Ha egy egészként tekintem az univerzumot, tehát mintha külső szemlélő lennék, akkor nevezhetem e az időt az univerzum pillanatról pillanatra való változásának?
azért kérdezem, mert tudom, hogy az idő más más közegben máshogy telik, vagyis relatív...de az egészen belüli helyzetekben, viszont ha egybe tekintem az univerzumot, akkor az idő nem relatív lesz, hanem abszolút.
ha sikerült megérteni mire gondolok, akkor azt is szeretném megtudni, hogy vajon akkor az egész változásának mekkora lehet a mértéke?
Hu, nem biztos, hogy egészen tisztán értem a felvetésedet :)
Ha jól értelmeztem, akkor az egészet próbáld úgy elképzeli, mint amikor ülsz a vonaton: az egészen közeli dolgok hihetetlen gyorsan eltűnnek (mondjuk a villanyoszlopok) míg a távoli fák hozzájuk képest csak vánszorognak.
Pedig könnyen lehet, hogy alig van távolsági eltérés két fa, és két oszlop között a két oszlop mégis hamarabb jön, mint a fa.
Na, most kb valahogy így képzeld el a relatív időmúlást. Két jelenség között lehet, hogy ugyanannyi idő telik el (tehát mondjuk az űrhajó a saját ideje szerint ugyanannyi idő alatt robban fel, mint egy bolygóba csapódó) te mégis másképpen látod, pedig nincs is különbség :)
A probléma ott van, hogy az idő TÉNYLEG relatív.
Ha egyben tekinted az univerzumot, akkor SEM lesz abszolút.
köszi a válaszokat, de akkor nem volt teljesen érthető ezek szerint amit ki akartam fejezni.
adok egy példát, hátha abból sikerül.
vegyünk két azonos méretű teljesen mindegy hogy mit, amit elhelyezünk egymástól x távolságra. ha az egyik mellett állunk és onnan tekintünk, akkor a közelebbi nagyobbnak tűnik, mint a távolabbi, pedig a valóságban ugyanakkora a méretük. ha pedig egyenlő távolságra állok a két objektumtól, akkor látszanak egyenlőnek.
no így értem az időre is. és a másodiknak üzenném, hogy tudom kívülről tekinteni az univerzumot...van nekem elmém, és elméletben megtehetem. ;)
a harmadiknak pedig igaza van, hogy relatív az idő, de van akkor egy olyan nézőpont, ahonnan tekintve a változás(idő) abszolút, vagyis állandó mértékű, vagy hogyan fogalmazzak.
"van akkor egy olyan nézőpont, ahonnan tekintve a változás(idő) abszolút"
Ezt kellene felfognod, hogy NINCSEN ilyen!
Arról nem is beszélve, hogy a világunkon kívül NEM terjed a fény sem. Olyan, mintha légüres térben akarnál hangot hallgatni.
Értem a leírásodat a "közelebbről nagyobbnak látszik" módszerre - de ez az időre nem működik.
Ráadásul van még egy probléma: az idő maga is relatív - de ahogy te érzékeled a dolgokat, az még inkább relatív. Azért, mert a fénynek oda is kell menni hozzád a különböző pontokból, és ez időbe telik. Mindig annyi időbe, amennyi az OTTANI fénysebességen és a távolságon múlik.
Ezért tud pl. a fekete lyuk igen érdekes torzításokat produkálni, ha nézed: ugyanis a fény nehezen szabadul ki az eseményhorizont közeléből, és ez jókora torzulásokat okoz az észlelt képekben (amelyeket kívülről nézel).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!