Vannak olyan baktériumok, amik sejtmaggal is rendelkeznek?
Csak azt nehéz elképzelni, hogy közel 4 milliárd éve nem alakult ki olyan fajuk, aminek sejtmagja van.
Vagyis kialakult, de azok rögtön tovább is fejlődtek, és létrejött a három nagy biológiai ország: a gombák, a növények és az állatok.
Úgy értem tehát, hogy nem jöttek létre olyan maradandó bacik, amiknek sejtmagjuk is van.
"Úgy értem tehát, hogy nem jöttek létre olyan maradandó bacik, amiknek sejtmagjuk is van."
Nem nagyon értem a logikádat. Baktériumoknak definíció szerint sejtmag nélküli élőlényeket nevezünk. Ha megjelenik a sejtmag, az már nem nevezzük baktériumnak. Mint ahogy a példádból látszik is.
(Egyébként a sejtmag és ezáltal az eukarióták megjelenése nem egy mindennapos esemény volt. Például Maynard-Smith és Szathmáry is az evolúció nagy lépései közé sorolják.)
"Baktériumoknak definíció szerint sejtmag nélküli élőlényeket nevezünk. Ha megjelenik a sejtmag, az már nem nevezzük baktériumnak."
Nem igazán vagyok tisztában azzal, kik a baktériumok.
Én úgy képzeltem, hogy a prokariótákon belül ők valami külön faj. De akkor maga a baktérium a prokarióta, tehát a két név szinonima?
"Én úgy képzeltem, hogy a prokariótákon belül ők valami külön faj. De akkor maga a baktérium a prokarióta, tehát a két név szinonima?"
Külön csoport, nem faj (a baktériumoknak rengeteg fajuk van, a nagy részét még nem is ismerjük). A prokarióták közé a baktériumok és a Archaeák ("ősbaktériumok") tartoznak. Utóbbiak hétköznapi szempontból eléggé hasonlítanak a baktériumokra (hasonló méretűek, egysejtűek, stb.), bár molekuláris szinten sok egyedi és sok eukariótákra hasonlító jellemzőjük is van. És nem is túl régóta ismertej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!