Hogy lehet, hogy a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé? Ez véletlen?
úgy van, ahogy azelőző írta - ezt nevezik kötött keringésnek.
off:
mi a rákért nem lehet a keresőt használni? ezt a kérdést már kismilliószor feltették, és a válaszok is mindig kielégítők voltak...
lustaság rulez :)
Na kész, tudtam, h az első válaszolók félreértik a kérdést. Én messze nem azt kérdeztem, hogy ez mit jelent, mert tudom, h azt jelenti, h a tengely körüli forgása az pont ugyanannyi, mint a Föld körüli forgása. Én pont azt kérdezem, h ez miért van. Mekkora a valószínűsége, hogy egy égitestnek ugyanakkora legyen a 2 értéke? Azt kérdezem, h van erre valami fizikai törvényszerűség, h ezeknek szinkronban kell állniuk egymással?
"mi a rákért nem lehet a keresőt használni? ezt a kérdést már kismilliószor feltették, és a válaszok is mindig kielégítők voltak..."
Előbb értsd meg a kérdést, utána oltogathatsz...
Nem homogén a tömeg eloszlása a Hold belsejében, ezért a Föld/Hold gravitációs erő mindig a látható oldalt tartja felénk.
Tulajdonképpen a kötött keringésnél furcsább, ha nem kötött a keringés, mivel ahhoz a keringő objektumnak nagyon homogén tömegeloszlásúnak kell lennie (pl. a Föld esetében gondolom sokat segít az, hogy jelentős része a belsejének folyadék).
"Ezek szerint a holdak, ill bolygók többsége efféle kötött mozgásban kering?"
Amiknek szilárd a belsejük, azoknál valószínűleg a kötött keringés gyakoribb. Kötötten kering pl. a Phobos (a Mars egyik holdja). Azt nem tudom, hogy a Deimos is így kering-e.
Itt egy link amely jól leírja a miértjét a kötött keringés kialakulásának. Lényeges, hogy ne feledkezzünk meg az idő fontos szerepéről sem. (nem egy-két millió évről van szó, nagyságrendekkel többről)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!