Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Csillagászok! Valaki esetleg...

Csillagászok! Valaki esetleg tud segíteni a Jupiter megfigyelésében?

Figyelt kérdés

Ma hajnalban fent maradtam, mert megnéztem a Stellarium, nevű programban, hogy a Jupiter megfigyelhető lesz.

Ez volt életem első megfigyelése, nemrég vásároltam teleszkópot. Szerintem jól néztem ki a bolygókat az égbolton, mert a Vénusz kicsit balra alatta volt, és ez volt keleten a két legfényesebb "csillag".

Kipróbálva több okulárt is ugyan az volt a tapasztalatom. Mind a Jupiterre mind a Vénuszra, hogy csak egy nagy fényes pontra nagyította fel a távcső. Elvárásaim voltak túl nagyok? Én felhőcsíkokra számítottam, kicsit csalódás volt, de gondoltam első megfigyelés nyilván én rontottam el valamit, vagy csináltam rosszul valamit. Vagy esetleg arra is gondoltam, ilyenkor túl nagy fénye van a Jupiternek mert közel van a naphoz? Mármint 4-4:30 néztem az majdnem napfelkelte, szóval így értem hogy közel kering naphoz?

Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!

2012. aug. 20. 12:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

"Meg a Jupiter azért párszor nagyobb, mint a Vénusz :D"

Ebből önnmagában nem sok minden követezik, hiszen a földtől való távolsága sokkal nagyobb. Megfelelő pozícióban a vénusz látszólagos átmérője meghaladja a jupiterét.

[link]

Nekem az volt rejtélyes középiskolában, hogy miért nem látunk fázisokat a jupiteren és a szaturnuszon. :-D

2012. aug. 24. 01:33
 12/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat:) Hát a távcsövet 30 ezerért vettem

Igen a leírásában is volt hogy mikre képes, amit 7# válaszoló is írt. Azért furcsálltam hogy én nem látok semmit, hát a Vénuszról én is olvastam, hogy az nem megfigyelhető, csak tájékozódásra használtam:D

A fókusza volt rossz? ezt hogy kell érteni? Az okulárokat cserélgessem? Van rajta ilyen állító amivel lehet fókuszálni, azt csavargattam pedig.

Hát a párásodás lehetséges, mert olvastam hogy jóval előtte ki kell vinni a távcsövet, nekem ez félóra volt szerintem kb.

Úgy látom ma nincsenek felhők az égen, hátha ez este is így marad, és akkor megpróbálom megnézni még egyszer, úgy hogy a távcsövet már kb most kiviszem a kertbe:D hajnali 2 óra körül már tudom is nézni a Jupitert. Néztem hogy a hold is kicsit fent lesz még 9 kor kíváncsi vagyok mennyire lesz látható még nem tudtam megfigyelni vele, bár lehet csak holnap fogom tudni megnézni.

Remélem csak a párásodás volt gond, és most nem csak egy fényes folt lesz:)

Még egyszer köszönöm a válaszokat!

2012. aug. 24. 10:18
 13/13 peti4000 válasza:

Hali! Most akadtam erre a kérdésre, a google vezetett ide. Én egy Celestron Astromaster 103EQ teleszkópot használok, ami elméletben jobb a tiédnél és ezzel is csak éppen látni a Jupiter felhőit, a vörös foltot egyáltalán nem. Ha kimész egyik éjjel lakott területtől távol eső részre ahol alacsony a fényszennyezettség akkor szinte biztos, hogy sokkal többet fogsz látni. Mondom ezt úgy, hogy a Juputer felhőit eddig én csak lakott területről figyeltem meg, tehát szerintem a tiéddel is látható lenne jobb viszonyok esetén.

Nem tudom, hogy csillagászkodsz-e még, de habigen, akkor érdekelne mire jutottál, ha tudsz válaszolj! Üdv

2016. dec. 22. 09:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!