Nátrium-benzoát és c-vitamin reagciója, mia reakció egyenlet?
Az aszkorbinsav réz vagy vas ionokkal reagálva redox reakcióba lép, aminek a végén egy OH. gyök keletkezik. A benzoesav ezzel lép reakcióba, aminek dekarboxiláció az eredménye.
Ettől függetlenül elméletileg van egy savas és egy erősen lúgos dekarboxilációja is, szóval bármilyen másik savval (pl citromsav) is reagál, csak lassabban.
A benzoesav szintjét 400 µg/mL alatt tartják a levekben, hogy csak kevés benzol keletkezzen.
A reakcióról azt olvasni, hogy gyengébben pH és erősebben hőmérséklet függő. Elméletileg csak hosszan tartó tárolásnál jelenthet gondot, de ott is csak elenyészőt. Olyan 1-300ng benzol/kg szmötyi van az élelmiszerekben (átlag 50), és a napi határérték 70kg-os emberre 25000ng körül van az USA-ban. Mondjuk csak átfutottam néhány cikket ezekért az adatokért, úgyhogy lehet, hogy tévesek.
További jó nyomozást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!