Ingyen-energia? Tényleg létezhet? Feltaláltam volna?
Van egy ötletem, ami TALÁN működhet, és lehetne vele energiát termelni legalább 100% hatásfokkal.
Képzeljünk el egy másfél literes ásványvizes palackot, aminek az alja ki van lyukasztva, és egy vékony cső (halszálcsöves) ki van vezetve egészen a palack tetejéig. Amikor vizet töltünk a palackba, a halszálcsövesség miatt a csőben a víz egy kicsit magasabban van. Ha ezt visszavezetjük a palack szájába, bele is tud folyni. Ha belefolyik a víz a palackba, a palack alján levő csőre elkezd nőni a nyomás, és megint feltolja a vizet a csőben. Addig kellene tölteni a palackba a vizet, amíg be nem indul a körforgás.
EZ ELMÉLETILEG MŰKÖDHET?
Egyik válasz sem talált.
Ugyanazért nem nem működne, mint amiért a csőben egyáltalán megemelkedik a vízszint: A cső és a víz közti felületi feszültség nem engedi fent kifolyni a vizet, hiába áll lefelé a cső vége.
"Ugyanazért nem nem működne, mint amiért a csőben egyáltalán megemelkedik a vízszint: A cső és a víz közti felületi feszültség nem engedi fent kifolyni a vizet, hiába áll lefelé a cső vége."
Igen, a cső végén kidudorodik a víz és megakad, viszont mi lenne ha a lejtős részen vmilyen módon megakadályoznánk a hajszálcsövességet?
Akkor ott már a saját súlyától kifolyna az edénybe?
"Igen, a cső végén kidudorodik a víz és megakad, viszont mi lenne ha a lejtős részen vmilyen módon megakadályoznánk a hajszálcsövességet?"
Akkor a víz ott állna meg, ahol a hajszálcső véget ér, azaz közvetlenül a kiszélesedés előtt.
A tetején nem jön ki a víz... :D
Ha valaki rendesen tanul fizikát, az látni fogja, hogy az energia egy időbeli szimmetria következménye, tehát kvázi definíció szerint egy olyan mennyiség, ami időben megmarad.
Hú, most látom, hogy mennyi válasz jött.
Először is köszönöm mindenkinek, másodszor meg kérdezte valaki, hogy kipróbáltam-e már. Majd holnap kipróbálom, tudom/tudjuk, hogy nem fog sikerülni, de szeretek kísérletezni.
Na megint itt vagyok, most éppen nem tudom kipróbálni kísérletet, mert nincs hozzá olyan vékony csövem, ami halszáleres.
Azért kösz mindenkinek.
"a nyomás eddig tolja fel a vízoszlopot"
Ezt úgy értettem, mint amikor a pl. egy pohár vízben van egy szívószál, és abban magasabb a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!