Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ki tud ötletet adni? Fizikusok...

Ki tud ötletet adni? Fizikusoktól várom elsősorban a választ rovarriasztás ügyben.

Figyelt kérdés
Pár évvel ezelőtt társaságban egy fizikus azt javasolta legyek és szúnyogok elleni védekezésként a lakásba, hogy - nem emlékszem pontosan a mértekre - az ablakkeretet x átmérőjű rézdróttal vezetékeljük körbe, és a kapcsoljuk rá lapos? , vagy 9 v-os? elemre, mert akkor valamilyen teret hozunk létre, amelyen keresztül nem jön be a lakásba semmi rovar.

2012. júl. 20. 14:05
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha egy vezetékben áram folyik, akkor mágneses tér jön létre körülötte. Hogy ez mennyire akadályozza meg a szúnyogokat és legyeket abban, hogy bejöjjenek? Szerintem semennyire. De ha gondolod, próbáld ki.

Minél nagyobb az áram, annál nagyobb lesz a mágneses térerősség. Viszont minél nagyobb az áram, annál előbb merül le az elem, amit rákötsz.

A szúnyogháló egyszerűbb, olcsóbb (a felszerelése nem biztos, de az üzemeltetése igen), és ami a legjobb: bizonyítottan működik.

2012. júl. 20. 14:15
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, lehet, h kipróbálom, de a vezetékről még várnék egy kis infót. Van rolós szúnyoghálóm, ami véd is a rovarok ellen, de úgy érzem, majd megfulladok, mert a szúnyoghálón keresztül ebben a melegben nem tud még éjszaka sem lehűlni a lakás, csak ha hajnalban felengedem a szúnyoghálókat. Akkor meg a reggeli forgalom felveri a szúnyogokat a bokrok alján és néhány megint berepül.
2012. júl. 20. 14:31
 3/7 anonim ***** válasza:

"egy fizikus azt javasolta legyek és szúnyogok elleni védekezésként"

Nem tudom, egy fizikus mióta ért ennyire a rovarokhoz.

Persze érthet, de nem azért mert fizikus! :DDD

"x átmérőjű rézdróttal vezetékeljük körbe, és a kapcsoljuk rá lapos? , vagy 9 v-os? elemre"

Először talán fel fog izzani a rézdrót (reméld, hogy nem gyullad meg a keret vagy a függöny), utána az elem is érdekes változáson fog átmenni.

2012. júl. 20. 14:57
 4/7 A kérdező kommentje:
Akkor milyen vezetékkel és mekkora energiaforrással lehet produkálni az említetteket? Egy 4,5 V-os elem annyira fel tud izzítani egy rézdrótot?
2012. júl. 20. 17:49
 5/7 anonim ***** válasza:
76%

A réz jó vezető, és kicsi az ellenállása, ezért nagy áram folyik át rajta adott feszültség esetén. A rézdrót ellenállását növelendő a hosszát kell növelni, vagy a keresztmetszetet csökkenteni.

Nem tudom, hogy mekkora áram kell ahhoz, hogy elég nagy stacionárius mágneses tér jöjjön létre, hogy távol tartsa a rovarokat, de azt tudom, hogy minden háztartási boltban lehet kapni olyan hálózati feszültségre kapcsolható szúnyogriasztót, mely tökéletes eredményt mutat fel pár száz forintért. Van ultrahangos szúnyogriasztó is, azt nem próbáltam még.

2012. júl. 21. 01:50
 6/7 anonim ***** válasza:

"Egy 4,5 V-os elem annyira fel tud izzítani egy rézdrótot?"

Bocsánat, helyesbítek, én egy acélhuzalt láttam már vörös izzásig hevülni egy laposelemtől. A réz talán nem izzik annyira, de azért azzal sem kellene rövidzárat csinálni, még egy elemmel sem.

Ne fizikustól kérdezz ilyeneket, hanem elektro- (vagy hasonló) műszerésztől, ha van az ismerőseid között.

2012. júl. 21. 04:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2012. júl. 22. 18:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!