Az ősrobbanás tényleg ilyen volt?
Azt írja a könyvem, hogy:
10-43.-on másodperc alatt inflálódott
10°32.-en celsius volt
10-33.-on centi volt a mérete.
Na de ezeket honnan tudják, vagy ha nem tudják mért gondolják ezeket az adatokat??
tegnap 18:49
A tér végtelen. A mérésekért, melyekből ezt ki lehet következtetni, tavaly Nobel-díjat adtak. Ideje update-elni a tudásodat. Az Univerzum gyorsulva tágul és a tér nagy valószínűséggel euklideszi - ellentmondva Hawking határtalansági elképzelésének.
Én megértem, hogy Hawking 80'-as években írt könyvét olvasni jó poén, de azóta történtek előrelépések.
tegnap 21:12
Ezek nem a Planck-egységek. Legfeljebb a hőmérséklet, a többi nagyságrendje nem stimmel.
kedves Flogiszton!
nem sértésként, jó tanácsként mondom: előbb nézz utána a dolgoknak, és azután "okoskodj". Fizika szakos hallgatóként valószínűleg jobban ismerem a Planck-egységek nagyságrendjét, mint te.
Annyiban igazad van, hogy válaszomban nem javítottam ki a kérdező adatait, ugyanis lehagyta a normál alakok első tényezőjét, és csak a nagyságrendet tüntette fel.
tegnap 10:23-es
Hát ez baromi jó. Én meg fizikus lennék. Fizika szakos (bsc?) hallagató.... Hát ez nagyon fasza. Másfél éve tanítok fizikusokat, erre kioktatsz. Remek.
Flogiszton:
A gyorsuló tágulásból messze nem következik a tér végtelensége. A gyorsuló tágulásnak még az oka sem ismert, a "sötét energia" csak egy finom utalás arra, hogy fogalmunk sincs, mi az. Mert ugye az is kissé zavaró, hogy a vákuumenergia kva sok nagyságrenddel (40 körül, ha jól emlékszem) kisebb annál, amit az elmélet kiad.
"Az Univerzum gyorsulva tágul és a tér nagy valószínűséggel euklideszi"
A gyorsuló tágulásból számomra inkább a hiperbolikus tér lenne logikus, legalábbis nagy léptékben. Kisebben persze nyilván euklideszi.
"az Univerzum már a kezdeti állapotban is végtelen volt, melyet teljesen kitöltött az anyag, így pl. mérete is végtelennek adódik"
Nyilván teljesen kitöltötte az anyag, mivel nélküle tér sincs. De ebből nem következik a végtelenség. Ha pl. kvantumfluktuáció hozta létre az univerzumot, akkor eleve értelmetlenség végtelenről beszélni, hiszen a kvantumhab nem is a szokásos értelemben vett térben van.
Az a helyzet, hogy számos elmélet van, de az eredet teljesen homályban van. És lehet, hogy örökre homályban is marad, de mindenesetre amíg egy elmélet nem mond ellent a megfigyeléseknek, nem lehet azt elvetni. Márpedig elméletek vannak bőven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!