Azt szoktam olvasni, hogy egy kémiai egyensúly beálltát egy enzim csak gyorsítja, de az arányokat nem változtatja meg egyáltalán. Biztos?
No akkor.
Mivel az összes enzimkinetikai számítás modellek alapján történik, ezért ajánlom figyelmedbe Briggs Haldane kinetikát. Az elméletük az ES/dt=0, azonban a kezdeti feltételek numerikus megoldása a következő ábrát adja>>>
2. ábra (egyébként az gáz,hogy nem jó helyen van ez az ábra, de most pont kapóra jött)
Ez alapján az ES komplex mennyisége a reakció előrehaladtával egyre csökken ( A k-2 mindig el van hanyagolva ilyen modellek esetén). Ha még ezt se hanyagolod el akkor gondolj arra, mikor a sav-bázis eggyesúlyoknál (gyenge savaknál)elhanyagolod az alfát. Az eredményen ezredekbe változtat.)
Most nem vagyok hajlandó végigszámolni, de biztos vagyok benne, hogy e-15 nagyságrendekbe változtat az eredményen.
És mi van akkor, ha a reakció végén Hg adok az oldathoz, vagy felmelegítem és a fehérjék szétesnek? Abban az esetben már újra él a törvény?
Egyébként a legegyszerűbb magyarázat:
Az arány állandó, azaz ha spontán vagy enzim jelenlétében megy végbe a reakció ugyan az lesz a vége.
ÉS akkor is ha fele annyi kezdeti anyagot teszel bele akkor is az arány ugyanaz lesz.
Ha a reakció felénél kétszer annyi terméket beledobsz, akkor vissza alakul és ugyan az az arány lesz.
Ha enzimes reakció túlfut, akkor egy kicsi vissza alakul és fordítva- dinamikus egyensúly!
Remélem most már megérted mi a lényeg, hidd el nagyon okos emberek találták ki és még okosabb emberek tesztelték.
Tényleg kötözködő vagy...
Ebben az esetben eszmecserét folytathatnánk az "okos" kifejezésről is. Mi az hogy okos, sőt még jobb kérdés mi az hogy okosabb.
A modell felállítói idejében még nem voltak olyan mély ismeretek az enzimekről mint manapság.
Azaz, a mai kutatók tud háttér tudással vannak felszerelkezve, mint régen, ezért úgy gondolom, hogy okosabb - ebből a szempontból.
Ha nem nagy gond, megírnád nekem privátba, hogy hány éves vagy és miért izgat ez téged annyira?
"Ezt nehezen tudom elképzelni, hiszen az enzimhez kötötten mindig lesznek molekulák, amik eleve csökkentik a szabad vagy kötött fázisban lévők koncentrációját összességében, nem?"
Figyu, mondjuk van egy proteáz enzimünk, ami a peptidkötéseket hasítja. A peptidkötés hidrolízisekor bekövetkező szabadenergia változás -12KJ/mol.
A feladat 1: számítsd ki a dipeptid-peptid egyensúlyra jellemző Kd-t.
Fogsz egy 1ml-es reakciót, amibe beleteszel 1mM dipeptidet. és egy darab enzimet, ami a dipeptid-peptid kötés hidrolízisét katalizálja. Ok, akkor feladat 2: most megint számítds ki a Kd-t. És mutass rá, hogy hol, miképpen avatkozott be a az enzim az egyensúlyba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!