Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi alapján gondolják a tudósok...

Mi alapján gondolják a tudósok, hogy világegyetem sugara 93 milliárd fényév?

Figyelt kérdés
Azt természetesen tudom, hogy a kora "csak" 13,7 milliárd év, és mivel a fénynél gyorsabban tágul, így lehet ennél nagyobb is, de honnan "tudjuk" hogy pont 93 milliárd fényév, és nem 10^2000-en fényév, mert ilyet is olvastam, és azért a 1989 nagyságrend különbség kicsit sok.

2012. febr. 16. 21:44
1 2 3
 11/21 Cs. Jeromos ***** válasza:
azon viszont el lehet gondolkodni, hogy régen a fény nem a jelenleg ismert gyorsasággal terjedt
2012. febr. 17. 15:21
 12/21 Shai-Hulud ***** válasza:

"Egyébként hogyne tágulhatna gyorsabban a fénynél, hiszen akkor max. annyi fényév méretű lehetne, mint ahány éves, tehát max. 13,7 milliárd fényév sugarú lehetne,"

KOMOLYABB (értsd: tudományos) feltételezések szerint ekkora is. NEM 93 milliárd fényév.

Honnan vették ezt a 93 milliárd fényévet? Hiszen ha valami (bármi!!!) ilyen távolságra lenne tőlünk, arról még 80 milliárd évig nem szerezhetnénk tudomást, tekintve hogy AZ IS 13 milliárd éve keletkezett.

"A csillagokat pedig csak azokat látjuk, amik elég közel vannak hozzánk ahhoz, hogy ők ne távolodjanak a fénynél gyorsabban, mert a távolodási sebesség ugye arányos a távolsággal (Hubble-törvény), de azokat a csillagokat persze nem látjuk, hogy nem látjuk, pedig olyanok is vannak, és pont azok távolodnak gyorsabban a fénynél."

Csak egy picike ellenvetés: Semmilyen csillag nem tud a fénynél gyorsabban távolodni. Jelenlegi ismereteink szerint ANYAGI TEST (márpedig a csillag eléggé az) nem tudja átlépni a fénysebességet.

"Amúgy nem lettem okosabb, hiszen a 13,7 milliárd fényévnél messzebbi dolgokat sehogy nem tudjuk megfigyelni."

Ez így van!

"Miből gondoljuk tehát hogy pont ekkora van még a horizont mögött?"

Valóban ez a kérdés... Tehát honnan is jött az a 93 milliárd fényév?

Pedro

2012. febr. 17. 15:25
 13/21 anonim ***** válasza:
HA az univerzum egy 4 dimenzióban létező 3 dimenziós hipergömbfelület, amiből mi egy 13.7 m fényév sugarú gömböt látunk, akkor feltételezhető, hogy a teljes hipergömb EGYENLÍTŐJE kb 86 milliárd fényév (de nem 93), vagyis ha elindulunk egyenesen, akkor 86 milliárd fényévet kell megtennünk, hogy visszajussunk oda, ahonnan elindultunk (persze csak ha a hipergömb mérete közben nem változik, azaz nem tágul).
2012. febr. 17. 16:12
 14/21 Shai-Hulud ***** válasza:

Értem... HA!

Más elméletek (pl. húrelméletek) szerint pedig a 3 feletti dimenziók fel vannak csavarodva...

Szóval ezek csak ELMÉLETI (sőt, nagyrészt matematikai) fejtegetések, nem azt jelentik, hogy VALÓBAN ilyen lenne a világegyetem. A matematikai modell segít KISZÁMÍTANI bizonyos dolgokat, jelenségeket, de nem jelenti azt, hogy a modellezett dolog (jelen esetben a világegyetem) fizikai megjelenése olyan lenne, mint a modell... :-)

Pedro

2012. febr. 17. 16:23
 15/21 A kérdező kommentje:
De nem is a csillagok repülnek a fénynél gyorsabban, hanem maga tér tágul a fénynél gyorsabban. Az pedig tágulhat. És már csak azért is nem lehet MOST 13,7 milliárd fényév a sugár, mert -mint ahogy már írtam- közvetlenül az ősrobbanás után MÁR akkora volt, tehát mostanra még sokkal nagyobbra kellett tágulnia. Ugyanis a 10 milliárd fényévnyire látható kvazárok nem most vannak OTT, hanem már 10 milliárd éve voltak ott, vagyis 13,7-10=3,7 milliárd év alatt tettek meg 10 milliárd fényévet, tehát már akkor is gyorsabban távolodtak a fénynél, azóta meg mégsokkal gyorsabban. Ja és mivel a tér összes pontja az ősrobbanással keletkezett, ezért mindenhonnan úgy látni, mintha mi lennénk a középpontban!
2012. febr. 17. 18:26
 16/21 Cs. Jeromos ***** válasza:
40%

már csak azt nem értem, mit nevezel te térnek?

tér nem az, amiben az anyag van?

tér hogy létezhet anyag nélkül?

szerintem fogalmi zavaraid vannak... tér önmagában nincs.

térnek nevezzük azt, amit az anyag kitölt.

2012. febr. 17. 19:09
 17/21 anonim ***** válasza:
Két test tetszőleges sebességgel távolodhat egymástól, erre nézve a relativitás semmiféle megkötést nem ad. Amire ad, az a HATÁSOK terjedési sebessége. Az nem lehet nagyobb fénysebességnél.
2012. febr. 17. 21:44
 18/21 anonim ***** válasza:

Ez csak egy feltételezés. De az valóban igaz hogy az Univerzum valószínűleg nagyobb mint 13,7 milliárd év hiszen a tér fénysebességnél gyorsabban tágult. Aki nem érti annak nagyban ajánlom hogy nézzen utána mert a legtöbb tudós a megfigyelt világegyetemről beszél és a valódiról. Gondolkozzunk egy kicsit: nézzünk el mondjuk A irányba 13,7 milliárd fényévre és most a Föld átellenes oldaláról 13,7 milliárd fényévre a két távolság 27,4 milliárd fényév vagyis az Univerzum már 27,4 milliárd fényév kiterjedésű de ők egymást nem láthatják hiszen a fénynek még nem volt ideje eljutni odáig.

Lényegében mindegy is mekkora a Világegyetem hiszen már az is megdőlni látszik hogy egy Világegyetem van. Sőt már talán meg is dőlt csak még nem veszik komolyan. Érdemes utána nézni Max Tegmark munkásságának és Paul Daviesnek.

2012. febr. 17. 21:47
 19/21 Shai-Hulud ***** válasza:

#21:44

"Két test tetszőleges sebességgel távolodhat egymástól, erre nézve a relativitás semmiféle megkötést nem ad."

De igen, bizony hogy ad!

Tömeggel rendelkező test nem érheti el a fénysebességet, ez ellentmondana a relativitáselméletnek.

[link]

A fénysebesség felé közelítve a tömeg növekszik, tehát a tovább gyorsításhoz mindig több és több energia lenne szükséges. A fénysebességet végtelenül megközelítve a tömeg is végtelen nagyra nőne, tehát a tovább gyorsításához is végtelen nagy energiára lenne szükség.

2012. febr. 17. 22:09
 20/21 Shai-Hulud ***** válasza:

Ráadásul ez egy olyan groteszk dolog, hogy ha az egyik test megy jobbra fénysebességgel, a másik balra fénysebességgel, akkor egymáshoz képest is fénysebességgel mozognak... :-D

Pedro

2012. febr. 17. 22:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!