Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meg lehet változtatni a múltat?

Meg lehet változtatni a múltat?

Figyelt kérdés
Nem akarok hosszan regélni, mert lehet hülyeség lenne, amit írok, hiszen rengeteg időutazással és párhuzamos dimenziókról szóló elmélet létezik, nem azokat szeretném fejtegetni. De tegyük fel, hogy valahogyan mégis ott vagyok a múltban. Kezemben egy pisztollyal vagy csupán egy baleset folytán megölöm a nagyapámat, mielőtt az apám megszülethetett volna. Akkor velem mi fog történni? Nem születek meg a jövőben? Akkor ki öli meg a múltban a nagyapámat? Eltűnök vagy hogyha visszamegyek a jövőbe, senki sem fogja tudni, hogy ki vagyok? Az apám nem létezik, az anyámnak más élete lesz, de akkor hogyan létezhetek? Vagy mégiscsak belekeverednek a párhuzamos dimenziók a dologba, és az a jövő, már egy alternatív valóság lesz? Egy ilyen lépéssel a múltat változtatnám meg, vagy létrejönne egy másik párhuzamos dimenzió? Remélem nem sok kérdés egyszerre. Tudom jobb helyen is megkérdezhettem volna ezeket, és ne rakjatok be linkeket, mert rengeteg oldalon olvastam már ilyeneket, engem csak mások véleménye érdekel, hogy ti mit gondoltok erről?
2009. aug. 8. 23:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nem valami színes a jelenlegi elmélet: időutazás a múltba nincs. De legalább ez megkímél minket a fent említett anomáliáktól. Egyébként ez a kérdéskör sokkal inkább filozófia, mint egzakt tudomány, mivel sem közvetlenül, sem közvetve mért hatásokról nem tudunk.
2009. aug. 8. 23:23
 2/12 anonim válasza:
100%
Azt írtad, ne tegyünk be linkeket, és legyen meg a te akaratod, nem linkelek. Vannak megbízhatóbb források is az internetnél. Ha tényleg érdekel a téma tudományos megközelítésben, akkor olvasd el John Gribbintől a Schrödinger macskája című könyvet, vagy Stephen Hawkingtól bármit. Hawking egyszer fogadást kötött egy Kip Thorne nevű barátjával, hogy elméletileg lehetséges lenne-e hogy Kip visszamenjen a múltba kitörölni saját magát. Végül kiszámították, hogy ennek az esélye rendkívül kicsi (hogy ehhez mit számoltak és hogyan, azt ne kérdezd, az engem is érdekelne) és bár az idő fogalma a mai fizikában eléggé képlékeny dologés egyre kevésbé írható le úgy, ahogy nemrég még leírható volt, az időutazás problémáját még mindig nem sikerült megoldani. Szerintem a kérdés olyan, mint arról vitázni, hogy mit csináljunk az Ufóval, ami lehet, hogy holnap zuhan le a kertben, szóval bármi is a válasz, valójában nem sokra megyünk vele. Mégis olyan téma ez, amin szívesen elmereng az ember. Ajánlom neked John Gribbin vagy Stephen Hawking bármely könyvét. Rájössz majd, hogy ez a dilemma csak egy a sok közül, mert ott van még a sokvilág-elmélet, vagy Schrödinger gondolatkísérlete a macskával, ami felveti a kvantumszámítógép megalkotásának lehetőségét. Hogyan képes egy elektron áthaladni egyszerre két résen? Mi történik, amikor egy anyag szuperfolyékony állapotba kerül. Mind megmagyarázhatatlan dolgok és több közük van a valósághoz, mint annak, hogy mi lenne ha kiírtanám a családom a születésem előtt. Az egész fizika kezd kifordulni magából és csak azt tudom tanácsolni, hogy olvass többet és többet a témáról.
2009. aug. 9. 01:05
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
Én, mikor ez az időutazós téma felmerül, mindig arra gondolok, hogy ha a jövőben valaki megalkotná az időgépet, akkor biztos visszajött volna és nemtom, elujságolta volna, most jön az az elmélet, hogy a jövő nincs megírva, de ha haladunk az idpben egész addig amíg vki feltalálja, és visszajönne 2009be és elmondaná h én feltaláltam, akkor már ebben a tudatban élnénk, szerintem... de egyébként ha fel is találnák, rohadtnagy titok lenne, mert elég drasztikusan lehetne vele megváltoztatni az időt folyamát szerintem, ha visszamész és kinyírod mondjuk apádat születésed előtt, akkor a faterod ott lesz holtan, te pedig eltűnsz a semmibe, szerintem így lenne logikus.. (de azért ilyen példákkal nem akarok élni :( )
2009. aug. 9. 01:46
 4/12 anonim ***** válasza:
58%

Ha megölnéd az ősödet nem születnél meg .. ennyi . Ha valami megszületne nyilván más génekkel rendelkezne, mást ingerek érnék, más tapasztalatai lennének ergo nem te lennél az. Beleütközik a "lélek" problémába.

Időutazást jelenleg biztosra veszik h nem lehet megvalósítani ugyanis a fénysebességnél nagyobb sebesség nem létezik ! akkor lehetne elvileg időutazni ha ennél nagyobb sebesség lenne, de akkor megszűnne az ok-okozati viszony ami lehetetlenség ! pl. leesik a pohár és összetörik fordítva ! el tudod képzelni persze, de nem így működik a világ ! nagyon nem !

igaza van az 01:05 szólónak, a fizika tényleg kezd kifordulni ssját magából, de ezek a dolgok fixnek tűnnek.

irodalmat ugyanazt tudom ajánlani + Henry Bergsont aki konkrétan az idő fogalmával és tulajdonságával foglalkozott, bár oda sok energia kell (mármint az emésztéshez) .

olvass és tanulj sok fizikát, jobban megérted a világ működését !

sok sikert !

2009. aug. 9. 01:50
 5/12 anonim ***** válasza:
58%
Igen, de ajánlom figyelmedbe ezt a videót: ---- na jó nem találom. :S... de arról szólt hogy mi igazából az időutazás: tegyük fel hogy a fény nem 300,000 km/sec el halad hanem csak 40km/h. Egy fiú elindul a motorjával és közel fénysebbességel halad. Mivel a fény hullám és a távoli piros és a közeli kék hullám, ezért mindent ami messze van pirosnak ami közel kéknek fog látni. kialakul egy csőlátás, és az idő elnyúlik, amíg ez a fiú az öccsét otthagyva 10 percet öregedett visszatérte után az öccse már 80 éves. szóval szerintem az idő utazás VISSZA nem lehetséges. csak meg rövidíthetjük az utat, előre. szerintem vissza nem lehet menni. És minden úgy van ahogy kérdezted kijelentőbe SZERINTEM. de még ilyen nem volt szóval nem tudhatjuk.
2009. aug. 9. 01:56
 6/12 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a pozitronról kiderült, h az időben visszafelé mozgó elektron. Vagy lehet h ez csak egy elmélet?
2009. aug. 9. 22:09
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! látom nem csak engem érdekel ennyire a téma. A neten sokminden van ami vagy igaz, vagy kacsa, ezért nem kértem linkeket. Viszont a könyveknek utána nézek, mert tényleg érdekel a dolog.
2009. aug. 10. 18:24
 8/12 anonim ***** válasza:

Bocsánat, hogy beleszólok, de a pozitron nem időben visszafelé mozgó elektron ! sőt ez még csak elméletben sem az !

A pozitron az elektron antirészecskéje ! A Leptonok azaz a könnyű részecskék csoportjába tartozik !

jellemzői :

töltés : +1,602 176 462(63)·10-19 C

tömege : 1 elektrontömeg azaz 9,109 381 88 ·10-31 kg

élettartam : stabil ( végtelen )

A kozmikus sugárzásban valamint az atommagbomlásokban (inverz-béta-bomlás) jelenik meg. ( a béta sugárzás az elektronokat jelent)

Valamint ködkamrában szép görbe nyomot hagy maga után (így mutatják ki )és mivel a kísérlet előtt még nem volt ott a nyom, valamint a kísérlet után igen a mozgása nem lehet a mi időészlelésünknek ellentétes !

Az időben visszafelé utazás még mindig nem lehetséges a mai fizika állása szerint !

Megjegyezném valamint, hogy 1-2 tökéletesen helyénvaló válasz teljesen le lett pontozva ami egyrészt szomorú, másrészt veszélyes is, ha valaki aki nem ért a témához és érdeklődni akar avagy információhoz akar jutni látja h ezek a válaszok "nem hasznosak". Így nem tudja milyen irányba haladjon a kérdéseinek megválaszolására.

Hangsúlyozom h ez a fizikát érintő probléma és ezt csakis fizikával lehet megoldani !

2009. aug. 14. 08:53
 9/12 anonim ***** válasza:

Kedves Előző!

08-09 22:09-es vagyok.

Köszönöm a válaszodat! Bár én aligha vagyok járatos a témában, mégis engedd meg, hogy egy kicsit kételkedjek abban, amit írtál. Illetve annak egy részében.

Te is említetted, hogy a pozitron az elektron antirészecskéje. Azt nem tudom, hogy a tudósok tudják-e, hogy mit jelent ez, illetve h mi ennek az oka. Mert szerintem az anti-tulajdonságok épp megfelelHETnek annak következményeként, hogy a pozitron egyszerűen egy időben fordított irányú elektron, tehát egy "inverz-elektron". A kérdésem tehát az, h köszönheti-e a pozitron az elektronhoz képest való "antiságát" azért, mert időben visszafelé halad?

Említettél egy kísérletet, ami szerinted kizárja, hogy a pozitron efféle 'jövőből múltba' irányú mozgást végezzen. Arra alapoztál, hogy a múltban még nem hagyott nyomot, de a jövőben már igen, tehát azt hiszem, nem hazudok, ha azt mondom, hogy te az OK-OKOZAT-nak a múltból jövőbe való irányultságát veszed alapul. Úgy tudom, hogy ebben nagyon sok kvantumfizikus kételkedik, illetve nem egészen így értelmezi az ok-okozati összefüggéseket. És sztem az elektron ill. a pozitron már kvantum, tehát az én elképzelésem szerint előfordulhat náluk efféle viselkedés. De kérlek, javíts ki megint, ha tévedek. Köszönöm.

2009. aug. 15. 00:03
 10/12 anonim ***** válasza:

Kis csalódás ért amikor a kérdés részletezésénél láttam, mire gondolsz valójában, így a válaszom offolás lesz, de talán elfér...:)

Az agyunk, tudatunk randszeresen megteszi ezt a múltváltoztatást, ami bosszantó de humoros helyzeteket is teremt, mindenesetre egyértelműen önvédelmi mechanizmus... vizsgálják is intenzíven :)

2009. szept. 9. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!