Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy a férfiak el...

Igaz, hogy a férfiak el fognak tűnni? Ez csak az emberekre vonatkozik?

Figyelt kérdés
Hallottam már sok helyről, hogy a férfiak génállománya romlik és valószínűleg (ugyan sok idő múlva) ki fognak halni. Ez igaz? Miért van ez? Ha hosszú a téma, de valaki tud egy jó linket hozzá, azt is megköszönöm. Bioszos vagyok és őszintén szólva nem értem. AZ oké, hogy egy faj életképtelen és kihal, de hogy történhet meg egy fajon belül csak bizonyos nemű egyedekkel. AZt is mondják, hogy az eszkimóknál már alig születnek fiúk... Ezt sem értem.
2009. szept. 2. 01:18
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
91%

na találtam egy cikket a magyar nemzetben.

remélem hitelesebb forrás, mint a blikk:P

[link]

"És itt jön a lényeg: az ivarsejtek létrejötte előtt a párban lévő kromoszómák amely párnak, mint ahogy azt most már sejthetjük, egyik fele az apától, másik az anyától származik kicserélik egymás között genetikai információikat. Ez nem okoz nehézséget, hiszen a párban lévő kromoszómák felépítése azonos. Kivéve a férfiak 23. kromoszómáját, ahol az X- és Y-kromoszómák formája és felépítése olyannyira eltér, hogy ez a csere többnyire lehetetlen. Épp ezért az Y-kromoszóma mindenféle változás nélkül öröklődik, de csak a férfiakban: amennyiben a petesejtet olyan hímivarsejt termékenyíti meg, amelyben a 23. kromoszóma Y, akkor a gyermek férfi lesz, hiszen a női petesejt 23. X-kromoszómájával összepárosodva létrejön az XY-kromoszómapár. Márpedig elsődlegesen ez dönti el a megszületendők nemét: ha a 23. pár XX, akkor leánygyermek jön a világra, ha XY, akkor fiú.

A megszületendő gyermek sejtjeinek magjában tehát mindkét szülő génjei megtalálhatók. A párok kromoszómái közötti információcsere következtében utódaik is mindkét (most már) nagyszülőtől továbbörökítenek tulajdonságokat, nemzedékenként természetesen mind kevesebbet, hiszen a genetikai információ generációnként keveredik. Kivéve a férfiak 23. kromoszómapárjában lévő Y-kromoszómát: mint ahogy említettük, itt géncsere nem megy végbe, tehát elméletileg az Y-kromoszóma férfiágon az idők végezetéig azonos marad. A fentiekből viszont az is következik, ha egy adott Y-kromoszóma nem öröklődik tovább, azaz ha a család férfiágon kihal, akkor ez a kromoszóma soha sehol nem bukkan fel többé ugyanebben a formájában.

Persze a gyakorlatban az Y-kromoszóma is változik, ám eltekintve néhány kisebb területtől nem a párjával végbemenő géncsere következtében, hanem apró, véletlen mutációk következtében (amelyek legfőképp a kromoszómának azt a nagyobb részét érintik, amely nem rendelkezik semmiféle funkcióval, épp ezért a változás az utódok tulajdonságait nem érinti). Ilyen mutációk a többi kromoszóma esetében is végbemennek, de ott jó esély van arra, hogy a kromoszómák közötti géncserével az esetleges hibák kijavítódnak. A magányos Y-kromoszómának erre azonban semmi esélye nincs: a hosszú évezredek, százezer évek során a különböző mutációk miatt a kromoszómán található gének közül egyre több elveszti funkcióját (vagy az adott gén szerepét egy másik, frissülésre képes kromoszómán létrejövő gén veszi át). Ennek következtében a kromoszómán egyre több gén tűnik el. Az egész folyamat egy ördögi kör, hiszen így a megváltozó Y-kromoszóma egyre kisebb területen képes a tőle egyre inkább különböző X-kromoszómával az információcserére, ami miatt az esetleges mutációk kijavítása egyre reménytelenebbé válik."

2009. szept. 2. 11:34
 12/21 anonim ***** válasza:
67%
Olvasd el Szendi Gábortól A nő felemelkedése és tündöklése c. könyvet, abban ír erről. Egyébként én úgy tudom, hogy igaz, mivel a pasiknak XY van, így "hiba" esetén nem tudja regenerálni magát. Az XX igen, mivel ott kettő van az X-ből.
2009. szept. 2. 11:38
 13/21 anonim ***** válasza:
78%

10:59-es. honnan veszed h ért a témához? semmit nem írt le, csak rácáfolt mindenre, és leírta h kb túlhülyék vagyunk h ezt megértsük.

így énis tudok okos lenni. mindenre rácáfolok, és a v.égén lezárom, h áh, de nemmagyarázom el, mert nincs meg a kellő alaptudásotok hozzá...hátezígy nemtúl bonyolult..:D

2009. szept. 2. 13:00
 14/21 anonim ***** válasza:
84%
Olyan nincs, hogy csak a férfiak tűnnek el, ha egyszer az összes férfi eltűnt, rövidre rá az összes nő is el fog, mert lesz kivel szaporodni. Csak a férfiak nem halhatnak ki, aha igen, a nők is utánuk fognak halni, mert nem fog gyerek születni.
2009. szept. 2. 14:25
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Már elnézést, de ha a férfiak kihalnak akkor evidens hogy a nők is. Tudjátok, szaporodás
2009. szept. 2. 15:51
 16/21 A kérdező kommentje:

[link]

Szóval hol is kezdjem. Először is köszönöm, minden kedves válaszolónak, aki megértette, hogy mit is szeretnék itt. A lekezelő tahóknak pedig: Mint az egy normális (és nem hiperfrusztrált, az összes degeneráltságát a névtelenségtől felbátorodva itt kiélő) ember számára feltűnhetett, a kérdésem kételkedést fejez ki és egyszerűen csak szerettem volna tisztán látni, amit köszönök is egyes válaszolóknak. Mint az látszik, erről olvastam, mint elmélet az IPM-ben, az eszkimósra rákerestem és egy internetes fórumon szintén azt írta vki (amit magamtól is tudtam), hogy a national geograhpic nem tudom, melyik számában írták ezt és mellesleg ott (csakúgy mint az első válaszoló linkjében) azzal magyarázták, hogy nagyon szennyezettek a tengerek a sarkokhoz közel és arrafelé ugye a táplálék nagy része a tengerből származik. Meg hallottam erről még innen, onnan. Mint az írtam is bioszos vagyok, ezért lealacsonyodhattál volna a szintem kedves agresszor és írhattál volna közép iskolás szintű bioszos dolgokat (már ha tudsz). Mellesleg vannak olyan osztálytársaim szép számmal, akik kapnának egy ilyen választ és soha többé nem jönnének ide vissza és az ugye tök jó lenne, ha még véletlenül sem érhetne minket jó hatás (persze, amikor rinyálni kell, hogy milyen ostobák és parasztok a kamaszok, azt minden kiélt állat szívesen megteszi). Ez a téma nincs a tankönyvekben, de mégis érdekel, ezért szerettem volna hiteles képet kapni és tisztán látni (vegyszer, kromoszómamutáció, elnőiesedés, vagy kihalás, egyáltalán mennyire igaz ez?). Ha szerinted azok a lapok és azok az emberek akiktől szerzem az értesüléseimet szarok, ám legyen, de ha blikkben olvastam volna ugyanezeket (nyilván nem azt, hogy majom és ember keresztezéséből született hibridet rejteget a Nasa), akkor is megkérdeztem volna te öntelt sznob paraszt. Köszönöm a hasznos linkeket és aki normálisan válaszolt, bármit is írt köszönöm.

2009. szept. 2. 18:40
 17/21 anonim válasza:
18%
Szombaton ratyifest.Semmi kétségem hogy kihalunk.Megérdemeljük
2009. szept. 2. 21:02
 18/21 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Hogy kihalnak e a férfiak? Lehetséges!

Pl. senki sem írt arról, hogy mennyit romlott napjainkra a hímivarsejtek koncentrációja egy adott mennyiségű spermában!

-míg 60 évvel ezelőtt ez 100-120 (nem tudom a pontos egységet)

-20 évvel ezelőtt már csak 50-70 ,

-napjainkban alig 20-30, kb. de vannak pontos adatok, pontos mértékegységekkel. (lehet hogy db/ml) !!!

Nos ennek a termékenyítési romlásnak az oka a női hormont (ösztrogén) tartalmazó fogamzásgátló! Nos a nők beszedik, bekerülnek a hormonok a vizelettel a vizekbe, szennyvízbe, és tisztításkor a hormonokat nem tudják tökéletesen kiszűrni! Így a pasik ezt isszák vissza! A női hormontól nőies jellemzők alakulnak ki, amely a férfiaknál a spermiumok számának a csökkenésével indul el, és ennek a következménye a sok terméketlen férfi!!!!

Szóval ha tudtok számolni, előfordulhat, hogy avégén a pasik terméketlenek lesznek:( De persze nem mindenhol, és lehet, hogy ez visszafordítható.

A férfi, nő arányról:

A korfa úgy néz ki, hogy 40 év alatt enyhe férfitöbblet, 40 év felett nőtöbblet akakult ki. (ez biztos, mert ezzel foglalkozok) .

Tehát, ha a termékenységet nézzük, akkor BŐSÉGESEN FÉRFITÖBBLET van, és a nők válogathatnak:-)

Ugyanis egy nő 40 éves koráig termékeny, a férfi kb. 60 évig is! Tehát a nőknek kb. 2,5 -ször annyi pasi jut! Öreg és fiatal is! De a férfiak nagy részének nem jut nő (pl. poligámia) vagy esetleg 1, de 1 nőre kb. 2,5 férfi jutna! Persze ha csak a termékenyítésről van szó.

Az, hogy egy ffire 3 nő jut, ez a legnagyobb baromság, nem is tudom, ilyen hülyeség hogy tudott kitalálódni:)

Nos a klónozásról annyit:

Én úgy tudom, hogy csak női utódot lehet létrehozni egy nő klónozásával...és a klón mindig annyi idősen születik, mint az a nő, aki megszülte.

Tehát 20 éves nőből klónoznak egy nőt, aki 20 éves sejtekkel születik. 20 év múlva, a klón-nő 20 éves (de 40 éves sejtekkel)...aztán őt is klónozzák, és a tőle származó utód már 40 éves sejtekkel születik!!!! Aztán ő is 20 évesen klónozódik, akkor annak újszölőttje már 60 éves sejtekkel született!

Tehát ez előbb-utóbb oda vezetne, hogy kihalna anő is, mert a 80 éves sejtekkel születő klón élne vagy 10 évet, tehát 10 évesen végelgyngülésben elhalálozna....

De ha valaki tud jobbat, írjon ám, mert engem is érdekel...mondjuk egy genetikus:-D

2009. szept. 5. 16:01
 19/21 anonim ***** válasza:

1) A spermiumot ne hidd el, sok hülyeséget beszélnek.

2) A klónozásról: nem tudsz 20 éves sejtekkel születni, mivel a sejtjeid ott fejlődnek ki az anyaméhban, zsír újak lesznek.

2009. szept. 5. 17:35
 20/21 anonim ***** válasza:

Előző hozzászóló:)

Köszi a klónos-felvilágosítást, mert az elején, amikor "bejött a klónozás" akkor ezt írogatták:-)

2009. szept. 5. 18:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!