Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy a folyadékok...

Igaz, hogy a folyadékok impulzusok hatására rövid időre meg tudják változtatni a térfogatukat?

Figyelt kérdés
Úgy hallottam hogy impulzusszerűen 16,000 atmoszféra nyomáson kb. 5%-kal csökken a térfogata a folyadékoknak. Ez nem ütközik a fizikában tanultakkal?
2010. márc. 24. 12:51
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem, nem ütközik. Egyrészt fizikában is vannak összenyomható folyadékok, másrészt a valóságban meg kb csak azok vannak, mivel ideális (szennyezésmentes, stb) összenyomhatatlan folyadékot nem nagyon lehet létrehozni.

Különben nem létezne pl folyadékrugó... pedig létezik. :)

2010. márc. 24. 13:11
 2/6 Silber ***** válasza:

Ne hidd azt, hogy a folyadékok összenyomhatatlanok. Igenis össze lehet nyomni őket!

Az egyetlen buktató az egészben, hogy ez olyan kis mértékű, hogy nem érdemes figyelembe venni a normál körülmények között.

2010. márc. 24. 13:18
 3/6 A kérdező kommentje:
"Ne hidd azt, hogy a folyadékok összenyomhatatlanok..." Nem hiszem, hanem tanultam. :)
2010. márc. 24. 14:03
 4/6 anonim ***** válasza:

Igen, én is tanultam ezt is, meg aztán az ellenkezőjét is. :D

...de attól még ne hidd. :)

[link]

(első voltam)

2010. márc. 24. 14:51
 5/6 anonim ***** válasza:
Érdemes olvasni az itt feltett kérdéseket, sok mindent megtud az ember. :)
2010. márc. 24. 16:16
 6/6 anonim ***** válasza:

"Nem hiszem, hanem tanultam."

Amit a gimnáziumban tanítanak, az egy egyszerűsített világkép, amivel a hétköznapi problémákat meg lehet oldani, nagyjából egységes és ellentmondás mentes, ám a tudomány aktuális állásától többnyire 50-100 évvel le van maradva. Gimis szintem nem elvárás, hogy mondjuk azokat a ritka körülményeket elemezzék, amikben pl. a folyadék összenyomható, vagy mondjuk egy más tudományterületről példát hozva, nem elvárás a mai rendszertani problémák tárgyalása. Ha érdekel egy adott terület, az egyetemen úgyis elmondják, hogy mi van máshogy (minden kb.).

2010. márc. 24. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!