Élhetnek még kihaltnak hitt / felfedezetlen (nagyobb
testű) állatok emberektől sűrűn lakott országokban?
Figyelt kérdés
Nem a tenger mélyét, sivatagokat, járhatatlan őserdőket/mocsarakat/hegyeket, Pápua Új-Guinea vidékét kérdezem, mert tudom, ilyen helyeken évről mindig találnak valamit. De mennyire van ennek esélye (főleg nagy testű állatok, pl. kihalt farkasok, medvék, vidrák esetében) Tasmaniában, Indiában, Kanári-szigeteken, USA-ban, Japán, főleg Angliában? (mert ilyeneket hallani, hogy lehet még belőle stb...) Lehetnek-e moák még Új-Zélandon? Ezeket az országokat nem térképezték fel már 100%-osan [min. 100 évvel ezelőtt]?
erősen valószínű, hogy még élnek felfedezetlen nagy méretű állatfajok is. Nem is kis suámban.
nov. 1. 22:09
3/19 anonim válasza:
Az ijyenek általában abból vannak hogy azt hitték egy faj aztán mégse...
nov. 1. 22:26
4/19 anonim válasza:
Természetesen élhetnek, valaminek a nem-létét nem lehet bizonyítani. Viszont szerintem nagyon valószínűtlen, hogy egy ilyen nagy méretű emlőst, esetleg madarat, hüllőt felfedezzenek. Tudomásom szerint a vietnámi antilop (szaola) volt az utolsó ilyen felfedezés, ezt az állatot 1993-ban írták le tudományosan. Ez akkor persze tényleg egy szenzációs felfedezés volt. Sajnos az emberiség már a Föld majdnem minden helyére behatolt, ráadaásul igen nagy számban, én ezért tartom valószínűtlennek. Illetve vannak statisztikai módszerek, amik képesek megbecsülni, hogy a létező fajok közől kb. mennyit fedeztünk fel (ilyen fajtelítődési görbék extrapolációjával), és ezekből az jön ki, hogy a legtöbb emlőst és madarat valószínűleg már felfedeztük. Hogy a kevés még nem felfedezett fajon belül pont nagy testű legyen, szerintem nagyon alacsony a valószínűsége. És tényleg annál az egyszerű oknál fogva, hogy nagy, jól felismerhető. Kivéve ha nagyon ritka és/vagy nagyon rejtőzködő életmódot folytat.
nov. 1. 23:09
5/19 anonim válasza:
"valaminek a nem-létét nem lehet bizonyítani"
De, csak az már egy logikai kérdés..
nov. 2. 00:07
6/19 anonim válasza:
Dél-Amerikában vannak még őserdők, ahol talán még lehetnek nagyobb, még nem ismert állatok.
Ez a saola Vietnámban egy mindössze 5000 km2-es területen él, ami kb 10 Budapestnyi terület. Vagyis nagyon kis élőhelyen található. Össze sem érdemes vetni az Amazonas esőerdőivel.
Viszont nyilván tárgytalan a kérdésben az "emberektől sűrűn lakott országokban" felvetés. Bármi amit még találhatunk az pont a lakatlanabb területeken lehetséges, az erdőkben, hegységekben, szigeteken, sivatagokban. Vagy Borneó ami több mint 1000 km-es sziget és a fele esőerdő, na ott is simán találhatnánk valamit. Még nagyobb Új-Guinea szigete szintén esőerdővel a területének felén. Afrika közepén a Kongói Demokratikus Köztársaság (uh de hosszú a neve) környéke is ilyen, csupa esőerdő.
Amúgy nem értem miért választod ennyire le a listáról Tasmániát. Elég nagy terület és nagyon lakatlan a legnagyobb része. Az Amazonas erdőiben és Közép-Amerikában is komplett városokat fedeznek fel még ma is a majáktól és másoktól. Nem vicc. Városokat amikről nem tudtunk.
nov. 2. 19:48
9/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, érdekesek. (a vietnami antilopról nem tudtam, köszönöm)
Tasmania: igen, tudom, hogy kevéssé városiasodott. Az erszényes farkas miatt tettem, mint a moánál Új-Zélandon. De főleg valóban a lakott vidékek érdekeltek. Többször elhangzik interneten, itt-ott, hogy élhet még a sűrűn lakott helyeken is 1-1 nagytestű állat, amit nem fedeztek fel. (farkasféléről hallottam Angliában, Japánban, medvéről Mexikóban). Mondjuk az óriásszalamandra után sok dolgot el tudok képzelni, nyilván Japánnak is élőhely-fajtái vannak Tokiótól a lakatlan területekig.
nov. 3. 11:17
10/19 anonim válasza:
A bojtos úszójú halból kiindulva amiről azt hitték jó pár millió éve már, hogy kihalt az óceánokban simán lehetnek ilyen egyedek.
Szárazdöldön nem valószínű hiszen azt már alaposan felfedezték. Esetleg kisebb rágcsálók vagy rovarok lehetnek legfeljebb
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!