Egyszerűen nem tudom megérteni hogyan kell megcsinálni egy kémiai egyenletet. Elmagyarázná valaki?
ilyet tudok pl.: 2H2+o2->2h2o
ilyet még tudok,de mikor mondjuk alumínium van,az nagyon nehzéz nekem,és eccerűen nem tudok rájönni.amúgy most megyek nyolcadikba,és év elején írunk ilyenekből,és azért kéne h megértsem
Szia. Nem tudom mennyiren segítek neked ha leírok egy alumíniumos egyenletet és egy kis magyarázattal is szolgálok. :) De azért egy próbát megér.
Kiindulási anyagok:
Alumínium (Al) és hidrogén-klorid (HCl)
Tehát az egyenlet: (először nem rendezem be az egyenlet , hogy jobban megértsd...)
Al + HCl---> H2 + AlCl3
Ez a "nyers" egyenleted. Ugye a H2-t úgy kaptad, hogy a hidrogén-kloridból "elvetted" a hidrogént. És mivel tudjuk, hogy az Al háromszorosan pozitív, a Cl egyszeresen negatív (ez egyszerű ionképzés), ezért írtam az AlCl3-at az egyenlet jobb oldalára. (előre pozitív utána negatív, és a töltéseket rendezed)
Ezután meg kell nézni a "darabszámokat". Látod, hogy az egyenlet jobb oldalán egy páratlan szám szerepel (AlCl3). A páratlant párossá kell tenni, a háromból pedig legkönnyebben úgy lesz páros, ha megszorzod 2-vel. Tehát:
Al + HCl --> H2 + 2 AlCl3
(ezt mindig így csináld: a páratlanból először párost, és csak utána a többi...)
De így kettő alumíniumod is lett, ezért az egyenlet bal oldalán lévő Al-t is meg kell szorozni kettővel. Azaz:
2 Al + HCl --> H2 + 2 AlCl3
Visszamegyünk az egyenlet jobb oldalára, az alumínium-kloridhoz (AlCl3). Szerepel ott egy kettes, ami azt jelzi, hogy mind az alumíniumot, mind a klórt szoroztad kettővel. De a klórból már van 3 "darabod" így azt a hármat kell szoroznod kettővel, így hatot kapsz. Látod, hogy az egyenlet jobb oldalán szerepel a hidrogén is (és HCl-ből indultál ki, tehát a kiindulási anyagokhoz tértél vissza). A jobb oldalon van kettő hidrogéned. Az előbb kiszámoltuk, hogy hat klórod van a jobb oldalon, tehát a bal oldalt is meg kell szoroznod hattal, hogy ott is hat klórod legyen. Vagyis:
2 Al + 6 HCl --> H2 + 2 AlCl3
A bal oldalon lett hat darab hidrogéned (gondolatban bontsd szét a HCl-t), ezért a jobb oldalon is úgy kell ügyeskedned, hogy hat darab hidrogén legyen. Már van kettő, és kettőből úgy lesz hat, ha megszorzod hárommal. Tehát az egyenlet végül így néz ki:
2 Al + 6 HCl --> 3 H2 + 2 AlCl3
Remélem segítettem, bár ez már egy kicsit húzós lehetett neked, mert ez egy 8.-os volt, de hirtelen nem jutott eszembe egy hetedikes alumíniumos egyenlet. Ha valami kérdésed van nyugodtan írj, szívesen segítek. :)
Jó kémiázást! :)
na most már mindent értek,pontosabban rájöttem arra,hogy mi az a mi a problémát okozza: ugye ha van egy egyenlet pl.: 4Li+o2->2Li2o.és ugye elvileg az egyenlet jobb oldalába a vegyjelekhez semmit sem írhatok,csak elé.
de,van olyan egyenlet,amibe bele kell írnom mert az ion képlet.
és a probléma:honnan tudjam hogy egy képlet ion képlet lesz-e? mert ha már tudom h mondjuk bele kell írnom a Li mellé a kettest,onnan már ki tudom számolni,csak addig nem tudok eljutni,hogy miről állapíthatom meg h ion képlet lesz-e?
remélem érthető voltam,és télleg köszi h ennyit fáradozol h segíts nekem :-)))
Az AL-es egyenlet írója vagyok. Szóval nem tudom jól értem e, a problémádat, de azért leírom gyorsan. Tehát:
Az ionképzés nagyon egyszerű dolog. Az A1-3 főcsoportban pozitív elemek, az A4-7-ig negatív elemek találhatóak. Tehát a lítium egyszeresen pozitív, az oxigén kétszeresen negatív. Az oxigén azért kétszeresen negatív, mert a hatodik oszlopban található, és kettő elektron szükséges ahhoz, hogy meglegyen a nyolc elektronja.
(Remélem érted, mit szeretnék elmondani, csak nem tudom, hogy hogy tanuljátok kémiából és összezavarni sem szeretnélek. De valami olyasmit kell elképzelned, hogy az elemek, a 8. főcsoportban található elemekre szeretnének "hasonlítani". Ehhez nyolc külső elektron szükséges, mivel tudjuk hogy az oszlopszám a külső elektronok számát, a sorok számai az elektronhéjakat számát mutatják.)
Tehát a lítium egyszeresen pozitív, oxigén kétszeresen negatív. Az oxigén kettő elektront "felvett" ezért lett negatív, hisz az elektron negatív, a proton pozitív, és a neutron semleges.
És innen már egyszerű összerakni a kettő elemet. Előre mindig a pozitív, háta mögé a negatív és csak az elektronok számát kell figyelembe venni. Ezért lett a képleted a következő: Li2O
Az a kettes nem azért van a lítium és az oxigén előtt, mert azt a rendezés során kellett beírni. Nem. Az az ionképzés miatt van ott, mivel így néz ki a lítium-oxid képlete. az egyenletrendezés meg egyértelmű. A mérlegelvet kell alkalmazni, és akkor nem lehet elrontani. :)
Remélem értetted, mit szerettem volna veled közölni. :)
Több kérdésre is szívesen válaszolok. :)
Szia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!