Hogy is van ez a relativitás elmélet?
Ikerparadoxonnak hívják a jelenséget, [link] Fénysebességgel nem utazhat. Ha mégis ez történne, nem 20 év telne el a nyugalomba lévő megfigyelőnek 10 év utazás alatt, hanem egy pillanat alatt telne el az örökkévalóság.
Nem az órák járnak külömbözően, hanem az idő telik mindenkinek másképpen. A fénysebesség abszolut, mindenkihez képest azonos sebességgel mozog, függetlenül a megfigyelő sebességétől. Ez csak úgy lehetséges, ha a távolság és az idő rugalmas és nem létezik egyidelyűség.
De talán olvasd el Einstein Speciális relativitás elméletét. Nem túl hosszú, világos és érthető.
23:31-nek...Leírod,hogy fénysebességgel nem utazhat.Tudom.De oda is írtam,hogy KÉPZELETBEN!!!!!!
Elolvastam a linkelt oldalt,érdekes...A Speciális relativitás elmélet egy könyv?Vagy itt a neten van valami?Nem találtam.Még egy kérdés!!!Minden csak elméleti síkon!!Ne írjatok olyat,hogy fénysebességgel nem lehet utazni!!Én is tudom.Szóval van 2 teljesen egyforma óránk.Úgyanúgy járnak,ugyanott készültek,stb...Az egyiket feltesszük egy fénysebességgel utazó űrhajóra.Akkor a földön maradt órán eltelik 1 óra,és mutatja is a kijelző,addig az űrhajón lévő órán a kijelző azt mutatja,hogy csak pl 90 másodperc telt el?Lennének még ilyen kérdéseim,de nem fárasztok senkit...Tudom,hogy bennem van a hiba.Elhiszem,hogy így van,nem vitatom.Csak nem értem.Pl a végtelent sem tudja elképzelni senki,én sem.De én ezt sem.:) És mindenkinek köszönöm a segítséget.Ha vannak még magyar nyelvű linkjeitek,szívesen elolvasom:)
"Szóval van 2 teljesen egyforma óránk.Úgyanúgy járnak,ugyanott készültek,stb...Az egyiket feltesszük egy fénysebességgel utazó űrhajóra.Akkor a földön maradt órán eltelik 1 óra,és mutatja is a kijelző,addig az űrhajón lévő órán a kijelző azt mutatja,hogy csak pl 90 másodperc telt el?"
Igen, ha megfelelően nagy az űrhajó sebessége.
Utolsó vagyok.
Azt elfelejtettem mondani, hogy nem fénysebességgel, hanem megfelelően nagy sebességgel mozgó űrhajón igaz ez. Ha fénysebességgel mozgóra tennéd (elvi síkon, mert olyan nem létezhet), akkor a feltett óránál egyszerűen nem telne az idő, amíg a földön maradt óránál igen. A fénysebességgel haladó objektumon az idő megáll(na). Az űrhajó utasa észre sem venné, hogy bármennyi idő eltelt az utazás alatt, mert számára nem is telt el semennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!