Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Feltaláltam az Örökmozgót?!

Feltaláltam az Örökmozgót?!

Figyelt kérdés

Kössünk össze két nehéz golyót egy nagyon hosszú merev rúddal, és forgassuk meg az egészet a rúd középpontja körül nagyon gyorsan.

A gravitáció fénysebességgel terjed. Tehát amikor a két fekete gömb az ábra szerinti helyzetben van, akkor ők még úgy látják egymást, mintha a kék helyzetben lennének (mert még csak annak az állapotnak a fénye és gravitációja ért el hozzájuk). Akkor viszont a gravitációs erő nem a valódi helyzetük felé húzza egymást, hanem a korábbi (kék) gömbök irányába. Akkor viszont ez egy forgatónyomatékot jelent (piros nyilak), ami folyamatosan gyorsítja az egész rendszert a végtelenségig! Tényleg működhet?

[link]

2012. febr. 14. 02:47
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
nem működhet. Egy. Mivel semmiféleképp nem tudod fénysebességre gyorsítani bukta. 2 ahhoz hogy egymást vonza nagy tömeg kell, de mivel a földön csinálnád így az vonzaná őket elsőként. 3 ahhoz, hogy a látszati és a valós helyükben a fény alapján ilyen eltérést kapj a nagyon hosszú rúd az olyan hosszú lenne, hogy nem megoldható. Gondold csak el. A föld nap távolság 150m kilométer. Ezen 8 percet késik a fény. Ez minimális helyeltérés ekkora távon egy kör kerületen. Szal jah. Kivitelezhetetlen, és alap dolgokon bukik.
2012. febr. 14. 06:21
 2/23 anonim ***** válasza:

"Feltaláltam az Örökmozgót?!"

Nem.

2012. febr. 14. 07:31
 3/23 anonim válasza:
0%
Szerintem a feltevésed sem jó, mivel a gravitáció nem fénysebességgel terjed, hanem "egyből van". :D
2012. febr. 14. 09:21
 4/23 anonim ***** válasza:

"Feltaláltam az Örökmozgót?!"

Nem.De én igen.

2012. febr. 14. 09:50
 5/23 anonim ***** válasza:

Nem hiszem, de a feltevés ötletes :)

Valószínű, hogy a mozgó tömeg gravitációja nem ilyen egyszerű, hogy a korábbi helyre mutat az erő - mint ahogy az elektromos töltések mozgásakor is fellépnek a mágneses hatások (a mágnesesség lényegében az elektromosság relativisztikus effektusa)

2012. febr. 14. 12:58
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

Jópofa dolog, de hülyeség, mint ahogy írták többen is.

De mivel a gravitációs vonzás "sebessége" mindig nagyobb lesz, mint a forgó micsodáé, ezért nem fog összejönni még ha a fénysebesség 99,9999%-val pörgeted és nincs csapágysúrlódás sem, ideális anyagból készül és egy lehetetlenül minden külső hatástól mentes inerciarendszerben van.

Ráadásul itt még sok-sok más egyéb fizikai törvény is bejátszik, amik ilyen helyzetben fellépnek.

Attól még, hogy valaki valamit hallott a relativitás elméletről még nem feltétlenül kell kiragadnia belőle egy kis apró részletet és beleplántálni egy newtoni fizikai modellbe, mert nem fog működni.

Továbbá ha fittyet hánynánk minden fizikai törvényszerűségre és ennek működnie kéne, akkor ezen logika szerint ha megpöccintenél egy pörgettyűt tök lassan, akkor annak is gyorsulnia kéne. Mert a gravitáció akkor is késik. De nem.

Továbbá a rendszer legnagyobb energiavesztését a gravitációs hullámok generálása tenné ki.

2012. febr. 14. 13:20
 7/23 A kérdező kommentje:

Szerintem egy ilyen kérdésnél nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyire kivitelezhető meg milyen egyéb hatások nehezítik a megvalósítást, hanem hogy maga az elv miért bukik. Ilyen érv csak a két utolsó válaszban volt. Én is gyanakodtam ilyesmire, csak azt nem látom igazán, hogy ezek a gravitációs hullámok vagy a gravitációs mágnesesség hogyan tesz keresztbe a dolognak. Viszont akkor eszembe jutott egy másik dolog.

Ha már energiatermelésre nem lehet használni, akkor viszont arra lehetne, hogy egy elméleti bizonyíték legyen a Newtoni gravitáció ellen, hiszen ha az lenne érvényes, akkor működnie kéne, ami lehetetlen. Így viszont mindenféle kísérlet nélkül is ki lehet mondani, hogy a Newtoni gravitációs törvény nem lehet pontos.

2012. febr. 14. 14:57
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha ez működne, akkor tudnánk a fénysebességnél gyorsabban információt küldeni egyik helyről a másikra. Mondjuk fogjunk egy fényév hosszú merev rudat, és toljuk meg az egyik végénél. Ebben a pillanatban a másik vége is elmozdul, és így 0 idő alatt küldtünk információt a rúd másik végénél álló barátainknak 1 fényévre. Lehetséges ez?

Szóval ha tényleg tök merevek a rudait, akkor igen, ez örökmozgó lesz.

Ahogy a gravitáció fénysebességgel terjed, a rúd legfeljebb a rúdbeli hangsebességgel tudja tovább vinni az információt, hogy az egyik test arrébb ment, ami lényegesen kisebb, mint a vákuumbeli fénysebesség.

2012. febr. 14. 16:45
 9/23 A kérdező kommentje:
Utolsó: Nem volt feltétel a fénysebességhez közeli sebesség, csak a "nagy" sebesség és "hosszú" rúd. Ha ez a kettő elég nagy, akkor már érvényesülne a hatás. Valójában rövid rúd és lassú testek esetén is érvényesülnie kellene, csak akkor nagyon kicsi lenne az effektus. A működésnek tehát nem ezek a feltételei, hanem az, hogy a gravitáció véges sebességgel terjed.
2012. febr. 14. 18:09
 10/23 Sajtoskifli ***** válasza:
100%

Tessék, itt pontosan felhozza a te példádat is, itt van, amire gondolsz : [link]

Nem működne, mert ezekkel a hullámokkal folyamatosan sugározná ki az energiája egy részét, így még elméletben is előbb-utóbb megáll.

2012. febr. 14. 18:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!