Világegyetem -> Galaxisok -> Csillagok -> Naprendszer -> Föld, jól értem?
Arra lennék kíváncsi, hogy jól-e értem ezt az egészet.
Van a világegyetem, ami a mindenség. Abban vannak galaxisok, amelyek között vákum van, és kb. több mint százmilliárd galaxis van a Világegyetem belátható részében. Ebből nekünk csak 1 galaxisunk van, amit mi sem látunk be teljesen. Azon belül már a csillagok, stb. vannak, és a napunk a galaxis körül kering, mi meg a nap körül. Igaz?
Arra lennék kíváncsi tévedek-e abban, amit leírtam, szóval van-e még más olyan "csoport" , mint a galaxisok.
+1 kérdés: A nem belátható galaxis az mit jelent? Lehet, hogy sokkal több van, csak nem tudunk róla?
Nagyjából igen. Még lehet olyan csoportokat alkotni, hogy csillaghalmazok, meg galaxishalmaz, illetve galaxis szuper halmaz meg mittudomain. Nézd meg Wikin.
A "nem belátható galaxis" az olyan, mint a nem belátható kanyar, csak egy részét látjuk, mert valami eltakarja, a Tejútrendszer esetében pl. a középpont felé olyan sűrűn vannak a csillagok, hogy nem látjuk a szemközti végét.
Tehát inkább azt jelenti, hogy tudjuk, hogy a galaxisnak sokkal több csillaga van, csak azokat nem látjuk.
Aztán nyilván vannak még nem látható galaxisok is...
Nagyjából helyes amit írtál, és az első válaszolóval egyetemben.
Amivel kiegészíteném:
"galaxisok, amelyek között vákuum van"
Nos ez nem igaz, egyrészt nagyon kis mennyiségű anyag mindenütt van (abszolút vákuum sehol nincs), másrészt már többszörösen kimutatták a "sötét" anyag és "sötét" energia létét.
Ez olyan anyagot és energiát takar ami jelenlegi műszereinkkel nem kimutatható ezért a "sötét" megnevezés, csak a fizikából következik a jelenléte meg a többi galaxisra gyakorolt hatásaiból pl gravitációs vonzás. A tudósok jelenlegi feltételezése szerint ezek mértéke 10 szerese a műszerek által "látott" dolgoknak, vagyis amit felsoroltál az az univerzum 10%-át talán kiteszi. A többiről nem tudunk majdnem semmit sem.
Az első válaszoló által elmondott galaxis halmazokhoz egy érdekességgel kiegészíteném, hogy ugye a galaxisokat óriás fekete lyukak tartják össze és a galaxisok is a legnagyobb galaxisok köré csoportosulnak halmazba. Na ezeknek az óriásgalaxisoknak a közepében akár 5 Milliárd vagy nagyobb Naptömegű fekete lyuk szörnyetegek is előfordulnak, ezeket sem látjuk csak a gravitációjuk hatalmát lehet érzékelni.
Értem, köszi a válaszokat.
Azt nagyjából lehet tudni, hogy kb. mekkora az univerzum? Illetve, mennyit tágul (ha tágul) mennyi idő alatt?
Nem tudom, hogy véletlen elírás-e, de eddig senki nem vette észre... A Nap nem a galaxis körül kering, hanem a galaxisban van benne a mi Naprendszerünk (és még sok másik).
Igazából ezt lehetne tovább boncolgatni. Világegyetem -> Galaxisok, kvazárok, fekete lyukak, szétszóródott csillagok, bolygók (amik pl. két galaxis ütközésénél szétszóródtak), sötét anyag stb -> Csillagok; ezeken belül is sokat meg lehet különböztetni: fehér törpék, barna törpék, vörös óriások, pulzárok; valamint csillagködök, nebulák (kimúlt csillagok maradványai); egy galaxison belül is lehetnek fekete lyukak is -> Naprendszerek -> Bolygók (Föld). Az alap értelmezés jó, csak lehet tovább boncolgatni. Még annyit, hogy ha a világegyetemet, mint univerzumot értelmezzük, akkor lehet mellettünk több világegyetem (multiverzum) is, de ez igazából még a tudósok számára is elég elvont gondolkodást igényel, nemhogy egy átlagembernek.
Ha még nem láttad, nézd meg ezt: http://www.youtube.com/watch?v=4k0UlaRZC8k
"másrészt már többszörösen kimutatták a "sötét" anyag és "sötét" energia létét."
Maradjunk abban hogy vannak arra utaló jelenségek amik ezen sötét anyag létezését feltételezik. De kimutatni, egyértelműen bizonyítani a létét nem sikerült. Vannak ilyen jellegű kutatások, de sok egyéb ismeretlen dolog okozhat hasonló "tüneteket", így -többek között- ezen feltételezés még igazolásra vár.
"Nem tudom, hogy véletlen elírás-e, de eddig senki nem vette észre... A Nap nem a galaxis körül kering, hanem a galaxisban van benne a mi Naprendszerünk (és még sok másik). " és a galaxisunk középpontja körül keringenek. kb 226Millió év alatt megkerülve a teljes galaxist (tejutat), 1Millió km/h-s sebességgel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!