Nem értem az alábbit a feltételes entrópiával kapcsolatban (Shanon-féle információelméleti)?
"Tehát úgymond még mérés előtt van értelme erről a bizonytalanságról beszélni." Az információelmélet színtiszta matematika, ebbe a mérés fogalma nem fér bele, egyébként:
- Nem csak méréssel lehet megállapítani valamit, a forrásentrópiát sem.
- Attól, hogy nem ismerjük a P(x|y) valószínűségeket, még léteznek.
"és így csak egyetlen H(X|Y) képlet van, de valójában sok különböző H(X|y)-nak lenne értelme."
H(X|Y) azt az átlagos információmennyiséget jelöli, amennyivel okosabbak leszünk, ha korábban már az Y által leadott jelet ismerjük, de megtudjuk az X által leadott jelet is.
H(X|y) - ez azt jelentené, hogy ha ismerjük y-t akkor átlagosan mekkora plusz információt fog jelenteni az X által leadott jel megismerése. Ezek p(y) szerint súlyozott átlaga H(X|Y).
Igen én is ezt mondom, de az irodalomban sehol nem látom mégcsak definiálva sem a H(X|y)-t, pedig én annak látom értelmét, és azzal lehet gyakorlati problémákban bármit is kezdeni. A H(X|Y) nem is értem mire jó, hiszen most vagy ismerek valamit vagy nem, de mi értelme annak hogy átlagosan feltételezem, hogy ismerem. A gyakorlatban mindig valaminek az információtartalmára vagyok kíváncsi, mondjuk X. És lehetnek feltételek, mondjuk y, de annak konkrét feltételek kell lennie. Mi értelme van egy átlagos feltételnek?
A lényeg akkor az számomra, hogy ezek szerint jól értettem én is a képletet. Az már szubjektív, hogy nem értem mire jó.
Tegyük fel, hogy te vagy a Kódoló, vagyis aki az Adó üzenetét kódolja, és a kódot rárakja a csatornára hogy így a Vevőhöz jusson.
Azért jó az "átlagot" ismerned, mert neked gőzöd nincs arról, hogy az Adó milyen jelsorozatot akar majd elküldeni. Csak azt tudod, hogy melyik jelnek mekkora a valószínűsége - ergo ismered a forráseloszlást. A forrásentrópia nem más, mint az az információmennyiség, amit az Adó átlagosan fog küldeni - ez alsó korlátot jelent neked arra nézve, hogy te milyen kódot tudsz kitalálni, vagyis mennyire tudod kihasználni a csatorna kapacitását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!