Hogy is van ez?

Figyelt kérdés
Mint tudjuk a világegyetem tágul és azt mondják hogy a tágulás gyorsul.Ha gyorsul akkor nem tágulhat fénysebességgel mert akkor már átlépné a fénysebességet ,és azt tudjuk nem lehet.No mármost az ősrobbanásba keletkezett fotonok sebessége(jelenleg) nagyobb mint ahogy az univerzum tágul tehát az univerzum pereme és a foton egyszer találkozni fog és akkor mi lesz ? Visszapattannak ? Elnyelődnek ? Vagy mi a csuda van ilyenkor ? Az iskolába ilyet nekem nem tanítottak

2012. aug. 4. 21:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Maga a gravitációs hatás is fénysebességgel terjed, tehát az univerzum is fénysebességgel hozza létre a téridőt a "peremén". Bocs a pongyolaságért, igyekeztem érthető maradni.
2012. aug. 4. 21:52
 2/18 anonim ***** válasza:
80%

A tér nyugodtan tágulhat fénysebességnél gyorsabban. A fénysebesség csak és kizárólag tömeggel rendelkező, "alapból" fénysebesség alatti részecskékre vonatkozik. A tér nem rendelkezik tömeggel, akkor nyugodtan haladhat fénysebességgel.

És mivel egyelőre tippünk sincs az univerzum szerkezetéről, így azt sem tudjuk, hogy van-e egyáltalán bármiféle érzékelhető határa.

2012. aug. 4. 21:56
 3/18 anonim ***** válasza:
Öööö, nem terjedhet gyorsabban a fénynél a téridő. Pontosan fénysebességgel terjed, ennek a tulajdonságnak köszönhetőek a gravitációs hullámok.
2012. aug. 4. 22:08
 4/18 A kérdező kommentje:
és elvileg vannak a fénysebességnél már elve gyorsabban haladó részecskék ha jól tudom azokkal mi van ? Akkor most ilyen részecskék nincsenek vagy az téridő gyorsabban tágul ?
2012. aug. 4. 22:12
 5/18 anonim ***** válasza:

A tachionok létezése csak egy teória. Ha léteznek is nem tudunk róluk semmit. Lehet, hogy csak rövid ideig léteznek, vagy más téridőben esetleg az ismert univerzummodell, csak egy vetület, amit ki kell bővíteni a tachionokkal.

Lokálisan, egyes részecskék, rövid időre átléphetik a fénysebességet, de ennek ideje olyan elenyészően kicsi, hogy összességében nem haladnak gyorsabban a fénynél.

2012. aug. 4. 22:25
 6/18 anonim ***** válasza:

3. nem jól mondod.A 300 000 km/s (tudom hogy nem pont ennyi,de ez egy szép kerek szám) sebességhatár csak a térben való mozgásra érvényes.A tér tágulhat ennél többel is, mivel a tér nem a térben terjed.Ez jó hülyén jött ki de remélem érthető.

A gravitációs hullámok pedig a nagy tömegű testek miatt keletkeznek.Például egy közös tömegközéppont körül keringő neutroncsillag pár, már képes gravitációs hullámokat generálni.De igazából még nem találtak gravitációs hullámokat.De ezért még nem zárhatjuk ki a létezésüket.

2012. aug. 4. 22:37
 7/18 anonim ***** válasza:

@Kék Manó

De találtak, és pont azért, mert a terjedésének adott sebessége van.

2012. aug. 4. 22:55
 8/18 A kérdező kommentje:
na most akkor mi van azokkal a fotonokkal vagy bármivel is amik átlépik az univerzum peremét ?
2012. aug. 5. 14:32
 9/18 anonim ***** válasza:
Nem lépik át. Az ő rendszerükből, mindig lesz egy olyan térkiterjedés, ami hozzájuk viszonyítva fénysebességgel terjed, tehát fénysebességgel hozza létre a téridőt. Ez, kis meggondolás után azt hitetné el magáról, hogy tőlünk nézve dupla fénysebességgel terjed az egyikük, de tőlünk nézve mind a két részecske fénysebességgel halad.
2012. aug. 5. 17:20
 10/18 anonim ***** válasza:
Szerintem meg a gyorsulva tágulás nem más,mint egy tévedés vagy optikai csalódás.
2012. aug. 5. 20:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!