Mi az, hogy hidrolizál?
Nem feltétlenül bomlás, de az biztos, hogy víz kell hozzá. Pl. fehérjékre is szokták mondani, hogy az aminosav oldallánc hidrolizált. Azért fontos ez, mert pl. kémhatástól függhet, hogy egy bizonyos oldallánc hidrolizált vagy nem hidrolizált állapotban van, ez pedig befolyásolhatja a fehérje aktivitását, szerkezetét, vagy fontos lehet pl. kromatográfiában, elektroforézisben stb...
Úgy lehetne a legpontosabban összefoglalni, hogy egy molekula víz hatására szétesik, a "darabok" pedig reagálnak a vízzel, általában hidrátburok képződik, vagy polimerek hidrolízisénél víz belépés hatására történik bomlás (ellentéte a kondenzáció, de itt víz keletkezik és "semmisül meg", előbbinél viszont végig jelen van)
Tiszta hülyeség, amit fentebb írtam, felejtsd el. A hidrolízis egyszerűen vízbelépéssel történő bomlás, ellentéte a kondenzáció.
Tipikus példa az ecetsav anhidrid esete (lásd a kémiai tulajdonságoknál az elsőt)
Biológiában hidrolízis az ATP -> ADP + P reakció.
Vízzel reagál.
Pl. A sók vízbe téve ionjaikra bomlanak és a gyenge savak, vagy bázisok ionjai a vízzel reakcióba lépnek.
Pl. Na2CO3 > 2Na+ + CO3 2-
CO3 2- + H2O > HCO3 - + OH-
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!