Az a*sinx+b*cosx=c tipusu egyenleteket hogy kell megoldani? Láttam a válaszatokba gyök alatt a^2 b^2 behelyettesítést de nem igazán értettem.
Szerintem le kellett volna ülnöd és megoldani.
a*sinx+b* cosx=c
a*sinx+b*gyök(1-sin^2(x)=c
b*gyök(1-sin^2(x)=c/a*sin(x)
A négyzetgyök függvény szig monotonsága miatt négyzetre lehet emelni
b^2*(1-sin^2(x)=c^2/a^2*sin^2(x)
(b^2-b^2*sin^2(x))*a^2*sin^2(x)=c^2
b^2*a^2*sin^2(x)-b^2*a^2*sin^4(x)=c^2
helyettesítsük be y-nak a sin^2(x)-et
így kapunk egy másodfokú egyenletet
b^2*a^2*y-b^2*a^*y^2-c^2=0
Ebből az y-onra vonatkozó megoldás:
y1,2=(b^2*a^2+-gyök(b^4*a^4+4*a^2*b^2*c^2)/ -2a^2*b^2
Na most ha valaki nem szereti ezeket a csúnya a^2*b^2-zeteket, akkor ad neki valamilyen nevet, és utána azzal számol. Nem létszükséglet. De ha nem használja valaki akkor oda kell figyelni nagyon.
y-tól remélem érted hogy jutunk el x-ig
köszönöm szépen igy már világos
a cosx=gyök(1-szin^2x) nem gondoltam volna hogy ezt használjuk ki.
bocsi most hogy próbálgatom te a harmadik sorban
a c-t osztod a*sinx-el. nem kivonni kellene?
c-a*sinx
Jaa, deeeee.
Bocs elnéztem
Így a következő másodfokú egyenletet kapjuk
(b-a^2)*sin^2(x)+ac*sin(x)-(b^2-c^2)=0
Ez nagyon nem tetszik inkább csinálok 3 helyettesítést
f*sin^2(x)+g*sin(x)-h=0 => tehát b-a^2=f, ac=g, b^2-c^2=h
fy^2-gy-h=0 y=sin(x)
yi,2=-g+-gyök(g^2+4fh)/2f
sin(x1)=y1 sin(x2)=y2
innen tudja a fene mi lesz a megoldás inkább nem közelíteném a paraméteres egyenletet Taylor sorát bár
ide írhatom:
sum(0->végtelen) (-1^n*y1^(2n+1)/(2n+1)!
Természetesen nem végtelen tagot összegzünk van szó, elég 4-5 összeget kiszámítani és összeadni, hogy meglegyen
De lehet elrontottam megint. Bocs de gépelni és feladatok megoldani egyszerre nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!