Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ingyen-energia? Tényleg...

Ingyen-energia? Tényleg létezhet? Feltaláltam volna?

Figyelt kérdés

Van egy ötletem, ami TALÁN működhet, és lehetne vele energiát termelni legalább 100% hatásfokkal.

Képzeljünk el egy másfél literes ásványvizes palackot, aminek az alja ki van lyukasztva, és egy vékony cső (halszálcsöves) ki van vezetve egészen a palack tetejéig. Amikor vizet töltünk a palackba, a halszálcsövesség miatt a csőben a víz egy kicsit magasabban van. Ha ezt visszavezetjük a palack szájába, bele is tud folyni. Ha belefolyik a víz a palackba, a palack alján levő csőre elkezd nőni a nyomás, és megint feltolja a vizet a csőben. Addig kellene tölteni a palackba a vizet, amíg be nem indul a körforgás.

EZ ELMÉLETILEG MŰKÖDHET?

2012. febr. 10. 18:01
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Minden gond ezzel az, hogy a cső keresztmetszetének nagyon vékonynak kell lennie. ergo a cső végén lévő víz felületi feszültsége nagy, tehát ha megindítod a vízoszlopot, akkor menne egy darabig (pár másodperc talán), de egy idő múlva megállna ugyanazon oknál fogva, mint amiért működik: a víz és a tartály közötti súrlódás.
2012. febr. 10. 19:58
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Egyik válasz sem talált.

Ugyanazért nem nem működne, mint amiért a csőben egyáltalán megemelkedik a vízszint: A cső és a víz közti felületi feszültség nem engedi fent kifolyni a vizet, hiába áll lefelé a cső vége.

2012. febr. 10. 20:27
 13/25 anonim ***** válasza:

"Ugyanazért nem nem működne, mint amiért a csőben egyáltalán megemelkedik a vízszint: A cső és a víz közti felületi feszültség nem engedi fent kifolyni a vizet, hiába áll lefelé a cső vége."

Igen, a cső végén kidudorodik a víz és megakad, viszont mi lenne ha a lejtős részen vmilyen módon megakadályoznánk a hajszálcsövességet?

Akkor ott már a saját súlyától kifolyna az edénybe?

2012. febr. 10. 20:56
 14/25 anonim ***** válasza:

"Igen, a cső végén kidudorodik a víz és megakad, viszont mi lenne ha a lejtős részen vmilyen módon megakadályoznánk a hajszálcsövességet?"

Akkor a víz ott állna meg, ahol a hajszálcső véget ér, azaz közvetlenül a kiszélesedés előtt.

2012. febr. 10. 21:30
 15/25 anonim ***** válasza:
Úgy bizony
2012. febr. 10. 21:54
 16/25 anonim ***** válasza:

A tetején nem jön ki a víz... :D

[link]

Ha valaki rendesen tanul fizikát, az látni fogja, hogy az energia egy időbeli szimmetria következménye, tehát kvázi definíció szerint egy olyan mennyiség, ami időben megmarad.

2012. febr. 10. 22:18
 17/25 A kérdező kommentje:

Hú, most látom, hogy mennyi válasz jött.

Először is köszönöm mindenkinek, másodszor meg kérdezte valaki, hogy kipróbáltam-e már. Majd holnap kipróbálom, tudom/tudjuk, hogy nem fog sikerülni, de szeretek kísérletezni.

2012. febr. 10. 22:57
 18/25 A kérdező kommentje:

Na megint itt vagyok, most éppen nem tudom kipróbálni kísérletet, mert nincs hozzá olyan vékony csövem, ami halszáleres.

Azért kösz mindenkinek.

2012. febr. 11. 10:52
 19/25 anonim ***** válasza:
Azt nem értem hogy azt hogy gondoltad, amit rajzoltál : "a nyomás eddig tolja fel a vízoszlopot". Ha még vissza is folyna a víz (pl: szivattyú segítségével) akkor sem lenne magasabb a vízoszlop, ugyan azt a vizet keringtetné körbe körbe.
2012. febr. 12. 13:58
 20/25 A kérdező kommentje:

"a nyomás eddig tolja fel a vízoszlopot"

Ezt úgy értettem, mint amikor a pl. egy pohár vízben van egy szívószál, és abban magasabb a víz.

2012. febr. 12. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!