Egy épület megtervezésében épitőművészt, építészt, vagy építőmérnököt fognak alkamazni elsősorban?
Az építőművész egy művészeti képzés és nem műszaki, így ők nem tervezhetnek. Ők akkor kerülnek a képbe, ha a homlokzatot elsősorban művészeti szempontok szerint kell kialakítani.
Az építészek a városrendezésért, épületek homlokzatának és alaprajzának megtervezéséért felelősek, míg az építőmérnökök az épületek esetén főként a tartószerkezetért.
Az, hogy kik kellenek az adott épület megtervezéséhez attól függ, hogy mekkora és milyen funkciójú, jelentőségű az említett építmény. Egy átlagos családi ház megtervezéséhez elegendőek az építészek, mivel az ehhez szükséges tartószerkezeti ismerteket ők is megszerzik, viszont ha nagyon nagy a falak távolsága, magas az épület, stb. akkor kell statikus is. Ha egy ipari csarnokról van szó, ahol nagyok a fesztávok és senkit nem érdekel a kinézete, akkor elég az építőmérnök is. A két szélsőséges eset között mindkét szakágra szükség van. Egy építőmész pedig akkor jön a képbe, ha például színházat kell építeni.
Én egyik képen sem láttam épülettervet, csak látványterveket.
Hogy miben különbözik a formatervezőtől, azt nem tudom.
Én ezt találtam:
"A szakon végzett építőművész elsősorban az épített környezet tervezésében menedzselésében, elsősorban a művészeti tevékenységet igénylő feladatok megoldásában – írányítás mellett - részfeladatokat látnak el. Tervezési jogosultsághoz nem kötött területeken önállóan is tevékenykedhetnek. A belsőépítészet területén tárgytervezői feladatokat is elláthat. Szoros kapcsolatot tart a környezet alakításában részt vevő további szereplőkkel, társtervezőkkel, kivitelezőkkel, társművészekkel."
Eszerint is csak max. homlokzat kinézetét álmodhatják meg (azt is építész közreműködésével), semmi többet. Nem láthat el olyan munkakört amihez jogosultság kell (építész vagy tartószerkezeti).
Ha épületek tervezésével (és nem nagy jelentőségű építmények, pl. parlament, színház homlokzatával) szeretnél foglalkozni, akkor azt kell eldöntened, hogy a dolog műszakibb része (építőmérnök) vagy művészibb része (építész) érdekel.
de látványterveket sima grafikus is készíthet,nem?
az épület külsejét meg az építőmérnök tervezi,ugye?
bocsi a sok kérdésért, de ez a három szak megértése annyira bonyolult nekem:S
Szerintem az építőművész az egy művész és csak azzal foglalkozik, hogy hogyan néznek ki a dolgok (én építőmérnöknek készülök, így nem vagyok 100%-ig biztos benne).
Az építész a várostervezéssel (hol milyen épület lehet, stb), családi házak közel teljes körű tervezésével, valamint nagyobb épületek homlokzati és alaprajzi kialakításának kitalálásával foglalkozik. Kisebb házaknál a tartószerkezeti terveket is építész készíti (milyen legyen a födém, mekkora a fal, stb.), mert ezekkel még ők is elboldogulnak. Magyarul az ő feladatuk az, hogy jól nézzen ki az épület, a szobák mérete, elhelyezése megfelelő legyen, ki tudja elégíteni a funkcióját, hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas legyen (ne legyen bezártságérzeted, ne legyen nyomasztó, ilyesmi).
Az építőmérnökök épületek esetén a tartóvázzal (pl felhőkarcoló acél oszlopai, gerendái, merevítés) foglalkoznak. Magyarul, az ő feladatuk az, hogy az épület ne dőljön össze.
Az épületeken kívül viszont rengeteg mással is foglalkoznak: hidakkal, alagutakkal, úttal, vasúttal, mélygarázzsal, víztoronnyal, közművel, gátakkal, erőművekkel, alapozással, földméréssel, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!