Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Tényleg van a különböző...

Tényleg van a különböző emberfajták (Europid, negrid, mongoloid stb) között intelligenciahányadosbeli eltérés?

Figyelt kérdés
2009. júl. 10. 00:47
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
48%

Ha nem vagy rasszista, akkor nem hiszed el, hogy MESSZE elmaradnának. Kicsi különbség lehet csak - már csak a fejlődés menete miatt is.

Különbség pedig a fehérek között is van: kimutattak egy mutációt, ami pár tízezer éve terjed, és plusz 5-7% észbeli különbséget jelent.

Másrészt ma már csak EGY emberi faj él. Régebben volt még a neandervölgyi, a hobbit... 16 körül ismerünk.

Ma az egy fajon belül fajták vannak.

2009. júl. 11. 01:29
 12/20 anonim ***** válasza:
66%
Egyébként annak van valószínűsége, hogy az afrikai országok szülöttei kevésbé intelligensek. Ugyanis régen mi volt afrikában? Az éghajlat állandó volt, nem voltak évszakok. Ha ott éltél egy oázisban, akkor ettél gyümölcsöt a fáról, ittál vizet a patakból, ház gyanánt építettél pálmaágból egy kunyhót, és éltél mint hal a vízben(ma már nem így van, mert túlnépesedtek, de az evolúció hatása sokkal lassabb, mint a népességrobbanás volt) Mivel nem kellett semmi komolyat tenni a túlélésért, az ott élő embereknek nem volt szükségük egy hú de magas intelligenciára, nem is fejlődött ki. Az északi népeknél észak és közép európában más volt a helyzet. Itt 4 évszak van, a nyár forró, a tél hideg, gondoskodni kell a téli meleg menedékről és a táplálék felhalmozásról, ez pedig magasabb intelligenciát követel meg, így az evolúciónak köszönhetően ez fejlődik ki. Arra a kérdésre, hogy a fehéreknél ki intelligensebb, nem tudok olyan választ adni, hogy az ázsiaiak, vagy valamilyen elszigetelt szigetvilág lakói, mert nem tudom, hogy így van-e. Azt viszont tudom, hogy a fehér emberek közt is vannak különbségek. Például az előbb említett evolúciós okból kifolyólag az észak európai népek intelligenciája magasabb átlagban mint a dél európaiaknak. Mondom, hogy nem vagyok rasszista. :D
2009. júl. 11. 13:23
 13/20 A kérdező kommentje:

Tényleg van logika abban amit a 13:23-as mondott.

Hogy az emberi evolúciót befolyásoló eltérő környezeti körülményekhez való alkalmazkodás folyamán a különböző emberfajták populációinál más-más intelligenciaszint alakult ki.

Ez így érthető.

De viszont le kell szögezni hogy a néger rassz egyes egyedeinek lehet kimagasló értelmi képessége.

Ugyanakkor a néger rassz populációira,emberközösségeire tehát ebbe a afrikai fajtába tartozó emberek többségére az igen alacsony(a többi emberfajtától szélsőségesen eltérő)értelmi szint jellemző.

2009. júl. 11. 16:28
 14/20 anonim ***** válasza:
39%

akkor viszont nem csak a négereknek van alacsonyabb intelligenciaszintjük, ezzel az erővel sok ázsiai népnek is, ott is vannak olyan részek, ahol nem sokat kellett tenni az életbenmaradásért.

vagy az ősi maja kultúra? ők ne lettek volna intelligensek? pedig náluk is kedvezőek voltak az éghajlati viszonyok.

2009. júl. 11. 20:44
 15/20 anonim ***** válasza:
66%

Persze hogy van különbség, pusztán már a földrajzi helyzetből kifolyólag is...

Nem értem azokat akik itt rasszizmusról ajvékolnak, amikor ennek az alapjait maga Rousseaut rakta le (földrajzi determinizmus)....én is úgy látom a dolgot, ahogy ő: azon lehet vitatkozni, hogy a fehér vagy a zöld a szebb szín a festékek közül, vagy hogy melyik a több/jobb, de a fehér azért még nem zöld, még ha ugyanolyan szép is....

Meg lehet nézni, Ázsiában is a délebbi vidékek elmaradottabbak jóval (kivétel a "kis-tigrisek"), míg pl. Japán az egyik legjobban fejlődő államok közé tartozik. MAjdnem ugyanazon a fokon van Mongólia, az mégis elmaradott. Miért. Mert nem csak észak-dél irányú a földrajzi változás, hanem kelet-nyugati is. Hibáa élnek egy fokon bizonyos emberek, ha nyugaton sivatag van, keleten meg bambuszerdő. Nem fognak egyformán fejlődni.

Az meg nem jó érv, h de pl. az ókorban India is fejlett volt meg Közép-Amerika, mert azt sokan megint nem tudják h az éghajlat is teljesen más volt. "Észak" határa jóval délebbre volt, pl. Itália mocsaras, lápos és eléggé hűvös vidék volt; a ma forró égöv jóval hidegebb volt.

És igenis, hogy van eltérés a különböző emberfajták (vagy nevezzük inkább rasszoknak) között. Ha semmi eltérés nem lenne, akkor nem neveznék őket különböző neveken, vagy emellett az élettani tulajdonságaik sem térnének el.

A legtöbb ember ott csúszik el, hogy nem tudja hogy kezelni a megállapításokat. Az antropológia alaptétel hogy százalékokban kell számolni! Tehát amikor azt mondom, hogy a négerek kevésbé fogékonyak a matematikára (pejoratívan hülyék a számoláshoz), akkor nem azt mondom hogy MINDEN néger MINDIG hülye a számoláshoz, hanem a döntő többség, a 90% kb.. És ezzel nem általánosítottam, de ezt meg lehet nézni, a legliberálisabb biológus sem tud mást mondani.

A végére annyit fűznék, hogy kicsit a "magyar mentalitáson" kéne változtatni! Elnéztem az eddig érkezett válaszokat, és kb. már az 1. vagy 2. válasz rögtön az volt, hogy "rasszizmus". Ez egy egyszerű antropológiai, biológiai kérdés volt, amit a kérdező feltett. Ez a baj velünk magyarokkal, mi mindenből politikát csinálnuk. Egy egyszerű biológiai kérdés nálunk már rögtön politika. Elég elkeserítő.

2009. júl. 12. 10:50
 16/20 anonim ***** válasza:
74%
Én úgy tudom, hogy ezt megcáfolták, volt az USA-ban egy program, ahol fekete gyerekeket fehér szülők fogadtak örökbe, és fordítva, és mindenhol a gyerekek a környezet, az örökbefogadó szülők intelligenciájának a jellemzőit mutatták. Szóval nem genetikai az eltérés, hanem nevelésbeli.
2010. máj. 5. 15:00
 17/20 anonim ***** válasza:
69%
Az USA-ban aztán elég komolyan vannak véve az ilyen dolgok. Elég csak a filmekben, sorozatokban szereplő kötelező négerekre gondolni. Ha bebizonyították volna, hogy a négerek genetikailag kisebb IQ-val rendelkeznek, akkor ezeket az eredményeket simán eltusolták, vagy meghamisították volna. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen eredményt nyilvánosságra hoztak volna. Bár ettől függetlenül még így lehet igaz az eredmény, csak mondtam.
2010. máj. 11. 00:31
 18/20 anonim ***** válasza:
69%
hát ez az, én sem bírom elképzelni, hogy nyilvánosságra hozták volan, ha kiderült volna kísérletek alatt, hogy a négerek iq-ja jóvala lacsonyabb genetikailag. egyszeűen nem illene bele a nagy "amerikánus liberális mindenkiegyenlő" világképbe. márpedig ez a világkép hazugságon alapszik. nem vagyunk egyenlőek. a kutya sosem fog nyávogni, még akkor sem ha macskának neveled. nem is tudom hogy képzelik egyesek.
2010. máj. 11. 08:20
 19/20 anonim ***** válasza:
18%

Nincs különbség.

Csak a náci fajelmélet próbálja ezt súlykolni.

Menj el egy amerikai egyetemre és minden emberfajtából találsz ott sok okos embert. Aztán menj el egy rossz környékre ami tele van szipusokkal és minden fajtából találsz rengeteg debilt.

2012. máj. 7. 20:53
 20/20 anonim ***** válasza:
Az USA-beli tesztek szerint van. Úgy tudom, ezt az eredményt nem is vitatják, azt viszont nem sikerült sem igazolni, sem cáfolni, hogy ez genetikai eredetű-e.
2014. márc. 29. 23:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!