Miért nem távolodunk a Naptól?
A Napnak fogunk ütközni, 600-800 millió év múlva.
Az univerzum tágul, de ez a galaxisok távolodását jelenti és nem a galaxisokon belüli távolodást. Ott egyensúlyi állapot, vagy közeledés van.
Jó kérdés. Elvileg úgy van, hogy a Nap a gravitációjával magához húzza az összes naprendszeri bolygót, de azok nem zuhanak bele, mert a maguk centrifugális, kifelé ható mozgása a naptól távol sodorja őket. De a két erő féken tartja egymást, és így se a Naphoz, se attól távol nem haladnak a bolygók, hanem a Nap körül.
Az már más kérdés, hogy miért forognak a bolygók, mitől van centrifugális erő, és hogy jöhet létre pontos egyensúly... Nem tudom, van-e valaki ember, aki ezeket meg tudná mondani.
A kérdés az volt, hogy ha a világegyetem tágul, akkor benne pl. a galaxisok, naprendszerek miért nem tágulnak ugyanúgy?
Nos: nem tudni, hogy pontosan mi is történik. Egyáltalán nem kötelező, hogy ezek táguljanak: lehet, hogy csak a közöttük levő nagyjából üres tér növekszik.
De az is lehet, hogy valamilyen "állandó" értéke is változik a tágulással (mondjuk a fénysebesség) - így tényleg az egész világegyetem is tágulhat, mindenestül.
A tágulás nem olyan gyors, hogy ez könnyen kimérhető legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!