Hogyan kezdjek neki? "Írja fel a "kén" elektronkonfigurációját! "
A periódusos rendszer első sorában (periódusában) az s-alhéj töltődik. Mint látod két elem van ott, ez 2 elektront jelent . Ezt addig kell csinálni míg el nem éred a ként. Tehát az első, amit le kell írnod: 1 s2. Utána folytatod, a másik periódus 2. héján az első két elem esetében még az s-alhéj töltődik, tehát 2 s2, majd miután van a nagy szakadék elkezd a p-alhéj telítődni, itt látod, hogy hat elem van, és mivel még itt sincs a kén, ez is teljesen telítődik. Vagyis eddig: 1s2 2s2 2p6. Ugyanígy folytatod a 3. periódusba is, ami 2 elemmel kezdődik, majd utána nagy szakadék, így ez is telítődik, mert még kénről szó sincs: 3s2. És tádám, itt lesz valahol a kén, mégpedig a 3. periódus p-mezején, és látod, hogy a 4. eddig fog töltődni: 3p4.
Így kompletten: 1s2 2s2 2p6 | 3s2 3p4
(Azért tettem oda egy függőleges vonalat, mert a 3. héja még nincs telítődve.)
Nagyon gagyin fogalmaztam, de remélem érted. Amit leírtam, annak köze sincs a valósághoz :]
Bár nem így lenne a helyes ha a ként vesszük figyelembe, mert a 3p-n én 6db elemet látok (de lehet rossz a szemem):P
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6
Pl: Nikkel- esetén ez jó így?
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 4d8
Ehhez tudni kell a periódusos rendszert, vagy van más mód is h. fejből menjen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!