Van-e olyan növény, amely közvetlenül tudja hasznosítani/tisztítani az emberi vizeletet, úgy, hogy nem pusztul el (rövid időn belül)? Elsősorban kémikusok, biológusok véleménye érdekelne.
Arra gondoltam, mennyire király lenne olyan wc-ket építeni pl. irodaházakba, ahol a piszoár helyett növényzet lenne ültetve, persze csak vmi kisnövésű dolog, nem egy egész erdő, és abba kéne beleereszteni a vizeletet. :D
A növény hasznosítaná, alap módon meg is szűrné, és részben tisztított vizet engedne a csatornába, plusz a dologozók kedve is jobb lenne, hogy vami zöldet, növényeket, és nem csak betont meg üveget látnak egész nap, meg kicsit természetes hatása is van. És talán még büdös sem lenne... Az ilyen illmehelyeket lehetne déli oldalra, tejüvegfalú részre tenni ,hogy természetes fény érje a növényeket (újabb pont a természetességnek).
Szerintetek? :D:D
Jade igazából nem írtam, amire ki akartam lyukadni: szóval nem egyszerűbb-e a szennyvizet elvezetni, és nagyban (olcsón, jó technológiával), akár természetes, "zöld" módszerekkel megtisztítani azt, pár csini növényt pedig berakni dekorációnak az irodákba, amit sima vízzel öntözöl?
Én inkább ezt csinálnám, mint azt egy irodaház közepén ráfröcskölni a pisit valami dudvára ami jól bírja, és reménykedni hogy nem lesz büdös. :)
Az első válaszoló érvei ésszerűbbek, abban lesz a megoldás.
Magára a kérdésre válaszolva: olyan növény van, ami tolerálja, de olyan, ami direktbe tűri a vizeletterhelést, nincs. Haszonsítani bizonyos részeit tudja: sókat, vizet, de nem az összeset. A legnagyobb gond a pH-val, az ionkoncentrációval, az ionösszettellel (Na-dús), az "egyéb anyagokkal" (a kiválasztott "mérgek", urea stb.) és a hőmérséklettel van. Gyakorlatilag olyan érzés, mintha forró sóoldattal locsolnád. Mivel ezt a terhelést folyamatosan kapná, nem bírná ki semmi. Bizonyos mikroorganizmusok persze igen, algák elég jól tudnak szaporodni rajta, de nekik sem árt, ha kicsit hűvösebb, és azok sem tudnak ilyen villámtempróban feldolgozni. Akkor már sima öblítés, gyűjtés, tisztítás, recirkuláció.
Viszont az ötlet nem új. Egyrészről látható a linken is, másrészt olvastam - talán a Galaktikában? - egy hasonló "zöld ötletet". Ott a fürdővizet tisztították volna hasonló elven, a zuhany csaptelepében történt volna a felfűtés, hogy a "tisztítóberendezést" ne károsítsa a forró víz. Illetve azzal dobták volna meg a dizájnt, hogy eleve a zuhanykabin helyett vízparti növényzetet, mondjuk nádast telepítenek a zuhanytálca köré, ami részben hűt (segít a cirkuláció is), részben egyből tisztít, és ez után ment volna át egy komolyabb mikrobiológiai tisztításon is. Mondjuk én szkeptikus vagyok a nem ivóvíz tisztaságú vízzel való fürdéssel kapcsolatban, de rengetegen állítják, hogy a szürke szennyvíz ilyentén való felhasználása tökéletesen természetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!