Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nem értem az alábbit a feltéte...

Nem értem az alábbit a feltételes entrópiával kapcsolatban (Shanon-féle információelméleti)?

Figyelt kérdés
Az entrópia klasszikus Shanon-képlete egy eloszláshoz rendel egy információt ill. bizonytalanság tartalmat: H(X). Tehát úgymond még mérés előtt van értelme erről a bizonytalanságról beszélni. A feltételes entrópia ezzel szemben viszont egy használhatatlan fogalom szerintem, abban a formában, ahogy definiálni szokták H(x|Y). Ugyanis a képlet szerint az összes lehetséges Pr(x,y) esetre átlagolja a Pr(x|y) feltételes valószínűségeket, azaz nem egy adott Y=y fix feltételre adja meg az információtartalmat, hanem az Y eloszlásra is átlagol, ami szerintem hülyeség, és nem tudom a gyakorlatban mi értelme lenne, hiszen a feltételt rögzíteni kéne, mintha azt már megmértük volna. Persze a képletek így lesznek szépek, lásd Venn diagramok, és így csak egyetlen H(X|Y) képlet van, de valójában sok különböző H(X|y)-nak lenne értelme. (A fentiekben a nagy betűk a halmazok, változók, a kisbetűk pedig a konkrét értékek)

2013. jan. 19. 09:37
 1/5 anonim ***** válasza:

"Tehát úgymond még mérés előtt van értelme erről a bizonytalanságról beszélni." Az információelmélet színtiszta matematika, ebbe a mérés fogalma nem fér bele, egyébként:

- Nem csak méréssel lehet megállapítani valamit, a forrásentrópiát sem.

- Attól, hogy nem ismerjük a P(x|y) valószínűségeket, még léteznek.

2013. jan. 19. 09:47
 2/5 anonim ***** válasza:

"és így csak egyetlen H(X|Y) képlet van, de valójában sok különböző H(X|y)-nak lenne értelme."

H(X|Y) azt az átlagos információmennyiséget jelöli, amennyivel okosabbak leszünk, ha korábban már az Y által leadott jelet ismerjük, de megtudjuk az X által leadott jelet is.

H(X|y) - ez azt jelentené, hogy ha ismerjük y-t akkor átlagosan mekkora plusz információt fog jelenteni az X által leadott jel megismerése. Ezek p(y) szerint súlyozott átlaga H(X|Y).

2013. jan. 19. 09:55
 3/5 A kérdező kommentje:

Igen én is ezt mondom, de az irodalomban sehol nem látom mégcsak definiálva sem a H(X|y)-t, pedig én annak látom értelmét, és azzal lehet gyakorlati problémákban bármit is kezdeni. A H(X|Y) nem is értem mire jó, hiszen most vagy ismerek valamit vagy nem, de mi értelme annak hogy átlagosan feltételezem, hogy ismerem. A gyakorlatban mindig valaminek az információtartalmára vagyok kíváncsi, mondjuk X. És lehetnek feltételek, mondjuk y, de annak konkrét feltételek kell lennie. Mi értelme van egy átlagos feltételnek?

A lényeg akkor az számomra, hogy ezek szerint jól értettem én is a képletet. Az már szubjektív, hogy nem értem mire jó.

2013. jan. 19. 10:58
 4/5 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy te vagy a Kódoló, vagyis aki az Adó üzenetét kódolja, és a kódot rárakja a csatornára hogy így a Vevőhöz jusson.

Azért jó az "átlagot" ismerned, mert neked gőzöd nincs arról, hogy az Adó milyen jelsorozatot akar majd elküldeni. Csak azt tudod, hogy melyik jelnek mekkora a valószínűsége - ergo ismered a forráseloszlást. A forrásentrópia nem más, mint az az információmennyiség, amit az Adó átlagosan fog küldeni - ez alsó korlátot jelent neked arra nézve, hogy te milyen kódot tudsz kitalálni, vagyis mennyire tudod kihasználni a csatorna kapacitását.

2013. jan. 19. 23:18
 5/5 A kérdező kommentje:
Ez teljesen világos, ez a feltétel nélküli entrópia. Ezzel semmi bajom, ez hasznos mennyiség, én is teljesen egyetértek. DE én a feltételes entrópiáról beszéltem!!! Az egy elég faramuci szituáció, hogy valaminek az entrópiáját akarom tudni, de egy olyan feltétellel, amit nem tudok biztosan, hanem az is egy eloszlás. Ha szükség is lehet ilyenre, előbb mindenképpen a fix feltételt venném bele a könyvekbe, mint alapfogalom! Remélem érted, miről beszélek.
2013. jan. 20. 11:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!