Igaz, hogy a Nap minimálisan, de egyre közelebb van a Földhöz?
Ami biztos, hogy a Nap lassan, de biztosan növekszik, a Föld pedig távolodik a Naptól (ahogyan egyébként a Hold is a Földtől).
Pontos számadatokat nem tudok, de persze ha a Nap gyorsabban tágul, mint ahogy a Föld távolodik, akkor persze olyan, mintha közeledne, de valójában nem közelít egymáshoz a két égitest.
Nézd, most közel fél 1 van, és mivel nyáron (az északi féltekei nyár) távolabb vagyunk a Naptól, így most éppen távolodunk a Naptól, tehát 1-re távolabb leszünk.
ez már csak azért is hülyeség, mert a föld a napkörül ovális pályán kering, és mikor a föld tengelye szerint mi a legtávolabb vagyunk a naptól, akkor a keringési pálya szerint vagyunk a legközelebb..
Nem néztem utána, hogy hiteles-e, csak továbbadom.
"Az elmúlt 35 évben végzett egyre pontosabb műholdas mérések feltárták a Nap-Föld-távolság lassú változását: száz év alatt kb. 7 méterrel nő a távolság. A 7 méteres változás jelentéktelennek tűnik a 150 millió kilométerhez képest, de rögtön fontossá válik, ha megpróbáljuk megmagyarázni. A változás egy kis hányada könnyen érthető, oka a Nap tömegének folyamatos csökkenése. Ahogy a Nap tömege csökken, gyengébb lesz a tömegvonzása, a körülötte keringő test egyre távolabb kerül tőle. Ez a változás a számítások szerint kb. egy centimétert tesz ki évenként, tehát száz év alatt éri el az egy métert."
Utolsó, ezt kifejtenéd bővebben? Nem egészen világos, hogy mire gondolsz... Mellesleg az általad idézett válaszoló nem is említette a Föld tengelyét :)
(Egyébként sem ovális, hanem ellipszis pályán kering Földünk a Nap körül.)
#6:
1. örülök, hogy jól tippeltem és az okot is részben jól tippeltem.
2. adott cikk és a bránok: elég durva, de sztem a Föld adott mértékű távolodásához sztem nem feltétlenül kell ez. A Nap tömegcsökkenéséből eredő távolodáshoz hozzájárulhat pl. a Jupiter gravitációs hatása is, az körönként "meghúzva" a Föld keringését okozhat pályamódosulást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!