Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nyújtózkodunk?

Brain Storming kérdése:

Miért nyújtózkodunk?

Figyelt kérdés

2012. aug. 16. 09:24
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
81%
azt hiszem valamilyen izomelernyedés az oka
2012. aug. 16. 09:57
 2/22 anonim ***** válasza:
88%

A vér áramlása felgyorsul tőle, így hamarabb fel tudunk kelni.

Felfrissít, szerintem több energiát tesz felszabadíthatóvá.

A zsibbadtság hamarabb elmúlik tőle.

2012. aug. 16. 10:54
 3/22 Smartguy86 ***** válasza:
45%
+ pótcselekvés unalom ellen
2012. aug. 16. 14:09
 4/22 A kérdező kommentje:

Ezzel még nem lettem okosabb! :)

Pl. Mi váltja ki?

2012. aug. 16. 16:11
 5/22 anonim ***** válasza:
újságban olvastam, hogy ha sokáig nem mozgunk, elernyed az izom, és a vérkeringés is lassúbb, és mikor nyújtózunk, akkor vért préselünk az izmainkba. ennyi a történet
2012. aug. 16. 16:20
 6/22 anonim ***** válasza:
mi váltja ki? hát hogy sokáig nem mozgatod az izmaidat. ezért nyújtózkodsz reggel, amikor felkelsz, mert kb. 8 órán át egy helyben feküdtél.
2012. aug. 16. 16:21
 7/22 anonim ***** válasza:
a nyújtózkodás ösztönös és tudatos cselekvés, szal a tudatod váltja ki, és a génjeid miatt jut eszedbe a nyújtózkodás.
2012. aug. 16. 20:46
 8/22 A kérdező kommentje:

"a nyújtózkodás ösztönös és tudatos cselekvés, szal a tudatod váltja ki, és a génjeid miatt jut eszedbe a nyújtózkodás."

Ez katyvasz - sztem ne zavarjuk közvetlen kapcsolatba a tudatot meg a géneket. ):o)

De sztem értem, h mire szerettél volna célozni.

Az ember nyújtózkodik, mert a ingert/késztetést érez rá, hogy úgy feszítsem meg az izmait, hogy azok minél nyújtottabb állapotban legyenek.

OK, az tiszta, hogy az izomzat tartósan monoton tónusa váltja ki, és mindenképpen valami lassan kifejlődő késztetésről van szó.

Ha jobban belegondolok, a fizikailag fáradt emberek nem nyújtózkodnak, azonban a szellemileg fáradtak, akik pl sokat ülnek egy íróasztalnál, azok előszeretettel nyújtózkodnak, még ha szellemileg le is strapálták magukat. Az is magyarázható az izomzat tartósan monoton helyzetéből adódó állapotból.

Ezek alapján a nyújtózkodás ingere az izomzat állapotából eredhet: mintha az izomzatnak folyamatosan szüksége lenne valamiféle stimulusra, és tartós ingerszegénység mellett felszaporodik valami, ami a nyújtózkodás közben tkp "kisül", nemde? Mindenki ismeri azt az érzést, amikor nyújtózkodáskor valami végigfut a megfeszített izomzaton: sztem ez nagyon hasonlít ahhoz, amikor valakinek sokáig vissza kellett tartania a vizelést, és amikor végre "kieresztheti", akkor is mindenki érzi, mintha vmi idegi kisüléssor futna végig az egész testén. Igaz, ott a záróizomzat tartós, alacsony tónusú feszülése válthatja ki.

2012. aug. 16. 22:33
 9/22 anonim ***** válasza:
69%
kérdező ha ilyen okos vagy miért kérdezel? pontosan úgy értettem ahogy írtam: a tudatod dönti el, hogy mikor akar nyújtózkodni, és hogyan, a nyújtózkodás teljesen tudatból induló dolog, mint amikor rákiabálsz valakire. A dühből kiabálás is ösztönös dolog, hiába a tudatod dönti el, hogy most lekiabálsz valakit.
2012. aug. 16. 22:51
 10/22 A kérdező kommentje:

Ha kicsit figyelmesebben olvastad volna, amit írtam, abból az derül ki, h NEM A TUDAT dönti el, h mikor nyújtózkodunk: az inger a huzamosabb ideig tétlen, vagy alacsony tónusú feszülése váltja ki.

Amit összekeversz az az, mint pl az evés és az éhség kapcsolata. Az én kérdésem olyan, mintha azt kérdezném, h miért érzünk éhséget, v mi váltja ki az éhség ingerét? Te ellenben azt írod le, h pl. "akkor eszel, amikor úgy döntesz, h eszel". A kettő nem ugyanaz. Van, aki akkor is eszik, ha nem éhes; van, aki meg már régóta nem evett, de nem érez éhséget.

Továbbá: a kérdésem olyan, mint pl. a "Miért ásítunk?", v "Miért nevetünk?". Ezekre a kérdésekre sincs még teljesen egyértelmű válasz, de érdemes rajtuk elfilózni.

Szóval megfeszítheted az izmaidat akármikor, amikor csak akarod, de amikor nyújtózkodsz, akkor azért teszed, mert erre érzel ingert, és igen-igen rosszul esik, ha közben megzavarnak - mivel a nyújtózkodásnak is van a tudattól független lefolyása. Pl. ha elkezdtél nyújtózkodni, akkor már nem hagyod abba, v ha abbahagyod, mielőtt végigfutott volna rajtad az a kisüléssorozat, amiről írtam, és amit nyújtózkodáskor valóban éreznek is az emberek, szóval ha abba kényszerülsz hagyni a nyújtózkodást, az ugyanolyan kellemetlenséget jelent, mint amikor ásítani próbálsz, de vki megzavar benne.

Sztem sok jel éppen arra utal, h a nyújtózkodás tudattalan dolog - az ember azért teszi, mert erre ösztönzi az izomzata állapota, és nem azért, mert "úgy dönt, h nyújtózkodik". Ezt ugyanúgy nem te döntöd el, mint ahogyan azt sem, h mikor érezzél éhséget.

2012. aug. 16. 23:49
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!