Mennyi 0/végtelen?
Ki kell, hogy ábrándítsalak. Hibás válaszra jöttél rá. Már csak azért is, mert a végtelen nem szám, tehát ebben a formában nem lehet felírni.
Amiből neked ez eszedbe juthatott, az a törtfüggvények határértéke, ha például a változó tart végtelenbe. Ott van értelme annak, hogy külön vizsgáljuk a számláló és a nevező határértékét.
Tehát kérlek, ne terjeszd, hogy megkérdezhető, mennyi 0/végtelen, mert ez nem értelmezhető tört.
"Ki kell, hogy ábrándítsalak. Hibás válaszra jöttél rá..."
Nem egészen értem... csak a nullával való osztás nem értelmezhető. Így pl a 0/0. De a 0/végtelen miért is nem jó ? Vagy kérdezem máshogy. Te hogy írnád fel máshogy?
"A nullaszor végtelen az, amihez nem lehet értéket rendelni."
Szerintem még ez is sántít. Egy szorzat eredménye nulla, ha ha az egyik, vagy mindkettő tényező nulla. így szerintem a 0*végtelen is nulla.
"így szerintem a 0*végtelen is nulla."
Sorozat határértékeknél ez épphogy problémás, nem lehet megadni úgy egy határértékét biztosra, hogy ha pl. an->+végtelen és bn->0 akkor a*b biztos, hogy ahhoz a határértékhez tart. 2 példa:
1.
n->+ végtelen
1/n->0
n*(1/n)=1->1
2.
n^2->+ végtelen
1/n->0
(n^2)*(1/n)=n->+végtelen
És miért legyen éppen nulla a nullaszor végtelen? Miért nem lehet 1, vagy -1? Hiszen végtelennel osztva azok is nullát adnak.
A mértékelméletben viszont nullának definiálják a nullaszor végtelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!