Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Végtelen térben végtelen...

Balazs8004 kérdése:

Végtelen térben végtelen számú részecske végtelenül nagy vagy végtelenül alacsony sűrűséget eredményez?

Figyelt kérdés

Végtelen térben végtelen számú részecske végtelenül nagy vagy végtelenül alacsony sűrűséget eredményez?

Ha van egy végtelenül nagy terem, és beleteszek végtelen számú részecskét-akkor milyen sűrűséggel fognak elhelyezkedni a részecskék?

Végtelen nagy sűrűséggel?

2012. szept. 1. 10:47
 1/2 anonim válasza:

Helló!

Nincs konkrét válaszom mint olyan. (tehát nem találkoztam még ilyen kérdéssel) Azonban gondolkodtam egy kicsit a dolgon:

Szerintem ebben az esetben a matematika végtelen fogalmával lehetne játszani. Nem tudom mennyire ismered az elképzelést a halmazok számosságáról. Én itt leírom kicsi összecsapva (levezetések nélkül) de a téma maga nagyon érdekes és érdemes benne külön elmerülni. Az alapja az egésznek az, hogy hogyan tudod megfeleltetni egymásnak különböző halmazoknak az elemeit. Ha megpróbálod párba állítani a pozitív egész számokat és (simán) az egész számokat azt tapasztalod, hogy a két halmaz „nagysága” (kardinalitása) ugyanaz. Mind a kettő végtelen és mind a kettő ugyanannyira végtelen, mert párba tudod őket állítani. Azonban ha ugyanezt a pozitív egész számokkal és a valós számokkal próbálod akkor nem fog menni. Ezek különböző végtelenek. Nem formálisan azt mondhatnánk, hogy a valós számok halmaza „végtelenebb” mint a pozitív egész számoké.

Megmutatható az is, hogy a sík, továbbá a tér, sőt bármilyen dimenziós tér pontjai párba állíthatóak a valós számokkal. Tehát a számegyenes pontjainak végtelensége ugyanakkora mint a sík pontjaié.

Így tehát ez a kérdés talán azt a kérdést vetheti fel, hogy milyen végtelenre gondolsz. Amennyiben a konvencionális módon kezeled a részecskéket és a tért akkor azt mondod, hogy a részecskék száma az egész számok halmazának végtelenségével egyezik meg, mert ilyen számokkal illetnéd őket az életben. (tehát 1. részecske, 2. …) A tér pontjai azonban ennél „végtelenebbek”. Így tehát azt mondanám, hogy elképzelésem szerint végtelenül alacsony lenne a sűrűség.

2012. szept. 1. 11:33
 2/2 A kérdező kommentje:

érdekes, mert épp most olvastam egy kozmológiai könyvben, hogy ez esetben a sűrűség homogén, és híg lesz.

mi az a híg= nem végtelenül híg. vagyis kb olyan mint világunké.

na most én két kimenetet tudok elképzelni: végtelenül sűrű és végtelenül híg. de hogy átlagosan csak "híg" azt biztos nem.

2012. szept. 1. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!