Mi a legkisebb szög, amin meg tudunk különböztetni két pontot?
De hogy számolod ki a földön a távolságot? Ezerszer elolvastam de nem értem :A szög melletti befogó és az átfogó aránya az adott szög cosinusa.
cos(a) = b/c . Itt az a a földön a hossz ,b az egyik befogó c az átfogó .
Az alfa szög 0,00416 így megvan az egyik derékszögű háromszögünk csak most nem ismerjük a b ét , amit tudunk az alfa szög és a cé vagyis az átfogó. De a képlet szerint cos a = b/c de bét nem ismerjük csak cét meg a szöget. Te ezt érted? mert én nem.
Helyesbítek itt az a a földön a hossz per kettő!
De a megoldást nem vágom.
Na, nekem így jött ki a megoldás (remélem, hogy az):
- Felrajzlunk egy háromszöget, aminek a felső csúcsa A, az egyik szemgolyónk, B és C pedig a Föld felszínén elhelyezkedő két objektum.
- Az A-ban lévő szög 0,5 fokperc
- A háromszög magassága 690 km (eddig ti is értettétek)
- A derékszögű háromszöget úgy kapom meg, hogy az A-ból húzott magasság (talppontja legyen M)mentén kettévágom a háromszöget. Innentől csak az egyik felével számolok, mert abból is kijön a dolog.
- A derékszögű háromszögem ekkor AMC, ahol A-ban levő szög alfa/2 és MC = BC/2
- Vagyis: cos(alfa/2)=AM/MC
- Ebből: MC = AM/cos(alfa/2)
- És tudjuk, hogy MC = BC/2
- Így kaptam meg BC a koszinusz-tétellel
Ezek ismeretében: Helyesen számoltam?
"... mi a legkisebb ilyen "látószög", amiben meg tudunk különböztetni két pontot szabd szemmel ..."
Nagyjából egy ívmásodperc ( Az 1 fok 1/3600-ad része ) az emberi szem felbontóképessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!