Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi van az univerzumon túl?

Mi van az univerzumon túl?

Figyelt kérdés
Egyesek állítják, hogy az univerzum folyamatosan tágul, épp ezért soha nem lehet eljutni a végére... Na már most, ahova még nem tágult ki, ott mi van? Kiváncsi vagyok a válaszokra! :)
2009. aug. 3. 14:57
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
50%

"ez nem "csak" egy elmélet, hanem bizonyított tény"

Ez nem igaz! Ez egy elmélet, nincs bizonyítva. a vörös eltolódásra más elméletek/magyarázatok is vannak. (pl. a fény öregedés elmélete)

2009. aug. 3. 16:30
 12/31 anonim ***** válasza:
77%

előzőnek:

nem a kötözködés végett mondom, de bizony bizonyítva vagyon a vöröseltolódás :)

igaz, hogy más okok miatt is előfordul a jelenség, de egyértelműen el lehet különíteni a kiváltó okokat.

először 1848- ban Armand-Hippolyte-Louis Fizeau francia fizikus mutatta ki ajelenséget, és azóta már számtalanszor és különböző módszerekkel igazolták a jelenséget - tehát még azt sem lehet mondani, hogy új felfedezésről lenne szó.

2009. aug. 3. 16:39
 13/31 anonim ***** válasza:
51%

Nem érted mit írtam? A tágulás nincs bizonyítva. Nem a vöröseltolódás nincs bizonyítva, hanem annak az oka!

Esetleg olvass utána más elméleteknek is.

2009. aug. 3. 16:44
 14/31 anonim ***** válasza:
90%
pont a vöröseltolódás megléte bizonyítja a világegyetem tágulását!
2009. aug. 3. 16:49
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Mit nem lehet azon érteni, hogy a vöröseltolódás jelensége több okkal is magyarázható? Ha több ok is lehet, akkor ezekből egyik nem vehető bizonyított ténynek!
2009. aug. 3. 17:00
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

ne haragudj, de passzolom a kérdést.

a kérdéseidből eléggé világosan látszik, hogy a témában nem vagy éppen vitaképes és az ismereteid is eléggé felszínesek.

javaslom, hogy olvass sokat a témában - akkor hitelesebb lesz a kételkedésed.

2009. aug. 3. 17:26
 17/31 anonim ***** válasza:
64%

"a kérdéseidből eléggé világosan látszik"

Kinek a kérdéseiből?

16:39-es válaszolóra többen reagáltak, mert nem érti, hogy több elmélet létezik (én is hallottam több magyarázatot)

Akkor most kit, és milyen alapon nyilvánít vita képtelennek.

Önmagában is tágulhat az univerzum, nem feltétlenül kell valahova tágulnia. Lehet, hogy azért nincs vége, mert térgörbülettel visszafordul saját magába.

2009. aug. 3. 17:40
 18/31 anonim ***** válasza:
30%

"Önmagában is tágulhat az univerzum, nem feltétlenül kell valahova tágulnia."

ha elolvastad volna az eddigi válaszokat, akkor mindjárt az elején felfedezhetted volna, hogy pontosan ez van leírva az egyik legkorábbi válaszban.

a világegyetem nem valamibe tágul, hanem tágulása közben maga hozza létre a teret (és az időt)

egyébként az általad hivatkozott választ is én írtam...

a tér "önmagába görbülése" meg eléggé értelmetlen állítás, vagy inkább evidencia - miután a gömb gyakorlatilag egy önmagába görbülő alakzat.

persze ettől még igaz, hogy görbülhet a tér - nagy tömeg közelében mindenképpen, de ez a téma szempontjából teljesen indifferens.

2009. aug. 3. 17:51
 19/31 anonim ***** válasza:
100%

- még mindig az előző vagyok -

persze, hogy létezik többféle elmélet is, csak az a bökkenő, hogy eddig a legteljesebben, és gyakorlatilag minden igényt kielégítő módon a táguló világegyetem elmélete írja le az univerzum jelenlegi állapotát.

ez persze nem jelenti azt, hogy most már mindent értünk és meg tudunk magyarázni, de az összes forgalomban levő elmélet közül a leginkább koherens magyarázatot ettől az elmélettől kapjuk.

2009. aug. 3. 17:56
 20/31 anonim ***** válasza:
57%
Na mi van, most már mégis elmélet?
2009. aug. 3. 18:03
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!