Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elektrokémia elméleti kérdés?

Elektrokémia elméleti kérdés?

Figyelt kérdés
Miért van az,hogy egyes esetekben amikor oldatot elektrolizálunk,akkor nem az oldott anyagnak a kiválása következik be,hanem a víz bomlik fel?ennek az oka érdekelne
2012. febr. 9. 14:06
 1/5 anonim ***** válasza:
Nagyon egyszerűen ez azért van mert az anyagban erősebbek a kötések.
2012. febr. 9. 14:49
 2/5 anonim ***** válasza:
Az oldott anyag soha nem válik ki hanem az alkotórészei.Ha kicsi az anyag koncentrációja akkor csak vezetővé teszi a vízet és a tömeghatás törvénye értelmében a nagyobb tömegű elektrolizálódik.
2012. febr. 9. 15:32
 3/5 A kérdező kommentje:

talán egy kicsit már jobban értem,de még nem teljesen világos.elsőnek:pl ha réz-szulfátot teszünk a vízbe,akkor a logika szerint nem a víznek kellene bomlania,hiszen az ionrácsos anyagok között lévő kölcsönhatás erősebb mint pl.a vízé,ezért is magasabb az op.fp.viszont ebben az esetben réz válik ki az elektródon,miért lehetséges ez?

másodiknak:arra lennék kíváncsi hogy itt hogyan érvényesül a tömeghatás törvénye.nem én kezdtem a szőrszálhasogatást de pl. egy sónak az alkotórészei nem tekinthetők oldott anyagnak,mert szerintem igen.

2012. febr. 9. 17:26
 4/5 Cuprum ***** válasza:

Megpróbálom érthetően:

Tehát az ilyen elektródreakciók közül mindig az megy végbe, amelyhez a legkisebb energia szükséges.

Nagyon jó észrevétel, hogy CuSO4 oldat elektrolízisekor az anódon nem a szulfátion oxidálódik, hanem a víz.

Ez azért van, mert ha ilyen összetett ionok vannak, akkor a vízbontáshoz mindig kisebb energia szükséges, tehát az fog bomlani.

2012. febr. 9. 21:47
 5/5 Cuprum ***** válasza:

Ha az előzőt megemésztetted mondom a következőt:

nem tudom hallottál-e már arról a -0,83 V-ról.

Biztosan tanultad, hogy az ennél alacsonyabb standarpotenciálú fémek bontják a vizet.

Nos, ha ennél a -0,83 V-nál alacsonyabb standardpotenciálú fémet akarok elektroliázlni, akkor szintén nem a fém fog a katódon reakcióba lépni, hanem a víz!

Így ha NaCl oldatot elektrolizálunk, akkor nem a Na fog redukálódni, hanem vízbontás lesz.

Ha pedig Na2SO4-et elektrolizálunk akkor mind az anódon, mind a katódon vízbontás lesz..

remélem érthető.

2012. febr. 9. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!