Távcsövet készülök venni asztrofotózás céljából! Tényleg fekete-fehérben fogok vele látni minden objektumot? Bővebben lent írok.
Elég amatőr vagyok-e téren. Egy 200/1000 SW távcső lenne az első, erről olvastam jókat, és nagyon szép képeket készít. Hogyan lesz színes a kép, ha a távcsőben minden fekete-fehér? Vagy ez tévedés? Hogy tudok vele színes felvételeket készíteni? Tudna valaki segíteni benne?
Köszönöm szépen!
"Tényleg fekete-fehérben fogok vele látni minden objektumot?"
Sajnos a legtöbb égi objektum annyira halvány, hogy szabad szemmel nem látszanak a színei. Ennek az az oka, hogy a szemben lévő pálcika sejtek érzékenysége nagyobb, mint a csapsejteké, de velük ellentétben nem érzékeli a színeket. Emiatt sötétedéskor sem látunk színeket, csak árnyalatokat.
"Egy 200/1000 SW távcső lenne az első, erről olvastam jókat, és nagyon szép képeket készít. Hogyan lesz színes a kép, ha a távcsőben minden fekete-fehér?"
Úgy lesz színes a kép, hogy a szemünkkel ellentétben a CCD képes hosszú időn keresztül érzékelni a fotonokat, és így megjeleníteni a szemmel nem látható színeket. A 2oo/1ooo jó távcső...
Még valami apróság: a CCD sem egyformán érzékeny különböző hullámhosszakra, ami azt okozza, hogy egységnyi kék és piros foton nem ugyanakkora mértékű kékesedést, és pirosodást okoz. Ezért szokat olyat csinálni, hogy különböző szűrők segítségével elválasztják az egyes színkomponenseket egymástől, és a megfelelő arányban keverik az összefűzéskor. Lásd LRGB filter szettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!