Az arzinban miért -3 az arzén oxidációs száma?
Az arzin képlete: AsH3.
Az arzén elektronegativitása: 2,0.
A hidrogén elektronegativitása: 2,1.
Tehát a hidrogén elméletben jobban vonzza magához az elektronokat, így ő -1-es oxidációs számon lenne, így az arzén +3-as... azonban most találkoztam két redoxi egyenlettel, amik csak úgy rendezhetők, ha az arzént -3-as oxidációs számúnak, míg a hidrogént +1-esnek tekintem. A két egyenlet (már rendezve):
8AgNO3 + AsH3 + 4H2O = 8Ag + H3AsO4 + 8HNO3
2Ag3AsO4 + 11Zn + 11H2SO4 = 6Ag + 2AsH3 + 11ZnSO4 + 8H2O
Végül is, az egyenletek alapján még rendben is volnék, meggyőztem volna magam, hogy az arzén így egy "kivétel", vagy csak én tudok valamit rosszul... azonban a második egyenlethez tartozik egy feladat is:
"Mely atomok oxidációs száma változott meg az alábbi reakció során?"
A) As, H, Zn
B) Ag, Zn, O
C) As, Ag, Zn, H
D) Zn, H, Ag
E) Ag, As, H
(2004/2005-ös kémia OKTV I. kategória, 2. forduló, 8. tesztkérdés.) [link]
A megoldókulcs ( [link] szerint a helyes válasz a C.
Ebben az esetben viszont nem értem, hogy hogyan változik a H oxidációs száma? Hiszen minden itt szereplő vegyületében +1-es...
A válaszokat előre is köszönöm!
Hali...Én is végigzongoráztam az egészet....Az arzén oxidációs száma vagy +3 vagy -3 vagy 5....Nekem is kijött 3 oxidációs szám változás....As, Ag, Zn...
As +5-ről -3-ra
Ag +1-ről 0-ra
Zn 0-ról +2-re
viszont a hidrogénnel én sem tudom mitévő legyek....
Próbálkoztam, hogy hátha az oxigén lesz a ludas de annak meg -2, kivéve a peroxidokat és a szuperoxidokat, valamint a fluorral alkotott vegyületét. És egyik sem az...
Szóval én sem tudom mi lett azzal a szemét hidrogénnel :D:D:D
Remélem valaki meg tudja mondani, mert böki a csőröm! :D
C) As, Ag, Zn, H
Az megvígasztal, hogy az oxidációs számok változása összegének, 0-nak kell lenni?
Igen a C a helyes tudjuk, de a hidrogén oxidációs száma hol változott? Mert minden adott vegyületeben 0-nak kell lennie az összegüknek.
De nem tudom a hidrogéné hol változott!
A kérdező is tudja, hogy a C a helyes a megoldókulcs alapján de miért???????????
A C-t már csak az alapján is bekarikáznám, mert tartalmazza a többi atomot, amelynek az oxidációs száma változott... de ez még nem ad magyarázatot a hidrogénre.
Az arzinban pedig úgy is lehetne 0 az oxidációs számok összege, hogy az As-nek +3, a H-nak pedig -1... mindkettő lehetséges, és mivel a H-nak nagyobb az EN-a, ezért azt hittem, így is van. Ez megmagyarázná a H oxidációsszám-változását, viszont ellentmond a két egyenlet sztöciometriájának.
Az oxidációs számot jó száz évvel az elektronegativitás előtt kitalálták, hogy rendet tegyenek a sokféle vegyértékállapotban előforduló elemek reakcióiban.
A nemfémek hidrogénnel alkotott vegyületeiben a H oxidációs száma +1, a központi nemfémé negatív. A fémek hidrogénnel alkotott vegyületeiben a H oxidációs száma -1, a központi fémé pozitív. Így lesz az AsH3-ban a H oxidációs száma +1, az AlH3-ban a H oxidációs száma +1.
Az oxidációs számoknak a kémiai egyenletek két oldalán ugyanúgy meg kell egyeznie, mint az atomok számának, és az ionok töltésének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!