Elektrokémia elméleti kérdés?
talán egy kicsit már jobban értem,de még nem teljesen világos.elsőnek:pl ha réz-szulfátot teszünk a vízbe,akkor a logika szerint nem a víznek kellene bomlania,hiszen az ionrácsos anyagok között lévő kölcsönhatás erősebb mint pl.a vízé,ezért is magasabb az op.fp.viszont ebben az esetben réz válik ki az elektródon,miért lehetséges ez?
másodiknak:arra lennék kíváncsi hogy itt hogyan érvényesül a tömeghatás törvénye.nem én kezdtem a szőrszálhasogatást de pl. egy sónak az alkotórészei nem tekinthetők oldott anyagnak,mert szerintem igen.
Megpróbálom érthetően:
Tehát az ilyen elektródreakciók közül mindig az megy végbe, amelyhez a legkisebb energia szükséges.
Nagyon jó észrevétel, hogy CuSO4 oldat elektrolízisekor az anódon nem a szulfátion oxidálódik, hanem a víz.
Ez azért van, mert ha ilyen összetett ionok vannak, akkor a vízbontáshoz mindig kisebb energia szükséges, tehát az fog bomlani.
Ha az előzőt megemésztetted mondom a következőt:
nem tudom hallottál-e már arról a -0,83 V-ról.
Biztosan tanultad, hogy az ennél alacsonyabb standarpotenciálú fémek bontják a vizet.
Nos, ha ennél a -0,83 V-nál alacsonyabb standardpotenciálú fémet akarok elektroliázlni, akkor szintén nem a fém fog a katódon reakcióba lépni, hanem a víz!
Így ha NaCl oldatot elektrolizálunk, akkor nem a Na fog redukálódni, hanem vízbontás lesz.
Ha pedig Na2SO4-et elektrolizálunk akkor mind az anódon, mind a katódon vízbontás lesz..
remélem érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!