Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mondják hogy ha lehet...

ToXeN kérdése:

Miért mondják hogy ha lehet villámláskor ne legyünk erdőben?

Figyelt kérdés
Mennyi esély van rá hogy pont a közelünkbe fog becsapni a villám?
2009. jún. 20. 00:31
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Mert ott sok fa van, és a fákba hamarabb belecsap a villám, főleg ha magas.
2009. jún. 20. 00:41
 2/10 anonim ***** válasza:
97%
Régen egy kedves biológia és földrajz szakos tanár azt mondta nekem, hogy ha erdőben vagyunk, akkor kicsi az esélye annak, hogy a villám a közelünkbe fog becsapni. Ugyanis a fák kb. ugyan olyan magasak és a villám a kimagasló dolgokba csap bele. Vagyis előbb eltalál egy rét közepén lévő fát, mint az erdőben egyet. Szóval az erdőben ilyenkor biztonságosabb, mint a réten vagy tisztáson.
2009. jún. 20. 00:59
 3/10 anonim ***** válasza:
96%
Jó az erdő, egyetértek.
2009. jún. 20. 01:30
 4/10 anonim ***** válasza:
58%
mert egy ijedős medve bármikor berángathat magához a barlangjába, ahol te leszel a plüssmackója
2009. jún. 20. 01:47
 5/10 anonim ***** válasza:
24%
Nem beszélve arról h a farkasok is megbolondulnak villámláskor, szal tényleg ne maradj az erdőben !! + úgy hallottam a szatírok is jobban elő jönnek viharban !!
2009. jún. 20. 08:07
 6/10 anonim ***** válasza:
54%
nem a legmagassabb pontba csap a villám ez egy tévhit.villámléskor a szabadban nem jó lenni,de biztonságban csak olyan helyen vagy ami belefér a feredéj-kalicka fogalmába.
2009. jún. 20. 09:42
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
A nagy veszélyt erdőben az jelenti, hogy ha egy fába belecsap a villám, akkor kidőlhet és rád eshet. A közvetlen villámcsapástól megvéd, ha beülsz egy kocsiba (fém karosszéria miatt Faraday-kalitkaként működik), de a fakidőlés ellen az se véd.
2009. jún. 20. 11:05
 8/10 anonim ***** válasza:

És a sok tiszta nedves földelt fa nem számit faradayketrecnek, az összezárt lombozatukkal? :P

Én párhete voltam olyan szituban, hogy kirándultam egy hegyen itt a közelben és jött egy "aprócska" zivatar. Úgyhogy felrohantam a hegy tetejére. Be a geodéziai toronyba. Szerencsére a 3 villámhárítóból 2 nem volt lelopva. kétszer bahaszott bele a villám...

2009. jún. 20. 20:02
 9/10 anonim válasza:

Nah, akkor egy kis tudományos magyarázat. Én úgy tanultam, hogy:

Van egy olyan "dolog", hogy elektromágneses térerősség. Ez mindenhol jelen van. Ez az elektromágneses térerősség az egységnyi töltésre ható erő. Van ahol kicsi, van ahol nagy és, van ahol nulla. Ezt az erőt pedig erővonalakkal tudod jellemezni. Van egy asztalom, amin nincs semmi. Ilyenkor az asztal lapján nagyjából egyenlő távolsára helyezkednek el ezek a térerősség vonalak, ami azt jelenti, hogy a térerősség egyenlő nagyságú az asztallap felületén. Ha én az asztalra rakok egy magas tárgyat, pl fél literes kólás üveget, akkor a térerősség vonalak száma megváltozik. Az üvegen több térerősségvonal fog áthaladni, mint az asztallap többi részén, ami azt jelenti, hogy itt nagyobb az elektromos térerősség. Ide sokkal nagyobb az esélye, hogy belecsap a villám. Pontosan, hogy mi történik, miközben ide csap be, azt nem tudom, valószínű az, hogy: töltésekre ható erő itt nagy, a villám meg sok sok töltött részecskéből áll... Ezért csap be pl a fába a réten, mert nagyon kimagaslik a környezetéhez képest. Ha kiállsz egy rétre, ahol semmi sincs, akkor nagy az esélye, hogy viharban téged kap el a villám. Ha benn állsz az erődben, ahol aránylag sok fa van, és ezek nagyjából egyenlő magasak, akkor nem látom sok esélyét annak, hogy pont oda csapna be. Amit most elmondtam, ne vegyétek életbiztosításnak! Sok dolog befolyásolja ezt még, pl képesek a fémtárgyak is. Nem venném biztosra, hogy nem csap belém a villám ha fémtárgyakkal teleaggatva bemegyek az erdőbe...

2009. jún. 23. 01:21
 10/10 anonim válasza:
01:21-es vagyok! Javítanék magamon:ahol azt irtam, hogy elektromágneses térerősség, az nem jó, hanem elektromos térerősség a pontos neve. Bocs, későn írtam a hsz-t. :)
2009. jún. 23. 10:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!