A Naprendszer bolygói miért távolodnak a Naptól?
Ha jól tudom a távolodást az árapályhatás okozza, csak azt nem értem h az Iora miért fordítva hat.
(Tehát ennek semmi köze az Univerzum tágulásához)
4-5 milliárd év múlva már oly mindegy lesz.
Amúgy azért, mert nem az UFO-k vagy Isten teremtette a dolgokat, hanem kialakultak, tehát nem arra lett tervezve, hogy az idők végezetéig keringjen, hanem csak lett, és mint ilyen, nem tökéletes, nem célja a keringés, hanem csak állapota, ami változhat.
Leht h mindegy lesz de az ember ugyebár kíváncsi. :P
Ráadásul az Io-t "csak" pár millió év múlva szedi szét a Jupiter árapályhatása.
Elég rosszul tudod. A Hold nem fog elszakadni a Földtől, csak egy távolabbi pályán áll be.
Arról, hogy a bolygók távolodnak a naptól, még nem hallottam, de a gugli se dobott ki semmit róla. Nem ártott volna egy link vagy valami.
Az Io azért közeledik a Jupiterhez, mert túl közeli pályára állt be, és túl kicsi a sebessége ahhoz, hogy pályán maradhasson. Egyszer majd darabokra törik, és létrehoz egy gyűrűt a Jupiter körül.
A Mars egyik "holdja", nem emlékszem, hogy melyik, is ugyan ezt teszi. Előbb utóbb be fog csapódni az anyabolygójába.
Régebben olvastam több helyen, de most nem találtam róla semmit ezért írtam ki a kérdést hátha más tudja.
---------
Mi számít túl kicsi pályának?
Van erre hasonló összefüggés mint a Roche határ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!