Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a gravitációs erő?

Mi a gravitációs erő?

Figyelt kérdés
Tehát mi készteti, egy test atomjait arra, hogy a nagyobb tömegű test felé haladjanak? Ez egy tényleges erő, ami kényszeríti őket erre, esetleg az atomok "tudják", hogy nekik arra kell menni és így tesznek?
2009. aug. 30. 16:59
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

MIt szeretnél válaszként olvasni?

Igen, ez egy tényleges erő. Négy alapvető kölcsönhatás közül a leggyengébb. Minden tömeggel rendelkező test sajátja.

Fizikai mező, mint olyan az anyag egyik megjelenési formálya. Mint a többi mező, minden egyes pontban jellemezhető intenzitással (vektor) és potenciállal (skalár).

Leírását először Newton adta meg a gravitációs törvényével. POntosabb és általánosabb leírását Einstein Általános relativitás elmélete adja.

Így hirtelen ennyi.

:)

2009. aug. 30. 17:15
 2/12 anonim ***** válasza:
51%

A formáLYa azért durva!

:D

2009. aug. 30. 17:19
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Tulajdonképpen nem erre voltam kíváncsi, hanem arra, hogy ez miért történik. Gondolom az összes erő a világegyetem egy alapvető szabálya, aminek minden engedelmeskedik és ez alapján működik a világ. Valójában a kérdésem az általános erőre vonatkozott volna, nem a gravitációra, csak mivel az túl rövid volt, így lett belőle gravitáció. Igazából ez az elvont része érdekel.
2009. aug. 30. 17:46
 4/12 anonim ***** válasza:
86%
Erre jelenleg is többféle elmélet létezik. A manapság legelfogadottabb, általános relativitáselmélet (és Albert Einstein) szerint gravitáció a tér görbülete. A legegyszerűbb szemléltetése szerint olyan mintha egy vékony kifeszített membránra ráraknál egy tekegolyót. Ahogyan meghajlik a membrán úgy hajlik a tér is bármilyen tömegtől és ezen az "elhajláson" "gurul" le a másik tömeg. Mégegyszer megjegyzem, hogy ez a példa nem teljesen pontos (hiszen mindezt 3D-ben kell elképzelni) illetve azt hogy más megközelítéssel (pl. húrelmélet) máshogy írhatjuk le.
2009. aug. 30. 17:50
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

"ez miért történik."

Alapvető tény, hogy van gravitáció, tehát nincs miértje. Azért van gravitáció, "mert" van világ.

"Gondolom az összes erő a világegyetem egy alapvető szabálya, aminek minden engedelmeskedik és ez alapján működik a világ."

Ha az egész fizikát egy db szabálynak nevezed, akkor lehet így is fogalmazni.

"Valójában a kérdésem az általános erőre vonatkozott volna"

Egyébként van kísérlet annak bizonyítására, hogy egy darab "erő" (alapvető kölcsönhatás) van, és a négy alapvető kölcsönhatás (elektromágneses, gravitációs, gyenge, erős) csak ennek különböző esetei. Ez még nincs bebizonyítva.

2009. aug. 30. 22:00
 6/12 anonim ***** válasza:
78%

(17:50 vagyok)

Én biztos vagyok abban, hogy mindennek van miértje, tehát a gravitáció sem "csak úgy" van. Amint látom úgy unblock akarsz a kérdéskörről infót kapni, tehát ha érdekel olvasd el Stephen Hawkingtól Az idő rövid története c. könyvet. Abban többek között (sokminden más kapcsolódó anyag mellett) erről is van szó.

2009. aug. 30. 23:00
 7/12 anonim ***** válasza:
62%
Én is sokat töprengtem, hogy mi a csudától van a gravitáció. Olvastam egy "graviton" nevű részecskéről, mégpedig a fentebb említett könyvben, de ez sem magyrázza meg önmagában a dolgot. A mostanában sokat emlegetett "sötét anyag" gravitációja is fontos az Univerzum összetartásában, de lehet, hogy más semmi sincs ebben, csak graviton. A tér elhajlása inkább csak következmény lehet, ahogy kiveszem a magyarázatokból. Lehet, hogy odatartozik az eredendő dolgokhoz: Anyag-energia, élet, intelligencia - amik vannak és eredendően is voltak, mert máskülönben most sem lennének. Én ezeket innen onnan olvastam, ezt tudom elhinni.
2009. aug. 30. 23:37
 8/12 anonim ***** válasza:
81%

A graviton, mint kimutathatatlan részecske arra jó, hogy a modellbe beleilleszkedjen a gravitáció, mint erő. Nem kell feltétlenül lődöző golyócskákat elképzelni, ez csak egy interpretáció.

Amúgy nem unblock, mert az semmit nem jelent, hanem en bloc, mint francia kifejezés.

2009. aug. 31. 09:02
 9/12 anonim ***** válasza:
79%

"Én biztos vagyok abban, hogy mindennek van miértje"

Biztosan nincs. Logikai alaptörvény a végtelen regresszus lehetetlensége. Minden magyarázatnak meg kell állnia valahol, különben nem magyarázat.

2009. aug. 31. 09:21
 10/12 anonim ***** válasza:
83%

"Tulajdonképpen nem erre voltam kíváncsi, hanem arra, hogy ez miért történik. Gondolom az összes erő a világegyetem egy alapvető szabálya, aminek minden engedelmeskedik és ez alapján működik a világ. Valójában a kérdésem az általános erőre vonatkozott volna, nem a gravitációra, csak mivel az túl rövid volt, így lett belőle gravitáció. Igazából ez az elvont része érdekel."

A tudósokat is érdekli, hogy hogyan lehetne a négy alapvető kölcsönhatásból 1-et csinálni. Ez lenne a kvantumgravitáció, vagyis a kvantummechanika által leírt elektromágneses, gyenge, és erős kölcsönhatás, és az általános relativitás elmélet által leírt gravitáció egyesítése, ez azonban még nem sikerült. Einstein is próbálkozott vele. Ha jól tudom, a húrelméletet is ennek a problémának a megoldására találták ki.

2009. aug. 31. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!