Hogy történik a DNS megkettőződése? EGYSZERŰEN?
Elválik egymástól a két szál, és külön-külön mind a 2 szálhoz készül egy másik szál.
Úgy egyszerűen ennyi.....
Szerintem azért nem ilyen egyszerű leírásra gondolt a kérdező.
Nem tudom milyen szinten kell tudnotok, de alapnak jó lesz szerintem:
Na szóval a DNS-t képzeld el a DNS-t úgy, mint egy létrát. Jön egy enzim, az kettéhasítja a fokokat. Arra jár egy másik enzim, és a fél létrát kiegészíti egy teljessé. A DNS áll dezoxiribózból, foszforsav és bázisokból.
A bázisok: adenin (A), guanin (G), citozin (C), timin (T). Az építő enzim úgy egészíti ki a létrát, hogy egy dezoxiribóz, egy foszforsav, és így láncot alakít, közben a cukorra kerül egy bázis. Ha az eredeti létrán T volt, akkor az újon A lesz. Ha G volt rajta, akkor az újon C lesz, és ez mindkettőnél fordítva is igaz.
Ha így sem egyszerű, akkor nézz meg youtube-on különböző videókat (DNS replication), és szerintem sokkal könnyebb lesz megérteni.
A DNS-ben van valahol kódolva egy különleges fehérje molekula, ami rákapcsolódik a DNS láncra, azon egy irányba mozoghat, de csak akkor tud lépni, ha az elektrosztatikus vonzásaival kiegészíti a az A, G, C, T kódokat. + megcsinálja a vázat.
(Érdekes, hogy tud létezni ilyen molekula:)
Ha ezt érdekesnek találod, akkor a hemoglobintól hanyatdobod magad. :)
Persze csak akkor, ha teljesen megérted a működését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!