Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi vonatkozik a védett növénye...

Mi vonatkozik a védett növényekre?

Figyelt kérdés
pl. ha a kertemben van azt csinálok vele amit akarok?
2011. okt. 1. 11:29
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem, elméletileg az ország egész területén védelmet élveznek, vagyis természetkárosítás címén jogilag elővehető vagy (persze az ilyesmi ritka, még ha tövestül téped is ki a kosbort, akkor sem indítanak ellened pert, mert ilyen államban élünk). Miféle védett növény van a kertedben, és miért zavar, hogy ott van? :) Lehet, hogy nem is védett, hanem kivadult kertészeti alfaj, az meg nem élvez semmiféle védelmet.

Persze csak megfelelő felhatalmazással tudnának a rendőrök is bemenni és lefoglalni a kerted védett növényeit, ha te elkezded kiráncigálni azokat a földből, szóval ha a szomszéd nem jelent fel, nem üt össze a bíróság egy ööö... nem tudom, milyen parancsot/határozatot (ért a fene a joghoz), akkor lényegében tényleg azt csinálsz, amit akarsz. De utána... :)

2011. okt. 1. 15:19
 2/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ!:)

a kérdés csak elméleti volt, nem az én kertemről van szó (sajnos még kertem sincs). Csak most olvasgattam a védett növényekről és azok eszmei értékéről de semmi utalást nem találtam arra, hogy ennek milyen szerepe van a gyakorlatban. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy egyik ismerősöm kivágott egy tiszafát, ami védett, veszélyeztetett faj de még csak fel sem merült benne, hogy nem kéne kivágni és ezzel szerintem mások sincsenek tisztában :/

2011. okt. 1. 16:13
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én örülnék és büszke lennék ha egy védett növény lenne a kertemben eszembe se jutna azt kivágni :-)
2011. okt. 1. 20:40
 4/7 A kérdező kommentje:
osztom a nézeteidet :)
2011. okt. 1. 21:03
 5/7 anonim ***** válasza:

Én is osztom a nézeteidet.

Azonban az ismerősöd - bár nem tudom, hol lakik - valószínűleg nem egy védett, hanem egy kertészeti variánst vágott ki (a honi állományból, ahogy én tudom, nem visznek faiskolába, helyette valami nagy cégtől beszerzik a "gyorsan szépre növő" magokat, csemetévé nevelik, aztán azt árulják, de az nem ugyanaz a tiszafa, mint a vadon élő).

Az egyetlen "természetvédelmi kihágás", amit még tettenéréskor is elnéznek, az a hóvirág szedése (ha kis léptékben teszed, azaz szedsz egy apró csokorra valót a sok hóvirág között). Bár az is védett, de az ipari mértékű hóvirággyűjtés ellen vezették be. (Kimentek markolóval, aztán a fél hegyet ledózerolták. Majd eladták a virágárusoknak. Így azért van visszatartó erő.)

Illetve az is vicces, mi hol védett. Itthon pl. a pitypangot tűzzel-vassal gyilkoljuk, ha meglátjuk a gyepben, Svédországban viszont vörös köynves védelmet élvez. (Egy svéd természetvédelmi biológus egyszer itt járt, elsírta magát, mikor meglátta a pitypangokat.) Viszont a svédeknél a tőzegáfonya van annyi, mint a szemét, mi pedig abban a kb. hat lápszemben, amiben még megmaradt külön kis ketreccel védjük.

2011. okt. 2. 15:53
 6/7 A kérdező kommentje:

hát igen...szép dolog a természetvédelem

a fa eredetéről nem tudok, csak annyit, hogy nagyon idős példány volt

2011. okt. 2. 19:26
 7/7 anonim ***** válasza:
Oh, ha idős, akkor mindegy, hogy védett vagy sem, ki kell vágni. Ugyanis balesetveszélyes, és mivel az ő tulajdonát képezi, ha esetleg egy viharban kidől, akkor őt vennék elő miatta. :)
2011. okt. 2. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!