Mi van az univerzumon túl?
az előzőnek:
azért azt, hogy tágul eléggé megállja a helyét, ez nem "csak" egy elmélet, hanem bizonyított tény. (ha már hallottál a vöröseltolódás nevű jelenségről...)
a kérdésre:
az univerzumon túl nincs semmi.
ezt a semmit nem úgy kell elképzelni, hogy nincsenek égitestek, hanem úgy, hogy nincs tér, nincs idő.
az univerzum nem "valamibe" tágul, hanem tágulása közben ő maga hozza létre a teret.
az ember hajlamos arra, hogy a mindennapi tapasztalatai alapján próbálja elképzelni a "végtelent", az univerzumot, de ezek a tapasztalatok egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy leírják ezeket a jelenségeket.
"ezt a semmit nem úgy kell elképzelni, hogy nincsenek égitestek, hanem úgy, hogy nincs tér, nincs idő.
az univerzum nem "valamibe" tágul, hanem tágulása közben ő maga hozza létre a teret.
az ember hajlamos arra, hogy a mindennapi tapasztalatai alapján próbálja elképzelni a "végtelent", az univerzumot, de ezek a tapasztalatok egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy leírják ezeket a jelenségeket."
akkor te,hogy képzeled el?
vöröseltolódás:
a tőlünk távolodó fényforrás színképe a vörös irányába tolódik el.
ennek ellentéte a kékeltolódás, amikor egy fényforrás hozzánk közeledik - ekkor a színkép a kék irányába tolódik.
ugyanezt a jelenséget lehet tapasztalni, amikor az országút mellett állva elszáguld melletünk egy autó. amíg közeledik hozzánk a hangja egyre magasabbá válik, amikor elmegy mellettünk hirtelen elkezd mélyülni a hang.
ezt doppler effektusnak, vagy doppler jelenségnek nevezik.
egyébként ezen az elven működik a rendőrségi sebességmérő radar is.
15:27- nek:
nem elképzelem, hanem tudom, hogy amit leírtam az úgy van.
rengeteg elméleti és számtalan gyakorlati bizonyíték áll rendelkezésünkre e témában.
az elképzelhetetlent meg próbálom meg elképzelni :)
"az elképzelhetetlent meg próbálom meg elképzelni :)"
hoppá, elírtam. helyesen:
az elképzelhetetlent meg NEM próbálom meg elképzelni :)
még nem hallottam arról, hogy a vöröseltolódás nem működik.
örülnék, ha adnál egy linket, ahol ennek a megfigyelésnek(?) a leírása megtalálható.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!