Kalkulus: X jobbról és balról tart egy konstanshoz. Elmagyarázná valaki?
Fogalmam sincs hogyan kell ezeket a feladatokat megoldani. Már egy csomó helyen néztem rá definíciót, meg ilyeneket, de csak még jobban összezavart.
pl.: lim 2^(1/x+1), ahol x-->-1(jobbról), miért 0???
(a feladat Szabó Tamás kalkulus példatárából van, a 3.2.49-es)
A teljes függvény így néz ki:
Látható, hogy -1-ben a határérték balról (tehát balról jobbra haladva, míg el nem érjük -1-et) 0 lesz, míg jobbról (jobbról balra haladva -1-ig) a görbe megy fel, tart a plusz végtelenbe.
Vannak fgv-ek amiket egyszerűen nem tudok lerajzolni, ilyenkor ugye számolni kell. Egy példa erre a következő:
(x^3-x^2+x-1)/(x^3-x)=?, ha X-->-1 (jobbról) Na ez mi lehet?
Ehhez már tényleg kevés a tudományom. Mert szabályosságot még mindig nem látok a dologban. Kéne valami részletes kifejtés példákkal és NEM matematikai nyelven (vagyis nem jelekkel fogalmazott definícióval, mert abból semmit nem értek)
(x^3-x^2+x-1)/(x^3-x)
x -> -1
A számláló x=-1 esetén -4, a nevező pedig 0. A hányados tehát valamelyik végtelen lesz.
A számláló nem igazán érdekes, az -4 körül van minden -1±δ-nál.
Ha x < -1, akkor a nevező negatív, ha x > -1 (de nem sokkal), akkor a nevező pozitív. Ezt behelyettesítéssel nézheted meg, de ha tutira akarsz menni, akkor szorzattá alakítod: x³-x = x(x-1)(x+1). x=-1 körül az (x+1)-es tag számít, az vált negatívból pozitívba.
Ezért ha x balról tart a -1-hez, akkor minusz per minusz lesz a hányados, vagyis plusz végtelen. Ha pedig jobbról, akkor a határérték minusz végtelen.
Kérdező!
Úgy sejtem te szegedi vagy, mivel Szabó T. féle kalkulust tanulsz, talán infó szakos, de ez nem biztos :) Én is szegedi vagyok, szóval ha gondolod írj egy privátot, és megbeszélünk valahol egy időpontot, elmagyarázom részletesebben a határértékszámítást, ha szükséges akár több alkalommal is, de ez már tőled függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!