Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi határozza meg hogy egy...

Mi határozza meg hogy egy tárgy milyen színeket nyel el és miket ver vissza?

Figyelt kérdés
Ugyebár azt mondják hogy a tárgyak színét az határozza meg, hogy a ráeső fényből milyen színeket és milyen arányban nyelnek el és vernek vissza,de akkor azt mi határozza meg hogy melyeket kell elnyelnie és melyeket vissza?

2012. aug. 1. 19:26
 1/7 anonim ***** válasza:
19%
Ezt nem lehet meghatározni egyszerűen tapasztalati tény hogy mit ver vissza.
2012. aug. 1. 19:44
 2/7 A kérdező kommentje:
Ez ki tudnád fejteni bővebben ha megkérhetlek ?
2012. aug. 1. 20:01
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Az anyaga, bár szerintem biztos van valami kémiai, fizikai módszer, hiszen rengeteg színes műanyagot gyártanak, átlátszót és átlátszatlant.
2012. aug. 1. 20:03
 4/7 anonim ***** válasza:
65%

Nem olvastam végig, de talán ebben megtalálod a szakszerű választ: [link]

Ha nem tudományos választ akarsz, hanem egyszerű, szemléletest, akkor a következő:

Az anyag szerkezete.

Következőt képzed el:

Katonák felálltak díszszemléhez, egy 5x5 méteres rendben.

Te csak szinuszvonalban tudsz mozogni. A hullámvonal hossza 10 méter. Fuss át a katonák között. Minden másodiknak neki fogsz menni, ami nagyon legyengít.

Én ugyanazt teszem, de én 20 méteres hullámokban mozgok. Én csak minden negyediknek megyek neki. Vagyis messzebbre jutok, mint te, ugyanolyan számú ütközésnél.

2012. aug. 1. 20:34
 5/7 Tom Benko ***** válasza:

Az anyagot alkotó molekulák elrendeződése, a molekulák szerkezete, a molekulákat alkotó atomok szerkezete. Ha nem molekuláris, vagy nem szilárd, akkor az első kettő illetve egy felesleges.

Például a kén azért sárga, mert a kék színnel lehet gerjeszteni, ezt elnyeli a ráeső fénysugarakból, a maradék visszaverődve sárga színérzetet ad. Vagy a fémek nagy része azért ezüstös színű, mert az atomtörzseket nem lehet látható fénnyel gerjeszteni, úgyhogy igen jelentős részét visszaverik. Stb...

2012. aug. 1. 23:17
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"a ráeső fényből milyen színeket és milyen arányban nyelnek el és vernek vissza"

Ez csak részigazság. Egy tárgyat olyannak látunk, amilyen fény a szemünkbe kerül róla, legyen az visszavert, vagy saját fény.

Az, hogy milyen fényt ver vissza, azt a tárgy anyaga határozza meg, mégpedig olymódon, hogy az agyagot alkotó molekulák elektronfelhője miképpen tud kölcsönhatásba lépni a fénnyel, milyen fényt tud elnyelni. Nyilván, amit nem nyel el, azt visszaveri. Amikor egy maghatározott hullámhosszú (azaz színű) fény képes gerjeszteni egy molekula elektronrendszerét, akkor elyelődik. Az elnyelődésnek különböző hatásfoka lehet, és a molekula szerkezetétől függ.

2012. aug. 1. 23:19
 7/7 anonim ***** válasza:
Annyival kombinálva még, hogy át is eresztheti a fényt, akkor pedig átlátszó vagy áttetsző lesz.
2012. aug. 1. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!