Azt szoktam olvasni, hogy egy kémiai egyensúly beálltát egy enzim csak gyorsítja, de az arányokat nem változtatja meg egyáltalán. Biztos?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
No akkor.
Mivel az összes enzimkinetikai számítás modellek alapján történik, ezért ajánlom figyelmedbe Briggs Haldane kinetikát. Az elméletük az ES/dt=0, azonban a kezdeti feltételek numerikus megoldása a következő ábrát adja>>>
2. ábra (egyébként az gáz,hogy nem jó helyen van ez az ábra, de most pont kapóra jött)
Ez alapján az ES komplex mennyisége a reakció előrehaladtával egyre csökken ( A k-2 mindig el van hanyagolva ilyen modellek esetén). Ha még ezt se hanyagolod el akkor gondolj arra, mikor a sav-bázis eggyesúlyoknál (gyenge savaknál)elhanyagolod az alfát. Az eredményen ezredekbe változtat.)
Most nem vagyok hajlandó végigszámolni, de biztos vagyok benne, hogy e-15 nagyságrendekbe változtat az eredményen.
És mi van akkor, ha a reakció végén Hg adok az oldathoz, vagy felmelegítem és a fehérjék szétesnek? Abban az esetben már újra él a törvény?
Egyébként a legegyszerűbb magyarázat:
Az arány állandó, azaz ha spontán vagy enzim jelenlétében megy végbe a reakció ugyan az lesz a vége.
ÉS akkor is ha fele annyi kezdeti anyagot teszel bele akkor is az arány ugyanaz lesz.
Ha a reakció felénél kétszer annyi terméket beledobsz, akkor vissza alakul és ugyan az az arány lesz.
Ha enzimes reakció túlfut, akkor egy kicsi vissza alakul és fordítva- dinamikus egyensúly!
Remélem most már megérted mi a lényeg, hidd el nagyon okos emberek találták ki és még okosabb emberek tesztelték.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Tényleg kötözködő vagy...
Ebben az esetben eszmecserét folytathatnánk az "okos" kifejezésről is. Mi az hogy okos, sőt még jobb kérdés mi az hogy okosabb.
A modell felállítói idejében még nem voltak olyan mély ismeretek az enzimekről mint manapság.
Azaz, a mai kutatók tud háttér tudással vannak felszerelkezve, mint régen, ezért úgy gondolom, hogy okosabb - ebből a szempontból.
Ha nem nagy gond, megírnád nekem privátba, hogy hány éves vagy és miért izgat ez téged annyira?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"Ezt nehezen tudom elképzelni, hiszen az enzimhez kötötten mindig lesznek molekulák, amik eleve csökkentik a szabad vagy kötött fázisban lévők koncentrációját összességében, nem?"
Figyu, mondjuk van egy proteáz enzimünk, ami a peptidkötéseket hasítja. A peptidkötés hidrolízisekor bekövetkező szabadenergia változás -12KJ/mol.
A feladat 1: számítsd ki a dipeptid-peptid egyensúlyra jellemző Kd-t.
Fogsz egy 1ml-es reakciót, amibe beleteszel 1mM dipeptidet. és egy darab enzimet, ami a dipeptid-peptid kötés hidrolízisét katalizálja. Ok, akkor feladat 2: most megint számítds ki a Kd-t. És mutass rá, hogy hol, miképpen avatkozott be a az enzim az egyensúlyba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!