A tudományos cikkek referálásánál a referáló bíráknak miért úgy küldik el a cikket, hogy látszik a szerzők neve? Ez duplán röhejes.
A tudósok is szeretnek arról vitatkozni, hogy a double-blind, single-blind vagy open rendszerű bírálat a jobb. Ha elkezdesz keresni tudományos cikkeket sokat találhatsz, de én most lusta vagyok neked linkelni.
Egyébként nincs egyértelmű válasz, vannak kutatások, amik nem tudtak kimutatni különbségeket a vakon és nem vakon referálók bírálatának minősége között, és vannak kutatások, amelyek statisztikailag ki tudtak mutatni egy minimális különbséget a double-blind rendszer javára. Az persze kérdéses, hogy ez a minimális statisztikai különbség érdemben megmutatkozik-e, mert az elfogadási döntést nem minden esetben befolyásolta.
Amíg elfogadják közlésre, addig nem érdekel különösebben, hogy mennyire szedik szét a refereek a cikket. Sőt én személy szerint örülök a kemény kritikának, mert az azt jelenti, hogy sokat foglalkozott a cikkel, és érdekli is a téma.
Egyébként ahhoz a megjegyzésedhez, hogy a konkurens értékel, a témában jártas szakember értékelése jelent valamit, míg egy olyan emberé, aki adott témában nem érdekelt, viszont nem is igazán ért hozzá, nem sokat tud hozzátenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!