Van esélyem a nyár alatt felkészülni emelt szintű kémia érettségire, úgyhogy legalább 80%-os legyen?
Mond meg őszintén! Képzeld el magad 20 év múlva, orvosként. És tegyük fel gyógyszereket kell mérned, akkor te azt szívesen csinálnád? És tegyük fel egész nap ezt csinálod. Miért akarsz valamiből emelt érettségit tenni, ha nem vagy jó benne? Azért mert orvosihoz kell? Nem veszed észre, hogy így más emberekkel baszol ki? És nem csak egyel!
Tegyük fel, hogy van valaki, aki veled egyidős odavan a kémiáért, biológiáért, és a kisujjából kiráz egy 90-es emeltet, de még sincs mondjuk olyan jó nyelvvizsgája mint neked. Elveszed a lehetőséget tőle, hogy egy kitűnő orvos legyen, közbe te pedig max átlagos lehetnél, aki egész nap háklis, mert számára fárasztó dolgokat csinál, ezért a betegekkel is szemetebb, de nem Dr House-os, mert nem is ért hozzá amit csinál, csak megtanulta.
Nem értem miért nem lehet mindenből, ami neked jól megy leérettségizni, utána dönteni, hogy mégis mire jók ezek?
Ismertem én ilyet... a csaj azt hitte fel tud készülni kémia érettségire 2 év alatt, ha jár magántanárhoz, meg a könyveket megtanulja. 37%-os kémia közepet írt. Meg még egyet aki rájött hogy hiába akar orvos lenni, ha biológiából és kémiából nem tud egy ötös érettségit összehozni, így 11. után faktot váltott, és valószínűleg ő járt jobban.
Orvosi egyetemen pedig nem bekerülni a nehezebb, hanem elvégezni. És hogyha az első két évben az orvosi kémia nem megy, akkor nehéz lesz diplomázni...
De ha szerinted elszántság kérdése az egész, egy esélyt megér. Kémia érettségin a feladatokra javaslom Villányi Attila: Ötösöm lesz kémiából c. könyvét, illetve az elmélethez a szintén általa írt Feladatgyűjtemény a kétszintű érettségire és Kémia a kétszintű érettségire könyveket (Kemavill Bt). De fontos egy jó kémiatanár is, akihez havonta elmész hogy irányítsa a tanulmányaidat. Végül pedig korábbi kémiaérettségi feladatokon tesztelheted mennyit sikerült tanulnod a nyáron.
Szóbelire pedig le lehet tölteni a követelményrendszert, meg a gyakorlatokat, arra fel lehet készülni rendesen.
Szóval így látatlanban nem sok esélyt adok neked; egóból nem lehet 80%-ot írni, ha pedig a környezeted nem bízik benned, annak lehet hogy jó oka van. Bizonyíts nekik vagy adj nekik igazat...
Köszönöm szépen a válaszokat!
Első: Igen, azért szeretnék emelt szintű kémia érettségit tenni, mert ez szükséges ahhoz, hogy orvos lehessek. Nem, nem szeretem a kémiát és nem vagyok túl jó benne, de megpróbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy ez ne így legyen.
"Tegyük fel, hogy van valaki, aki veled egyidős odavan a kémiáért, biológiáért, és a kisujjából kiráz egy 90-es emeltet". Úgy gondolod, hogy ebből az emberből feltétlenül kitűnő orvos lesz, mert ő fel tudja írni a peptidkötést vagy éppen tudja a rézgálic képletét? Belőlem pedig azért lenne csak egy átlagos orvos, mert nem vagyok oda a kémiáért és nem rázok ki a kisujjamból egy emelt szintű érettségit? Érdekes meglátás....
Második: Köszönöm a tanácsot,meg fogom venni ezeket a könyveket és remélem a környezetemben lévő embereknek is sikerül majd bizonyítanom!
Ne add fel! Ha úgy érzed hogy elhivatott vagy erre a munkára, és ezt szeretnéd csinálni, akkor sok tanulással be tudod pótolni a lemaradásodat. Állj komolyan a tanuláshoz és
akkor sikerülni fog.
(második voltam)
Gratulálok, így tovább :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!