Ha előbb kelek fel sokkal éberebb vagyok, mintha később, mitől van ez?
Valószínűleg ama fura csoportba tartozol, akinek elegendő a nagyon kevés alvás. :) Én is éjfél körül feküdtem mindig, és 8-kor alig bírtam lelket verni magamba.
Most minden megváltozott, mióta gyerekünk van, 11 körül fekszem, óránként fent vagyok (jön a gyerek foga), és reggel 6-kor végleg kelünk (a gyerek miatt). Ez se rossz nem? :) És most nem vagyok fáradt reggel 6-kor.
Előre szólok, nem értek hozzá kifejezetten ez csak olyan "úgy tudom" hozzászólás: :)
1. Az agy reggel kortizolt termel (stressz, vagy "éberségi" hormon). Az, hogy ebből mikor termel legtöbbet az mindenkinek saját bioritmusától függ, de könnyen lehet, hogy neked ebben a nagyon korai idszakban, így könnyebben kelsz, és egész nap éberebbnek érzed magad, de én inkább a másodikra tippelnék:
2. A nagyon korai kelés, egyfajta "stressz" a szervezetnek, aminek hatására megpróbálja magát felturbózni, és a fent említett kortizolból és egyéb serkentő hormonokból kezd el termelni egy csomót, hogy úgy érezd éber vagy...
Ilyenkor valójában a szervezetednek ez nem jó, és ha hosszútávon csinálnád kikészülnél, de mivel akkor azt hiszi az agyad, hogy valami gond van (kardfogú tigris mészárolja a családodat, vagy ilyesmi :D) olyan üzeneteket küldd a testednek, hogy Te most hűűűdenagyon éber vagy.
Bocs... hosszú lett. :)
Ui.: Alvásmegvonás hatására pl. szintén "éberség" jelentkezik, azaz az agy bizonyos részei aktiválódnak... logikus gondolkodás, stb... nyilván azért, hogy "ki tudj keveredni" abból a helyzetből, ami miatt nem tudsz aludni...
22:46-os vagyok
Most először megilletődtem, hogy hogy lehet valakit ennyire hülyének nézni, hogy azt hiszi az agy termeli a kortizolt, aztán láttam, hogy én írtam...
Természetesen jogos, és hülyeséget írtam... Azért, ha ennyire nagyon-nagyonnagyon nem értenék hozzá meg se szólalnék...
Egyszerű: amikor korábban kelsz, akkor ugye magadtól. Amikor meg időre, akkor órára.
Az alvás ciklikus - és, ha nem épp jó pillanatban kapott el az óra, akkor bizony igen álmos leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!