Ha a világegyetem tágul, akkor pl. én miért nem távolodok a számítógépemtől?
Bármely 2 pont távolodik egymástól. nyilván minél nagyobb a 2 pont távolsága annál könnyebben mérhetô, annál nagyobb mértékû ez a távolodás.
2 közeli pontnál (a világegyetem átmérôjéhez képest közeli) ez a tágulás olyan kicsi h még csak nem is mérhetô, nemhogy szabadszemmel észlelhetô.
vegyél egy 2 méteres gumikötelet. ennek rögzíted az egyik végét, a másikat pedig 2 méterrel odébb húzod. ekkor a kötél kezdô- és végpontja között 4 m a távolság tehát 2 m-rel távolodtak egymástól. a rögzített vég és a kötél közepének távolsága 1 méterrôl 2-re nôtt, tehát ez a 2 pont csak 1 méterrel távolodott. pont így van ez a világegyetemmel is
ma 18:26
elmagyaráznád kérlek mi az, hogy "tér termelôdik"? valamint milyen alapon mondod, hogy nincs közepe?
Kedves "ma 18:37"
Kezdjük inkább a második kérdéseddel, abból könnyebben magyarázható az első. Te egy 4 dimenziós világban élsz (3 + 1 idő dimenzió, de ezt ne bonyolítsuk) viszont csak 3 dimenziósnak látod (ne gyere most nekem a téridővel, az nem kell most ide). Ugyan olyan mintha egy gömb felszínét vizsgáljuk: a gömb 3 dimenziós, felszíne viszont csak 2. Tehát a Te feladatod, hogy megmond, hogy hol van a gömb felszínének a közepe. Ha nem megy segítek: a gömb középpontjában, ami ugyebár nem a felszín egy pontja. Most képzeljük el a világunkat: tételezzünk fel, hogy gömb (igen, egy 4 dimenziós gömb- matematikailag levezethető), talán most már sejted, hogy a 3 dimenziósnak látott világunk közepe a 4. dimenzióban van(van közepe, ebben igazad van, lehettem volna következetesebb is, és fogalmazhattam volna szabatosabban, ezért elnézést). Azaz minden pont a 3 dimenzióban egyforma, és minden irány is).
Így az univerzum "tágulása" nem vonatkoztatható egy kötött ponthoz. Ebből nemes egyszerűséggel az következik, hogy nem lehet tágulásról beszélni, marad a "tér termelődik" kifejezés, amivel nem tudom, hogy a probléma, szerintem sokkal izgalmasabban hangzik, mint a tágulás(sűrűség csökkenés is jó lenne, de sajnos ez mindkettőnél bekövetkezik, ezért ez nem lenne olyan precíz megfogalmazás).
Eléggé érthetetlenül fogalmaztam, ha valami nem világos, leírhatom még egyszer üzenetben.
Nem jók a válaszok. Csak a galaxisok és lokális csoportok közötti tér nyúlik meg. (Kivéve pl a Tejút és az Androméda közötti, mert ez a két galaxis ütközni fog.)
Hogy miért tágul? A google-val rá lehet keresni. Én mondjuk egy kukkot sem értettem belőle...
"Én mondjuk egy kukkot sem értettem belőle..."
VAlami olyasmi lehet, hogy a tagulast a lokalis kolcsonhatasok kompenzaljak... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!