Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha előbb kelek fel sokkal...

Ha előbb kelek fel sokkal éberebb vagyok, mintha később, mitől van ez?

Figyelt kérdés
kb éjfélkor fekszem le, és sokkal éberebb vagyok, ha például 4 kor kelek fel, mintha 6 kor, ez mitől lehet?
2009. szept. 19. 22:07
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg ama fura csoportba tartozol, akinek elegendő a nagyon kevés alvás. :) Én is éjfél körül feküdtem mindig, és 8-kor alig bírtam lelket verni magamba.

Most minden megváltozott, mióta gyerekünk van, 11 körül fekszem, óránként fent vagyok (jön a gyerek foga), és reggel 6-kor végleg kelünk (a gyerek miatt). Ez se rossz nem? :) És most nem vagyok fáradt reggel 6-kor.

2009. szept. 19. 22:12
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi
2009. szept. 19. 22:16
 3/7 anonim ***** válasza:
82%

Előre szólok, nem értek hozzá kifejezetten ez csak olyan "úgy tudom" hozzászólás: :)

1. Az agy reggel kortizolt termel (stressz, vagy "éberségi" hormon). Az, hogy ebből mikor termel legtöbbet az mindenkinek saját bioritmusától függ, de könnyen lehet, hogy neked ebben a nagyon korai idszakban, így könnyebben kelsz, és egész nap éberebbnek érzed magad, de én inkább a másodikra tippelnék:

2. A nagyon korai kelés, egyfajta "stressz" a szervezetnek, aminek hatására megpróbálja magát felturbózni, és a fent említett kortizolból és egyéb serkentő hormonokból kezd el termelni egy csomót, hogy úgy érezd éber vagy...

Ilyenkor valójában a szervezetednek ez nem jó, és ha hosszútávon csinálnád kikészülnél, de mivel akkor azt hiszi az agyad, hogy valami gond van (kardfogú tigris mészárolja a családodat, vagy ilyesmi :D) olyan üzeneteket küldd a testednek, hogy Te most hűűűdenagyon éber vagy.

Bocs... hosszú lett. :)

Ui.: Alvásmegvonás hatására pl. szintén "éberség" jelentkezik, azaz az agy bizonyos részei aktiválódnak... logikus gondolkodás, stb... nyilván azért, hogy "ki tudj keveredni" abból a helyzetből, ami miatt nem tudsz aludni...

2009. szept. 19. 22:46
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó, az agy nem termel kortizolt. Kortizolt a mellékvese kéregállománya szecernál.
2009. szept. 19. 23:08
 5/7 anonim ***** válasza:

22:46-os vagyok

Most először megilletődtem, hogy hogy lehet valakit ennyire hülyének nézni, hogy azt hiszi az agy termeli a kortizolt, aztán láttam, hogy én írtam...

Természetesen jogos, és hülyeséget írtam... Azért, ha ennyire nagyon-nagyonnagyon nem értenék hozzá meg se szólalnék...

2009. szept. 20. 09:51
 6/7 anonim ***** válasza:
Nem csak te vagy ezzel így. Hétköznap éjfél körül fekszem és 6kor kelek, hétvégén meg alszom úgy 10ig... és hétköznap általában kipihentebb vagyok mint hétvégén.
2009. szept. 20. 12:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Egyszerű: amikor korábban kelsz, akkor ugye magadtól. Amikor meg időre, akkor órára.

Az alvás ciklikus - és, ha nem épp jó pillanatban kapott el az óra, akkor bizony igen álmos leszel.

2009. szept. 20. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!