/14 anonim ***** válasza:
34%
valószínűleg van benne igazság,mert ezt a jelenséget meg is figyelték.rég volt amikor olvastam,de ha jól emlékszem nem csak űrhajósoknál,de vadászpilótáknál is.
2009. szept. 25. 13:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!