Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vannak olyan baktériumok,...

Vannak olyan baktériumok, amik sejtmaggal is rendelkeznek?

Figyelt kérdés
nov. 1. 22:21
 1/9 sadam87 ***** válasza:
100%
Nincsenek.
nov. 1. 22:30
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ.
nov. 1. 22:34
 3/9 anonim ***** válasza:
Nincs. Úgy képzeld el a baktériumot, mint a lehető legegyszerűbb olyan szerveződését a molekuláknak, ami élőnek tekinthető.
nov. 2. 13:45
 4/9 A kérdező kommentje:

Csak azt nehéz elképzelni, hogy közel 4 milliárd éve nem alakult ki olyan fajuk, aminek sejtmagja van.

Vagyis kialakult, de azok rögtön tovább is fejlődtek, és létrejött a három nagy biológiai ország: a gombák, a növények és az állatok.

Úgy értem tehát, hogy nem jöttek létre olyan maradandó bacik, amiknek sejtmagjuk is van.

nov. 2. 14:00
 5/9 sadam87 ***** válasza:

"Úgy értem tehát, hogy nem jöttek létre olyan maradandó bacik, amiknek sejtmagjuk is van."

Nem nagyon értem a logikádat. Baktériumoknak definíció szerint sejtmag nélküli élőlényeket nevezünk. Ha megjelenik a sejtmag, az már nem nevezzük baktériumnak. Mint ahogy a példádból látszik is.

(Egyébként a sejtmag és ezáltal az eukarióták megjelenése nem egy mindennapos esemény volt. Például Maynard-Smith és Szathmáry is az evolúció nagy lépései közé sorolják.)

nov. 2. 14:13
 6/9 A kérdező kommentje:

"Baktériumoknak definíció szerint sejtmag nélküli élőlényeket nevezünk. Ha megjelenik a sejtmag, az már nem nevezzük baktériumnak."

Nem igazán vagyok tisztában azzal, kik a baktériumok.

Én úgy képzeltem, hogy a prokariótákon belül ők valami külön faj. De akkor maga a baktérium a prokarióta, tehát a két név szinonima?

nov. 2. 14:21
 7/9 anonim ***** válasza:
Lényegében igen.
nov. 2. 14:26
 8/9 sadam87 ***** válasza:
100%

"Én úgy képzeltem, hogy a prokariótákon belül ők valami külön faj. De akkor maga a baktérium a prokarióta, tehát a két név szinonima?"

Külön csoport, nem faj (a baktériumoknak rengeteg fajuk van, a nagy részét még nem is ismerjük). A prokarióták közé a baktériumok és a Archaeák ("ősbaktériumok") tartoznak. Utóbbiak hétköznapi szempontból eléggé hasonlítanak a baktériumokra (hasonló méretűek, egysejtűek, stb.), bár molekuláris szinten sok egyedi és sok eukariótákra hasonlító jellemzőjük is van. És nem is túl régóta ismertej.

nov. 2. 14:38
 9/9 sadam87 ***** válasza:
*ismertek
nov. 2. 14:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!