Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A tejútrendszerben kb megtudjá...

Platinateknős kérdése:

A tejútrendszerben kb megtudják állapítani hogy a mi naprendszerünk hol van?

Figyelt kérdés

2012. szept. 13. 16:53
 1/3 dellfil ***** válasza:

Igen, nagyjából meg lehet állapítani. Nem keresgéltem sokat, a Wikiben találtam egy képet ahol viszonylag jól értelmezhetően mutatják a helyet. Az úgynevezett Orion ág és a Sagittarius ág közötti viszonylag "csillagmentesebb" térrészben van. Körülbelül a Tejútrendszer sugarának "kétharmad" távolságára a középponttól. :)

[link]

Felülről a harmadik kép. Nagyítsd ki!

dellfil

2012. szept. 13. 17:49
 2/3 anonim ***** válasza:

Onnan gondoljuk, hogy hol van a nap, hogy nagyon-nagyon sok csillagnak meg kellett határozni a távolságát. Ha feltételezzük, hogy a megismert távolságok kb véletlenszerűen oszlanak el az egész galaxisban, akkor a naphoz képes felrajzolt csillagok kirajzolják a galaxis alakját.

Egyébként már a az 18oo-as években volt olyan feltételezés, hogy a tejút spirálkarokra tagolódik... Érdemes megnézni az angol nyelvű wiki-t, mert nagyon jó, és nagyon sok mindent ír:

[link]

2012. szept. 13. 18:44
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Kicsit egyszerübben is fogalmazhattatok volna de azért nagyjából értettem. (Amugy 13 vagyok csak azért)
2012. szept. 14. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!